Friday, July 23, 2010

Dulche de leche (Karamellakrém, folyékony)

25 dkg kristálycukor

25 dkg barnacukor

4 dl natúr (cukrozatlan) sűrített tej

0,8 dl tej (lehetőleg 3,5%-os zsírtartalmú)

1 mk szódabikarbóna

1 tk vaj

½ rúd vanília, vagy pár csepp vanília kivonat



A tejet, a cukrokat, a szódabikarbónát és a sűrített tejet lassan melegítsük össze, de nem forrjon! Adjuk hozzá a vaníliát és nagyon lassú tűzön főzzük 40-45 percig, vagy amíg szép karamell színe lesz. Nagyon vigyázzunk, hogy ne égjen le, ha lehet dupla/vastag falú edényben csináljuk. Ha kész zárjuk el az energiát és keverjük bele a vajat.

Kiszáradás ellen jól záródó edényben tároljuk, de vigyázat, a fogyasztása függőséget okozhat!!!


Forrás:

Max konyhája

Tuesday, July 20, 2010

Csokoládés torta


Hozzávalók:
  • 17 dkg vaj
  • 1,5 bögre kristálycukor
  • 3 tk vanília aroma
  • 3 tojás
  • 3 bögre finomliszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 0,5 bögre kakaópor
  • 1,25 bögre tej
Tetejére:
  • 200 g étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • plasztik (pukkantós) fólia




Elkészítés:

1.
A szobahőmérsékletű vajat, a cukrot és a vaníliaaromát kézimixerrel krémesre keverem.

2. Fokozatosan adom hozzá a tojásokat, felverem. Összeszitálom a lisztet, sütőport és a kakaóport. A tejet és a lisztes keveréket felváltva a tojásos masszához keverem.

3. Kivajazott, sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntöm. Előmelegített sütőben, 190 fokon (gázsütő 5-ös fokozat) 55 percig sütöm. (Tűpróba!) 10 percig a formában hagyom, majd rácsra borítom. Nekem felpúposodott, így azt a részt vízszintesen levágtam róla és a Csipetkéknek adtam marcangolni:)

4. Forró gőz felett megolvasztom a széttördelt csokoládét és krémesre keverem az olvasztott vajjal. Csatos tortaforma aljára szorítom a plasztik fóliát és ráöntöm az olvasztott csokoládét egyenletesen eloszlatom rajta, majd a hűtőbe teszem. Miután teljesen megdermedt, lepattintom a csatos gyűrűt és óvatosan lehúzom a csokiról a fóliát. Végül ráteszem a sütemény tetejére a különleges mintázatú csokoládét.





Forrás: 1 millió menü / Csokoládés kocka, CukrosKata csokitányérja

Monday, July 19, 2010

Guiness torta

Szóval ez már a második próbálkozás. A recept Fűszeres Eszternél található, de én nem ott szúrtam ki, hanem Micike szilveszteri buliján. Annyira nagyon ízlett, és nála a tészta pont ilyen magasságú volt. Ehhez a mérethez nekem a hozzávalók felét kellett vennem. Második alkalommal már így is tettem!

Hozzávalók a tésztához:

- 1,25 dl Guinness sör
- 1,5 dl tejföl
- 1 tojás
- 125 g puha vaj
- 37,5 g kakaópor
- 125 g cukor
- 140 g liszt
- 1,5 kk szódabikarbóna
- csipet só

Robotgéppel összekevertem a folyékony hozzávalókat, majd hozzáadtam a puha vajat. Addig habosítottam a géppel, amíg a száraz hozzávalókat kimértem és alaposan összekvertem.

(Na ez volt a legnagyobb különbség Micike és az én előkészítésem között. Micike ugyanis kézi habverővel keverte a hozzávalókat, ezért az ő tésztája valóban híg lett, mint ahogyan az az eredeti receptben is elhangzik. Micikének még ki is folyt a tortaformájából, amire akart is engem időben figyelmeztetni, de elfelejtette. Nem is kellett, mert az enyém egészen sűrű volt, csak egy műanyag lap segítségével tudtam kikaparni a keverőtálból.)

Apránként a száraz hozzávalókat is hozzáadtam a hígakhoz, majd átvarázsoltam egy sütőpapírral bélelt tortaformába. (Mondom, ez féladag tészta volt!) Először 30 percig, majd még 10 percig sütöttem 180 fokos sütőben.


Most biztosra akartam menni, itt látható a fotón, hogy nálam mit jelent a tűpróba: majdnem a fél tortát kivájom, mire el tudom dönteni, hogy megsült-e. Nem nekem való ez, na!

Hozzávalók a krémhez:

- 25 dkg Philadelphia krémsajt (2 x 125 g, ennyi ugyanis egy doboz)
- 1,5-2 dl habtejszín (maradék a zacskó alján)
- kábé öt púpos evőkanál porcukor

Először a tejszínből vertem finom, édes habot, majd kanállal óvatosan hozzákevertem a krémsajthoz, amihez szintén adagoltam porcukrot. De ez csak ízlés kérdése, kóstolgatással könnyen eldönthető, mennyi cukorral szeretnénk. Amikor a krém elkészült, szépen a torta tetejére simítottam.



Forrás:
Csincsilla

Epres csigatorta

Hozzávalók:
- 120 g finomliszt
- 30 g étkezési keményítő (kihagytam)
- 1 kávéskanál sütőpor
- 4 tojás
- só
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
+ a kenéshez eperlekvár

A lisztet, sütőport összeszitáltam. Ebbe a keverékbe került volna az étkezési keményítő is.
A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét 4 evőkanál hideg vízzel, 1 csipet sóval, majd az apránként hozzáadott cukorral és vaníliás cukorral kemény, fényes habbá vertem. Egyenként beledolgoztam a tojássárgáját, majd a lisztet.
Sütőpapírral bélelt kb. 30 x 40 cm-es tepsibe simítottam és 200 fokos sütőben kb. 10 percig, tűpróbáig sütöttem.

Benedvesített, jól kicsavart konyharuhára borítottam, lehúztam róla a sütőpapírt és még forrón, eperlekvárral megkentem a piskótalapot. Ezután hagytam hűlni.


Elkészítettem a tölteléket.

Hozzávalók:
- 6 zselatinlap
- 400 g krémes állagú tehéntúró
- 60 + 30 g porcukor
- 1 citrom
- 1,5 + 3 dl tejszín (én 1,5 + 3,5 dl-t használtam, mivel 5 dl-es kiszerelésben vettem)
- 1,5 tasak habfixáló (én 2 tasakot használtam)
+ a díszítéshez eper

A zselatinlapokat beáztattam bő hideg vízbe. A túrót, 60 g porcukrot, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és 2 evőkanál átszűrt citromlét simára kevertem. A zselatint kinyomkodtam és annyi vízzel amennyit magába szívott egy lábasban, gyenge tűzön felolvasztottam. Lehúztam róla, hozzákevertem 1 evőkanál túrókrémet, aztán a krém egészéhez kevertem.
1,5 dl tejszínt fél csomag habfixálóval kemény habbá vertem és óvatosan beleforgattam a túrókrémbe.


A piskótalapot egy tálcára emeltem. Egyenletesen megkentem a túrókrémmel, majd fél órára betettem a hűtőbe hogy dermedjen.

Ezután 6 db kb. 4,5-5 cm széles hosszanti csíkra vágtam a sütit. Egy lapos tálon kezdtem el feltekerni csigaszerűen a csíkokat, úgy hogy szorosan és folytatólagosan egymás után, a krémes felével befelé helyezkedjenek el a piskótacsíkok. Szabályos, kerek tortaformát kell kapnunk a végén.

Állítható tortakarikát helyeztem köré, és egy éjszakára betettem a hűtőbe.


Másnap délelőtt leemeltem a karikát a tortáról. Az epret megmostam, megtisztítottam, felitattam róla a nedvességet és a legnagyobb szem kivételével mindet félbevágtam. :)

A maradék 3 dl (nálam 3,5 dl) tejszínt 30 g cukorral és az 1 csomag (nálam 1,5 csomag) habfixálóval kemény habbá vertem és bevontam vele a tortát. Az eperrel szépen feldíszítettem. Középre helyeztem az egyben hagyott eperszemet. :)

Ha tökéletesen nem is sikerült utánoznom az újságban látott képet, azért szerencsére eléggé hasonlóra sikerült. Az íze is olyan lett, amilyenre számítottam. A tejszínhab édességét és a túró töménységét ellensúlyozta a friss citrom és eper íze. A piskóta pedig... imádtam vele dolgozni. Lágy, puha, rugalmas tésztája volt, abszolút nem morzsálódott, töredezett. És ami a lényeg: mindenkinek nagyon ízlett!

Forrás:
Csincsilla

Feketeribizlis pite

Hozzávalók:
A pate brisée-hez:
250 g liszt
175 g vaj
20 g cukor
1 tojás
fél ek víz
Ezeket gyors mozdulatokkal összedolgoztam, majd két folpackréteg között kinyújtottam. Óvatosan belesimítottam a piteformába, a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágtam a lelógó tésztaszéleket. A formát nem vajaztam külön ki, a tésztában lévő bőven elég, hogy ne ragadjon bele. A maradék tésztát folpackba csavarva bedobtam a mélyhűtőbe, mert kb 4-5 ilyen gombócból lehet majd egy újabb pitét csinálni.

Közben a sütőt bekapcsoltam és előmelegítettem 200 fokra.

Tölteléknek 500 g érett, nagy szemű feketeribizlit használtam, de bármilyen idénygyümölcs bevethető, akár kombinációban is.

A töltelék:
2 tojás
125 g cukor
2 dl tejszín
25 g liszt
egy-két tk vanília (remekül megy a feketeribizlivel!)
Ezeket a hozzávalókat simára kavartam, majd a tésztára potyogtattam a feketeribizlit. Ráöntöttem a tölteléket és már ment is a sütőbe. Pontos sütési időt nem mértem, de kb 40 perc alatt ilyen szép aranybarnára sült.

Dulce de leche brownies

A tejkaramellát otthon is elő lehet állítani, de sokkal egyszerűbb (akármilyen gasztrosznob is vagyok) üvegben venni (pl. veresegyházi piac (600 ft) vagy Culinaris (1200 ft). Ha ez megvan, a többi már gyerekjáték.

Hozzávalók:
120 g vaj
170 g 60%-os étcsokoládé
30 g cukrozatlan holland kakaópor
3 nagy tojás
180 g cukor
egy tk vaníliakivonat
140 g liszt
kb 250 ml tejkaramella

A vajat gőz felett összeolvasztottam a csokoládéval. Hozzákevertem a kakaóport és a cukrot. Egyenként belekevertem a tojásokat, majd a vaníliát és a lisztet. Nem szabad túldolgozni, mert akkor kérges lesz a teteje!Egy 20x20 cm-es sütőedényt jól kivajaztam és az aljába sütőpapírt tettem. (legközelebb inkább kakaóporral kiszórom).
Beleöntöttem a massza felét, majd egy teáskanál segítségével a tejkaramella felét is rápotyogtattam, valahogy így:Erre öntöttem a második felét a csokis masszának, majd következett a karamella második fele is.
Egy kés élével kb. kettőt húztam a karamellkupacokon keresztül, hogy kissé márványos legyen a brownie. Nem szabad többször, mert akkor túlságosan összekeveredik és nem sül meg ilyen szépen.
Előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje kissé meg nem szilárdul. Nálam ez 30 perc volt, de sütője válogatja. (Ennyi idő alatt például simán el lehet nyalogatni az üvegben maradt karamellát :-)

Frissen is finom, de másnap az igazi. Mint minden csokis édesség ez is szobahőmérsékleten a legjobb. Mi házi vaníliafagylalttal ettük.

Caramel Flapjack

Hozzávalók:

200 g nádcukor

200 g vaj

2 ek Golden Syrup (esetleg méz)

350 g aprószemű zabpehely

egy üveg Dulce de Leche

200 g étcsokoládé

1 ek olaj

némi jó minőségű tengeri só (fleur de sel)

A sütőt előmelegítettem 150ºC-ra.

A cukrot, a vajat és a golden syrupot összemelegítettem, majd a tűzről lehúzva a zabpelyhet is belekevertem. Sütőpapírral kibéleltem egy 20×30 centis tepsit, a zabpelyhes masszát belelapogattam és 40-45 percig sütöttem.

Miután teljesen kihűlt, megkentem a karamellkrémmel, picit megsóztam (ez már önálló akció volt, de szerintem jót tett neki) majd végül az olvasztott csokival bevontam.

A karamellkrém elég lágy, így nem lehet olyan igazán szépen szeletelni, de emiatt senki sem panaszkodott.


Forrás:
Sajtkukac

Málnás-csokis-vaníliás semifreddo


Hozzávalók:

2 tojásfehérje

175 g cukor

600 ml tejszín

1 vaníliarúd

300 g málna

1 ek porcukor

75 g étcsokoládé

Egy kenyérsütő formát (11×30 centis, szögletes) vékonyan kiolajoztam és folpackkal kibéleltem.

A cukorból és 4 ek vízből szirupot főztem – kb. 2-3 perc forralás elég neki. A tojásfehérjéket felvertem, majd a forró cukorszirupot lassan hozzáöntöttem – közben folyamatosan vertem. Mikor már mind benne volt, még egy percig hagytam, hogy keverje a gép. Gyönyörű, szinte szeletelhető hab lett belőle.

Az alaposan behűtött tejszínt felvertem a vaníliarúd kikapart belsejével és lassan adagolva hozzáforgattam a fehérjehabot.

Háromfelé szedtem a masszát, az elsőbe kevertem a cukorral leturmixolt és átszűrt málnát, a második maradt fehéren, a harmadikba pedig a megolvasztott étcsokoládé ment.

Az elkészített formába került először a piros rész, majd olyan 30-40 perc mélyhűtés után a fehér, és végül újabb hűtés után a csokoládés.

Tálalás előtt ilyen melegben szerintem 5 perc szobahőmérséklet is elég neki, hogy szeletelhető legyen.


Forrás:
Sajtkukac

Banános-karamellás sajttorta


Hozzávalók:

(20 cm-es, kapcsos tortaformához)

az alaphoz:

250 g Győri Zabfalatok keksz (vagy bármi más, hasonló típusú)

100 g vaj

2 ek nádcukor

a krémhez:

2 banán

2 ek citromlé

400 g Philadelphia krémsajt

3 tojás

85 g nádcukor

1 vaníliarúd kikapart belseje

150 ml créme fraiche (ha nincs, urambocsá’ helyettesíthető tejföllel)

50 ml tejszín

egy konzerv Dulce de Leche (397 g) vagy 3 tubus /egy konzervdoboz sűrített tejből házilag elkészítve (részletek itt)

a tetejére

2 banán

némi citromlé

A sütőt 180 Cº-ra előmelegítettem.

Először is az alapot készítetem el. Ehhez a kekszet aprítógépbe szórtam és néhány gombnyomással morzsásra daráltam. Hozzáadtam a vajat és a cukrot, majd hagytam a gépet dolgozni – az szépen össze is vegyítette nekem.

Egy 20cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába egy megfelelő méretűre szabott sütőpapírt tettem, majd a vajas kekszmorzsát belenyomkodtam.

A formát alaposan becsomagoltam alufóliába, majd egy nagyobb, mélyebb tepsibe állítottam.

A krémhez az összes hozzávalót egy mélyebb tálba tettem és merülőmixerrel jó alaposan összekevertem – ez történhet turmixgéppel vagy aprítóval is.

Ezt a keveréket a kekszalapra öntöttem és a karamellkrém kétharmad részét egy kiskanállal belepotyogtattam.

A becsomagolt tortaforma köré úgy 1-1,5 liter forró vizet öntöttem és úgy toltam be a sütőbe. ahol kb. 45-50 perc alatt készült el. A teteje még remegős volt, mikor kikapcsoltam, de a hűlés alatt remekül összeállt. Fontos, hogy a sütőben hagyjuk kihűlni, úgy kisebb az esélye, hogy kireped a teteje.

Másnap a citromlével meglocsolt banánszeletekkel és a maradék karamellt rácsurgatva tálaltam.


Forrás:
Sajtkukac

Foltos túrós


Hozzávalók:

20 dkg csokis keksz

3 dkg vaj vagy Ráma

4 db tojás

2 dl tejföl

2-3 dl cukor

½ kg túró

1 citrom

2 ek kakaópor

3 ek étkezési keményítő

A kekszet ledarálom és összekeverem az olvasztott Rámával. Egy tortaforma alját kibélelem sütőpapírral és a vajas morzsát beleszórom.

A túrót, ha nagyon darabos, mixelőrúddal krémesítem. Hozzáadom a tejföl, a cukor és a tojások keverékéhez. Feléhez kakaóport és 1 ek. étkezési keményítőt adok, a másik feléhez 1 citrom levét, a reszelt héját és 2 ek étkezési keményítőt. A kétféle keveréket felváltva öntöm a kekszre, így lesz foltos. 200 -os sütőben megsütöm. Ha a szélén már látszik , hogy pirul, akkor bizosan megsült.

Megjegyzés: én csak fele adagból készítettem, ezért egy kisebb pie formában sütöttem, de abba is tettem alulra sütőpapírt, így tálaláskor nem ragadt oda az alja. A citromos és csokis íz együtt nagyon érdekes és finom.

Forrás:

Habos túrós pite


Hozzávalók:

12 dkg liszt

7 dkg Ráma margarin

1 tojás sárgája

4 dkg cukor

csipetnyi só

Krémhez:

0,5 kg túró

2 dl tejföl

½ csomag vaníliás pudingpor

3 tojássárgája

6-7 evőkanál porcukor (ízlés szerint)

reszelt citromhéj

Tetejére:

4 tojásfehérje

12 dkg cukor

A tészta hozzávalóit összegyúrom, és fél órát hagyom pihenni a hűtőben.

Egy sütőpapírral bélelt kis tepsibe (kb. 25x30 cm-es) nyomkodom a tésztát és előmelegített 190 °C-os sütőben félig megsütöm.

Közben elkészítem a krémet. A hozzávalókat összekeverem, és a tésztára simítom. Majdnem készre sütöm.

Közben felverem a tojásfehérjét a cukorral és a túró tetejére kenem. Visszateszem a sütőbe, de már csak nagyon alacsony hőmérsékleten sütöm (kb. 120 °C), amíg a hab kezd rózsaszínű lenni.


Forrás:

Banános csokis süti


Hozzávalók:

4 dl liszt

3 dl joghurt

1 dl olaj

3 dl cukor

3 tojás

1 cs. sütőpor

4 banán

15 dkg csoki

Tetejére:

10 dkg margarin

15 dkg liszt

10 dkg cukor

4 ek. kakaópor

A sütőpor összekeverem a liszttel és a cukorral, a joghurtot meg az olajjal és a tojással. A kettőt összeöntöm és sima tésztává keverem.

A banánokat karikára vágom, a csokit apró darabokra és mindkettőt a tésztához adom.

A szóráshoz a margarint a cukorral, a liszttel és a kakaóporral úgy dolgozom össze, hogy ne álljon egybe, hanem morzsás állagú legyen.

Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelek, beleöntöm a tésztát, a tetejére szórom a kakaós morzsát, és előmelegített 200 °C-os sütőben megsütöm.

Krémes cseresznyés lepény


Hozzávalók:

38 dkg liszt

27 dkg Ráma

12 dkg cukor

10 dkg őrölt mandula

4 db tojássárgája

csipetnyi só

½ citrom reszelt héja

10 dkg piskótamorzsa

1,5 kg cseresznye

szóráshoz porcukor

A krémhez:

25+10 dkg cukor

10 dkg liszt

4 tojás

7 dl tej

2 cs. vaníliás cukor

A tésztához összekeverem a lisztet a mandulával, elmorzsolom benne a margarint, hozzákeverem a cukrot, a sót, és a citromhéjat. Összegyúrom, és a hűtőben pihentetem 20 percig.

Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral, a tésztát kinyújtom (én a sütőpapíron nyújtottam ki), a tepsibe teszem és előmelegített sütőben halvány sárgára sütöm. Megszórom a piskótamorzsa felével és a kimagozott cseresznyét elosztom rajta. A közben elkészített krémet egyenletesen elosztom a cseresznyén, a maradék morzsával meghintem a tetejét és visszateszem a kb. 180 °C-os sütőbe. Kb. 15 percig sütöm, illetve addig, míg a piskótamorzsa a tetején kicsit elszíneződik.

Krém: a 25 dkg cukrot, a tojások sárgáját, a lisztet és a vaníliás cukrot egy kis tejjel simára keverem. A többi tejet közben a mikróban felforrósítom és a tojásos masszához öntve sűrűre főzöm. A maradék cukorral kemény habbá verem a tojások fehérjét, majd a forró krémet 3-4 részletben a habhoz öntöm, miközben habverővel gyorsan keverem. (Így nem csomósodik össze a tojáshab.)

Ha kihűlt felkockázom és porcukorral meghintem a tetejét.

Megjegyzés: meggyel is készíthető cseresznye helyett.

Forrás: 2000-es Magyar Konyha (picit módosítottam)

Meggyfelfújt kakaós habbal


Hozzávalók:

50 dkg túró

4 tojás

20 dkg cukor

10 dkg darált dió

2 ék. liszt

késhegynyi sütőpor

50 dkg meggy

2 dkg cukrozatlan kakaópor

2 cs. vaníliás cukor

A tojások sárgáját 8 dkg cukorral és a vaníliás cukorral együtt habosra keverem. Hozzáadom a túrót. Ha nagyon darabos mixelő rúddal krémesítem. Ezután a sütőporral elkevert liszt és a darált dió következik. 1 tojás fehérjét külön felverek és azt is beleforgatom. Végül a kimagozott friss meggyet vagy a meggybefőttet is belekeverem. Sütőpapírral bélelt kis tepsibe (vagy vajazott, lisztezett tűzálló formába) simítom. 200 °C-os sütőben megsütöm.

Közben a többi tojásfehérjét felverem a maradék cukorral. Ha már nagyon kemény, belekeverem a kakaóport és a megsült felfújtra kanalazom. Kb. 10 percig sütöm még alacsonyabb hőmérsékleten.

Forrás: RECEPT tár füzet 1999


Forrás:

Aliz konyhája

Málnás citromtorta

Hozzávalók a citromtortához:
A piskótához:
3 tojás
3 ek cukor
3 ek liszt

A krémhez:
3 dl tej
3 dl tejszín
2 citrom leve
1 citrom héja
4 ek kukoricaliszt
6 ek cukor
3 tojás sárgája
20 dkg málna

A habhoz:
3 dl tejszín
1 ek cukor
20 dkg málna

A piskótához kettéválasztottam a tojásokat, a fehérjét kemény habbá veretem, a cukrot fehéredésig kevertem, majd óvatosan összekevertem a sárgát a habbal, és kanalanként beledolgoztam a lisztet. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.
A citromkrémhez felforraltam az előre elkevert krém hozzávalókat a málna kivételével. Hagytam besűrűsödni, és amikor kihűlt, belekevertem a málnát.
Ráöntöttem a piskótára, tálalásnál pedig tejszínhabbal, és friss málnával díszítettem. Behűtve a legfinomabb. Nagyon könnyű, citromos nyári sütemény.

Bagolyszem


Bagolyszem / Darázs Ilona

- ahogy én csináltam:

Hozzávalók:

- a tésztához:6 db tojás, 10 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna.

A tésztába nem kell liszt, mert attól kemény lenne, nem lehetne könnyen feltekerni!!!

- a krémhez: 3 púpos evőkanál rétesliszt, 3 dl tej, 20 dkg, margarin, 14 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál kakaópor.

- a töltelékbe: 4 db banán.

- a mázhoz: 10 dkg katica étcsoki tortabevonó, 5 dkg margarin.

Elkészítés:

A 6 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral, 4 dkg kakaóporral, 1 mokkáskanál szódabikarbónával jól kikeverjük, majd óvatosan összekeverjük a 6 tojásfehérjéből felvert habbal. Ezután gáztűzhely tepsijébe ( 37 x 35 cm-es) teszünk sütőpapírt, és jó alaposan kikenjük margarinnal! Majd ráöntjük a masszát, és kisimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 8 percig sütjük. Utána kivesszük a tepsiből a papírral együtt , és hagyjuk kihűlni.

E közben elkészítjük a krémet: a 3 evőkanál lisztet a 3 dl tejjel jó sűrűre főzzük állandó keverés mellett , hagyjuk kihűlni. Kikeverjük a 20 dkg margarint a 14 dkg porcukorral, majd összekeverjük a főzött krémmel. Ezután a krémet elfelezzük. Egyik felébe 2 csomag vaníliás cukrot keverünk, a másikba pedig 1 evőkanál kakaóport.

A tésztára először a fehér, majd a kakaós krémet kenjük rá.

Ezután ráhelyezzük a 4 db banánt az alábbiak szerint, és feltekerjük:

Elkészítjük a csoki mázat: 10 dkg katica étcsokit az 5 dkg margarinnal gőz felett felolvasztunk, hagyjuk kipárologni a vizet belőle. Majd lekenjük vele.


Forrás:

Margit2


Húsvéti epres rácsos



Húsvéti epres rácsos

Hozzávalók 4 személyre:

Tészta
- 50 dkg finom liszt
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1-2 dl tej
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 adag reszelt citromhéj
- 1 kávéskanál fahéj

Töltelék
- 60 dkg tehéntúró
- 30 dkg eper
- 10 dkg kristálycukor
- 1 db tojás
- 1 evőkanál búzadara
- 2 dl tejföl
- 1 adag reszelt citromhéj
- 1 db citrom leve
- ízlés szerint vaníliás cukor
- 4 db tojásfehérje
- 5-6 evőkanál lekvár
A tészta
Átszitálom a lisztet, hozzáadom a porcukrot, tojást, tejet vagy tejfölt, sütőport, vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat, majd belereszelem a vajat. Az egészet gyorsan összegyúrom - ügyelve, hogy a zsiradék ne olvadjon meg, a tészta ne legyen túl lágy -, s hűtőbe teszem kb. fél órára. Hűtés után félreteszem a tészta 1/3 részét - később ebből lesz a rács a sütemény tetején -, a maradékot pedig
kinyújtom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, azt kivajazom, kilisztezem, ráteszem a tésztát, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óráig sütöm.

Töltelék
Míg sül, a túrót krumplinyomóval összetöröm, hozzáadom a felszeletelt epret, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, búzadarát, tejfölt, citrom héját és levét, s végül óvatosan belekeverem a 4 tojásfehérjéből felvert habot. A félig sült tésztát kiveszem, megkenem lekvárral, majd a tölteléket egyenletesen elterítem rajta. A félretett tészta egy részéből bárány-, nyuszi- vagy virágformákat szaggatok, másik részéből vékony csíkokat sodrok, amelyeket az epres túróval beborított tésztára teszek. Újra a meleg sütőbe helyezem, s kb. 20 perc alatt teljesen megsütöm.
Ha kihűlt a sütemény, a díszítések mentén felkockázom.
(Vidék íze)

Forrás:
yaskane

Kólás süti


Tészta: 6 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral kikeverni, majd hozzáadunk 1 dl olajat, 10 dkg lisztet, 2 evőkanál kakaóport, kb. fél csomag sütőport, és a 6 tojás felvert habját.
Majd sütőpapírral kibélelt tepsibe önteni. (Ha nincs sütőpapír, tepsit kikenni rámával, és liszttel megszórni).
Én sütőpapírosan, 200 fokon 18 percig sütöttem, 30 x 22 cm-es tepsiben.


Krém: 2 tojás sárgáját + 4 púpos evőkanál lisztet fél liter tejjel állandó keverés mellett jó sűrűre megfőzni. Félretesszük.
Közben 25 dkg margarint 15 dkg porcukorral és 2 vaníliás cukorral (lehet kevés vanília aromával helyettesíteni) jó habosra keverünk, és ha már kihűt a főzött krém, összekeverjük alaposan. Még 3 jó púpos evőkanál reszelt diót ( nem daráltat!) is belekeverünk.
Máz:7 dl Colát 2 csomag tejszín ízű pudingporral sűrűre főzünk. (Ahogy sűrűsödik, hűl, úgy sötétedik a színe.)
Dermedés előtt nagyon langyosra lehűtve kell a krémre kenni.

A kihűlt tésztára rákenjük a világos krémet, majd arra a kólás mázat. Ezután hűtőbe tesszük. Aznap is lehet pár óra múlva, de másnap sokkal jobban szeletelni.


Forrás:
Margit2

"Magyaros" pizza


A tésztához:
30 dkg liszt
2 g porélesztő
1,5 dl víz
2 ek. olívaolaj

A paradicsomszószhoz:
40 dkg konzerv paradicsom
3 ek. olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 marék bazsalikom

bors

A feltéthez:
1 fej vöröshagyma
5 dkg chorizo
1 gömb mozzarella
bazsalikom

Az én pasimnak a pizza legyen "magyaros" = kolbász és/vagy szalonna és/vagy hagyma feltét, de lehetőleg mindhárom egyszerre :). Már nagyon régen nem csináltam pizzát, nincs bevált tésztareceptem, szerintem utoljára tán Jamie Olivert követtem, most Tessa Kiros könyvét kaptam elő. Sajnos még mindig nem volt friss élesztő (azóta már került), porral meg nem az igazi ez a recept se, még kísérletezek majd.

A tésztához valókat összegyúrom, hagyom duplájára kelni (de ez nem nagyon akart), majd rusztikus, kb. 28 cm átmérőjű kerek lepényt formázok belőle, és szintén hagyom egy kicsit kelni. A kelesztés alatt a paradicsommártáshoz az áttört fokhagymát az olajon megfuttatom, ha illatos, mehet hozzá a paradicsom, só, bors, hagyom úgy 15 percet rotyogni, majd beleszórom a bazsalikomleveleket, kap még egy percet és készen is van. A fele mennyiséget használom egy pizzára, a másik felét kihűlés után bevágom a mélyhűtőbe. A mártással megkenem a tésztalapot, rákarikázom a chorizót (nesze neked magyaros :) ), a hagymát, csipkedek rá bazsalikomleveleket, majd hosszas könyörgéssel lebeszélem az én drágámat a szalonnáról, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 15 percre. Ha lement ez az idő, ráteszem a felkockázott mozzarellát, és annyi időre teszem vissza, amíg a sajt megolvad. Kétszemélyes adag.

Tessa Kiros: Twelve receptje alapján.

Csokitorta


Recept: (Megjegyzem, hogy eredetileg 50perc sütési időt ír, de ennek fele is elég)

A tortához először is megolvasztunk 230 g legalább 60% kakaótartalmú csokoládát, majd 170 g vajat világos krémmé keverünk 110 g cukorral. Hoz­záadjuk 8 tojás sárgáját, majd az olvasztott csokoládét is belekeverjük, végül pedig folyamatos keverés közben hozzászitálunk 110 g lisztet. Ha ezzel megvagyunk, akkor a 8 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan belevegyítjük a sötét tésztába egy narancs reszelt héjával együtt. 180 fokos sütőben 50-55 perc alatt elkészül.

Amíg kihűl, elkészül a fehércsokoládé-krém: 100 g olvasztott fehércsokit keverjünk össze ugyannyi mascarpone sajttal és 2 deci keményre vert tejszínhabbal. A tortát vízszintesen vágjuk félbe, és töltsük meg a krémmel. Ha még van a türelemből, akkor csokoládémáz is kerülhet rá, ha nem, úgy is jó.


Forrás:

sziszamisza

Etus néni finom túrósa meggyel

Hozzávalók:

3 tojás
20 dkg cukor
25 dkg liszt
fél kg tehéntúró
1 csomag sütőpor
1 vaníliás cukor
2,5 deci tej
10 dkg vaj, meg egy kevés a tepsi kikenéséhez
reszelt citromhéj
10 dkg mazsola és/vagy 1 kg meggy

A lisztet, a cukrot és a sütőport egy tálban összekevertem, és a mennyiség felét kanállal beleszórtam egy kivajazott tepsi aljába. Erre kézzel rámorzsoltam a tehéntúrót, rászórtam a reszelt citromhéjat és a kimagozott meggyet. A lisztes keverék másik fele következett, egyenletesen elosztva a tepsiben.

A vaníliás cukorral elkevertem a tojássárgákat, felöntöttem a tejjel, és az olvasztott vajjal. A tojásfehérjéket felvertem kemény habbá, ezt is belekevertem a tejes-vajas lébe, majd merőkanállal rámertem a sütemény tetejére, kanállal elegyengettem, hogy mindenhol fedje a lisztet.

180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem - órát elfelejtettem nézni, de hamar megsül.

Diós tekercs - liszt nélkül


Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás
6 ek cukor
14 dkg darált dió
késhegynyi szódabikarbóna

A tojássárgákat habosra kevertem a cukorral. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a dióval és a szódabikarbónával együtt óvatosan hozzákevertem a tojássárgákhoz.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon, 20 perc alatt készre sütöttem. (Nem árt tűpróbát végezni.)

Nedves szalvétára borítottam, azonnal megfordítottam, és a szalvétával együtt feltekertem. Egy perc múlva kitekertem, rákentem a krémet, majd újból feltekertem.

A krémhez:
12 dkg darált dió
egy merőkanálnyi forró tej (fontos, hogy forró legyen!)
12 dkg cukor
1 zacskó vaníliáscukor
reszelt narancs- vagy citromhéj
egy ek rum

A diót leforráztam a tejjel, hozzákevertem a cukrot, a citromhéjat és a rumot. Ha egy-két nappal korábban sütjük meg, kicsit hígabbra csináljuk a krémet, és nem szárad ki a sütemény.

A csokimázhoz:
10 dkg étcsokoládé
egy ek tejföl, vagy joghurt

A csokit vízfürdő felett megolvasztottam, elkevertem benne egy evőkanál natúr joghurtot, és elsimítottam (volna, ha tudom) a tekercsen. Vagyis rákentem, a simaságtól ez még messze van:)

Csokoládés meggytorta Donna Hay után szabadon

Hozzávalók:

8 dkg vaj
16 dkg cukor
1 kg meggy

A tésztához:
8 dkg vaj
25 dkg cukor
3 tojás
11 dkg liszt
egy kávéskanál sütőpor
két teáskanál kakaó

A meggyet kimagoztam, a levét kinyomkodtam. Egy lábosban felolvasztottam a vajat, beletettem a cukrot, majd a gyümölcsöt. Tíz percig főztem. (A meggy így is sok levet eresztett, nem vártam meg, míg elfőtt az egész.)

Közben a cukrot és a vajat habosra kevertem, hozzáadtam a tojásokat, majd a sütőport, a lisztet és a kakaót.

Sütőpapírral bélelt tortaforma aljára kanalaztam a meggyet, a lehető legkevesebb lével. A gyümölcsre kanalaztam a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütöttem. (Tűpróbát érdemes végezni.)

Ez így nagyon édes torta lett, a meggy picit ellensúlyozta. Nekem most jól esett, de ilyet szökőévben egyszer kíván meg az ember. Nagyjából a harmada elegendő normál esetben. A tészta viszonylag magasra felnőtt, szeletelés után meglocsoltam a megmaradt nyers meggylével.

Fiamminga



Hozzávalók:

fél kg liszt
egy deci tej
egy deci langyos víz
egy zacskó (7 dkg) szárított élesztő
10 dkg puha vaj
öt dkg cukor
egy narancs lereszelt héja
csipetnyi só

A tetejére:
öt dkg vaj
kristálycukor

A hozzávalókat összekeverem, és megdagasztom. (Ezúttal a gép dagasztott. Alulra tettem a folyadékot, rá a lisztet, élesztőt, és minden mást.) Amikor lejárt a program, a tésztát vékonyra nyújtom, és beleteszem egy 30-szor 40 cm-es tepsibe.

Letakarva még egy órát kelesztettem, majd mélyedéseket fúrok bele, amiket megtöltök hideg vajdarabkákkal. A tetejét bőven megszórom kristálycukorral, és 230 fokra előmelegített sütőben 13 percig sütöm. (Állítólag van olyan sütő, amelyikben 10 perc alatt szép piros lesz!)

Meggyes csokoládémousse torta


Hozzávalók:
A „laphoz”:
10 dkg Hobbits keksz
10 dkg pirított mandula
6 dkg vaj

A mandulát száraz serpenyőben megpirítom, aprítógépbe teszem a keksszel együtt, és megdarálom. Az olvasztott vajjal összedolgozom, és egy tortaforma aljába szorosan belesimítom, és beteszem a hűtőbe.

A csokoládémoussehoz:
25 dkg étcsokoládé
2 evőkanál porcukor
3,5 dl tejszín
1 evőkanál rum

A csokoládét vízfürdőben megolvasztom, belekeverem a rumot, és félreteszem, hogy hűljön. Közben kemény habbá verem a tejszínt a cukorral, majd a már nem túl forró csokoládéhoz keverem. Ráteszem a tortalapra, elsimítom, és beteszem a hűtőbe két-két és fél órára.

A meggyréteghez:
40 dkg (fagyasztott) magozott meggy
6 dkg vaníliás porcukor
egy csomag zselatin

A meggyet leturmixolom. A zselatinlapokat beáztatom hideg vízbe. A meggyből körülbelül másfél decit felmelegítek, és elkeverem benne a zselatinlapokat. (Nem kell felforrnia!) Hozzákavarom a többi meggyet és a cukrot, és egy kis időre beteszem a hűtőbe. Amikor már nem folyik, a hideg torta tetejére kanalazom, elsimítom, és visszateszem a hűtőbe körülbelül három órára.

Créme caramel torta egybesütve

Hozzávalók:

A karamellhez:
6 ek cukor

Egy lábosban - amibe a torta sül majd, én a Le Creuset edényemben készítem - sötét színűre karamellizálok hat evőkanál cukrot, majd az edényt forgatva félig bevonom a karamellel az oldalát. Félreteszem.

A krémhez:
1 l tej
8 tojás
4 ek cukor

A tejet felmelegítem a cukorral. A tojásokat egy tálban alaposan összekeverem - nem kell felverni! Hozzáöntöm a cukros tejet, és az egészet beleöntöm a cukros edénybe. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, körülbelül 30 percre.

A tésztához:
tojásonként egy ek cukor és egy ek liszt - én négy tojásból készítettem.

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. A végén kanalanként belekeverem a cukrot, majd egyenként a tojásokat is. Óvatosan beleforgatom a lisztet.

A félóra leteltével a karamellkrémre öntöm a masszát, és körülbelül 15 perc alatt megsütöm.

Kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni, majd az egészet egy tányérra borítom, és az edénnyel lefedve elteszem masnapig, hogy a piskóta megszívja magát a sziruppal.

Ribizlis kocka

Hozzávalók:
25 dkg cukor (a receptben 30 van)
30 dkg liszt
1 deci olaj
6 tojás
9 evőkanál víz
gyümölcs

A tojássárgákat a cukorral és három evőkanál vízzel habosra kevertem, majd lassanként hozzáadtam az olajat. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, a maradék vízzel, liszttel óvatosan belekevertem a tojássárgákba. Kikent tepsibe öntöttem, és megszórtam a cukrozott gyümölccsel. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40 percig sütöttem.