Saturday, August 14, 2010

Ribizlis habos sütemény

Hozzávalók egy közepes tepsihez:

3 tojás

15 cukor

1 cs. vaníliás cukor

25 dkg liszt

2 tk. sütőpor

5 dkg. margarin

5 ek. tej

egy csipet só

80 dkg. ribizli

20 dkg cukor

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat 3 ek. forró vízzel habosra keverjük, majd apránként hozzákeverjük a 15 dkg. cukrot és az egy cs. vaníliás cukrot. A margarint felolvasztjuk és langyosan a sütőporos liszttel és a tejjel a tojásmasszához keverjük.

A tésztát a margarinnal kikent tepsibe simítjuk, 200 fokon 15 percig sütjük.

Közben a tojásfehérjékből a csipet sóval, apránként a 20 dkg cukrot hozzáadva kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a leszemezett ribizlit. A süteményre kenjük és 150 fokon tovább sütjük 15-20 percig. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.


Forrás:

gizellac

Svájci piskótatekercs


Hozzávalók:

4 tojás
12,5 dkg porcukor
1 evők. vanília aroma
2 evők. víz
12,5 dkg liszt
lekvár
4 dl édes tejszínhab
2 cs. habfixáló

Az egész tojásokat gépi habverővel nagyon habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vanília aromát, a vizet, végül fakanállal beleforgatjuk a lisztet. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszát elsimítjuk benne. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Míg sül a tészta, előkészítünk egy akkora sütőpapírt, amire rá tudjuk majd fordítani a piskótát, meghintjük porcukorral, és a kisült tésztát erre borítjuk rá. Még melegen lehúzzuk a rásült papírt a tetejéről, és egy bevizezett, jól ki csavart konyharuhát terítünk rá. Így hagyjuk addig, míg kihűl a piskóta teljesen, majd lekvárral megkenjük, erre kenjük a keményre felvert tejszínhabot és feltekerjük. Tetejét porcukorral meghintjük.

Forrás:

Receptvilág

Bombi / Bombi szelet

A család egyik kedvence lett ez a süti. Elég macerás elkészíteni a kis falatkákat, de megéri! Nyámm-nyámm! :D





A Bombi tésztája a már híressé vált Bilonka-féle mézespuszedli a sütik-képpel fórumról.


Bombi

Hozzávalók:

3 tojás sárgája és egy egész tojás
15 dkg porcukor
25 dkg méz
5 dkg zsír
4 ek. tejföl
1 cs. vaníliás cukor
2-3 tk. mézeskalács keverék (vagy másfél tk. fahéj, fél tk. őrölt szegfűszeg, fél tk. gyömbér)
60 dkg liszt
2 tk. szódabikarbóna


A tojásokat kikeverjük a porcukorral. A mézet és a zsírt meglangyosítjuk mikróban, és hozzáöntjük a tojásos keverékhez. Belekeverjük a tejfölt és a fűszereket. A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, majd a folyékony masszához keverjük. A tésztát hidegre tesszük egy éjszakára. Másnapra kellően formázható lesz. Teáskanálnyi golyókat gyurmázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól távolabb, mert megnőnek.

160-170 fokon 10-12 perc alatt megsül. Ebből az adagból minimum 60-70 db puszedli lesz (attól függ, mekkora golyókat gyúrunk :) ).

Éles késsel félbevágtam a kisült puszedliket, közepüket megkentem vékonyan erdei gyümölcsös lekvárral (lehet más ízűvel is, amit szeretünk), összeragasztottam, majd olajjal olvasztott étcsokiba mártogattam minden oldalról. Óvatosan, nehogy szétessen! Alufóliával letakart tálcára rakosgattam (arról könnyen lejön majd).





A könnyebb út:

Lapokat sütünk a tésztából, összesen 3-at egy tepsi hátulján, vagy egy alacsony oldalú gáztepsin, amiből ki tudjuk csúsztatni, mert könnyen törik! Ezután megkenjük lekvárral, és egymásra tesszük a lapokat, majd bevonjuk csokimázzal!

Én úgy csinálom a csokimázat (valahogy mindig étcsokiból, nekünk az jött be!), hogy egy táblányit beletördelek egy müzlistálkába (vastag és hőálló), majd bedugom a mikróba nagyobb hőfokon kb. 1 percre... ellenőrzöm, hogy megolvadt-e egy teáskanál segítségével, ha nem, visszadugom, majd olvasztom tovább... ha elég forró (vigyázzunk, mert meg is éghet!), akkor öntök hozzá úgy 1 evőkanálnyi étolajat (nem mérem le, csak úgy szemmértékkel), és összekeverem. Lehet bele 1-2 csepp rumaromát is tenni, de akkor több étolaj kell, mert összehúzza!

Pizzás csigusz



Pizzás csiga / saját


Hozzávalók:

Tészta:
1 kg liszt
5-6 dkg élesztő (nálam száraz)
2 púpos ek. tejföl
2 ek. olaj
4,8 dl langyos víz
4 kiskanál só
1 ek. cukor

Töltelék:
1 közepes fej vöröshagyma
1 paprika (lehet tv vagy kaliforniai)
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb paradicsompüré (konzerv)
kevés kecsap
olaj
fűszerek (só, bors, oregano, bazsalikom)
pici cukor
felvágott (vagy gépsonka, szalámi, stb)
reszelt sajt


A szokásos módon kelt tésztát dagasztunk (lásd: fahéjas csiga, pogácsák vagy hambizsemle)!

A tölteléket a következőképpen készítjük: kevés olajon megdinszteljük a kicsire vágott vöröshagymát és paprikát, hozzáadjuk a kevés vízzel higított paradicsompürét, és felforraljuk. A fokhagymát belenyomjuk, hozzáadjuk a fűszereket, cukrot és a kecsapot. Kész a pizzakrém.

Elfelezzük a duplájára dagasztott tésztánkat, és kinyújtjuk téglalap alakúra az egyiket, kb. fél ujjnyi vastagra, megkenjük a fele pizzakrémmel, és megszórjuk apróra vágott felvágottal. Szorosan felcsavarjuk, 2 ujjnyi vastagságúakat vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, hagyjuk még kelni, reszelünk a tetejére sajtot. A tészta másik felével is ugyanígy járunk el. Nem előmelegített sütőben sütjük, 200 fokon!


Forrás:

Friday, August 13, 2010

Fűszeres rák kreol szószban

300 gr garnélarák
75 gr vaj
fél üveg világos sör
egy póréhagyma, felkarikázva
1-2 ek. Worcestershire szósz
kis szójaszósz
1 ek. River Road Barbecued Shrimp Seasoning (leírást ld. később)

A vajban megpirítjuk a fűszereket, beletesszük a Worcestershire szószt és a szójaszószt (szerintem elhagyható, de akkor kell bele só). Megkavarjuk, felöntjük a sörrel és mehetnek bele a lefejezett garnélarákok (a lábait és a héját rajta hagyjuk) és a póréhagyma. Magasabb lángon felforraljuk, majd levesszük a tűzről és 15-20 percig állni hagyjuk, lefedve. Pirítóssal nagyon király volt.

A River Road Barbecued Shrimp Seasoning egy igazi kreol fűszer, New Orleans körül lehet igazán kapni (meg webáruházban). Még nem találtam olyan csomagküldő oldalt, ami szállít ilyet Magyarországra. Igazából nem sok derül ki a csomagolásról, hogy a fűszer mit tartalmaz (hagymák, paprikák, fűszerek, petrezselyem, fokhagyma, citrom és zeller). Ebből a "fűszerek" a kedvencem. Nehogymá rájöjjél, hogy mi van benne, ha az Államoktól távol akarod elkészíteni a kaját. Mindegy, legközelebb, gyakorolni és kísérletezni fogok, hagymákkal, paprikákkal, fűszerekkel, petrezselyemmel, fokhagymával, citrommal és zellerrel. Lehet, hogy finomabb is lesz friss cuccokkal. Valószínűleg valami hasonszőrű, itthon is kapható barbecue-grillsós cucc megteszi helyette. De a friss fűszereket biztos kipróbálom, ha ilyet főzök, mert osztatlan sikere volt:)


Forrás:
Starfokker

Csirke szezámmagos, mézes bundában, pirított tésztával


400 gr csirkemell
szezámmag

a páchoz:

ötfűszerkeverék
teáskanálnyi só
csipet cukor
2 ek. szezámolaj
kis fehérbor

a bundához:

fél csésze liszt
fél csésze étkezési keményítő
1 tojás
2 ek. étolaj
fél csésze víz


az édes-erős mázhoz:

méz
cukor
ketchup
szójaszósz
kis fehérborecet

A húst csíkokra vágom, a páchoz valókat összekeverem és beleforgatom a húscsíkokat. Egy-két óráig pácolom őket a hűtőszekrénybe téve. Ezután összekeverem a bunda hozzávalóit. A víz mennyisége lehet több is, lényeg az, hogy állagra sűrű palacsintatészta-szerű masszát kapjunk. A csirkemellcsíkokat ebbe mártom, majd forró olajban kisütöm. Nekem az igecsak megsütős verzió vált be; ha halványra sütöttem a húsokat, akkor vizenyős volt és nyers-ízű, így visszadobáltam őket, hogy süljenek még. Ezután a máz hozzávalóit felolvasztom egy serpenyőben, összekeverem őket, kicsit forralok rajtuk, majd beleteszem a kisült, bundás húsokat. A serpenyőt addig rázogatom, amíg minden egyes húsfalatot befed a vöröses-barnás máz. Ezután rászórom a szárazon megpirított szezámmagot.

Én pirított tésztával tálaltam, amihez a sós vízben kifőtt, lecsöpögtetett spagettitésztát egy forró serpenyőbe dobtam és ráöntöttem 2-3 ek szójaszósz, kis ecet, 2 ek. cukor, 8 ek. víz és pár csepp chiliszósz keverékét. Ezt jól elforraltam, míg rá nem sült a tésztára. A tésztát lehet gazdagítani reszelt sárgarépával, újhagymával (KicsiVútól; én az utóbbit tettem), de zöldborsóval, vagy párolt kínai kellel is.


Forrás:
Starfokker

Paradicsomos-gombás-szalonnás spagetti


100 g császárszalonna
250 g gomba (pl. csiperke)
250 g paradicsom
olívaolaj
spagettitészta
frissen őrölt bors
friss bazsalikom


A kockákra vágott szalonnát közepes lángon megpirítom. Ezalatt elegendő zsiradékot is enged. Beleteszem az apróra vágott paradicsomot, levével együtt. Bő tíz percig párolom, majd hozzáadom a négy felé vágott gombát, összeforgatom. Lefedve pár percig párolom, majd ízesítem. Hozzáadom a friss bazsalikomot is, keverek rajta még egyet és leveszem a tűzről. Sós vízben kifőzöm a spagettit (de a közepén kicsit nyers marad), és hozzákeverem a szószhoz, majd tálaláskor meglocsolom egy kis olívaolajjal.


A szószhoz elvileg terveztem rakni egy kis paradicsom pürét is (tekintettel a március elején kapható vízízű paradicsomokra), de meglepően ízletes és érett egyedeket kaptam az egyik Plus áruházban. Így erre nem volt szükség:) Az étel egyébként nyáron az igazi. Friss, nyári nap érlelte paradicsommal és intenzív illatú, hatalmas és sötétzöld levelű bazsalikommal, hát már várom a nyarat.

Forrás:
Starfokker

Tavaszi tekercs


a tésztához:

100 gr magas sikértartalmú finomliszt
1 felvert tojás
kevés hideg víz

a töltelékhez:

200 gr darált sertéshús
100 gr megtisztított garnélarák
4 szál finomra vágott újhagyma
2 kk. finomra vágott gyömbér
100 gr csíkokra vágott káposzta
75 gr babcsíra
1-2 ek. szójaszósz
só (ha szükséges)

Az átszitált liszthez hozzákeverjem a felvert tojás és a hideg víz elegyét. Puha, de tömör tésztává dolgozom össze: sokáig gyúrom, amíg rugalmas nem lesz. Lefedve (vagy becsomagolva) legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. Utána szobahőmérsékleten hagyom felengedni, majd lisztezett felületen kb. 5 mm vastagságúra nyújtom (eléggé vékonyra) és 12 egyenlő, 15x15 cm-es négyzetre vágom.

A tölteléket wokban legegyszerűbb elkészíteni. A húst, a rákot és az újhagymát olajban 2-3 percig, kevergetve sütöm. Hozzáadom a káposztát, a babcsírát, a gyömbért, a sárgarépát és rázogatva ugyancsak 2-3 percig sütöm. Ráöntöm a szójaszószt, esetleg sózom, összekeverem. Hagyom kihűlni.

A tészta-négyzeteket felhasználásig (ha előbb kinyújtottam), letakarom, hogy ne száradjon ki. A lapokat úgy terítem ki, hogy az egyik sarka felém nézzen. A széleit bekenem langyos vízzel. A töltelékből egy kis adagot a lap felénk néző sarkára halmozok. Kissé feltekerem (szorosan), majd a szemben lévő, még szabad két-két sarkot egymásra hajtom, hogy kissé átfedjék egymást. Ezután a felém néző, már félig-meddig tekercsre emlékeztető tésztával beborított töltelékdarabot szorosan feltekerem. A többi lapnál is ugyanígy járok el. Közepes lángon, de forró olajban 1-2 percig világosbarnára sütöm, majd hagyjuk, hogy lecsöpögjön. Forrón, vagy hidegen is lehet tálalni.

És tavaszi tekercsek még:

Törökparadicsom vegetáriánus tavaszi tekercse
Tavaszi tekercs kajanekem oldaláról (az oldal közepe felé)
Chili & Vanília kimerítő írása ugyancsak a tavaszi tekercsről (is), Vietnamból

Hogy miért tavaszi a tekercs, többek között a wikipediáról szedtem. Itt meg egy videó, ami megmutatja, hogy hogyan is készítsük az ételt. Mondjuk vegás változat, meg kaliforniai paprikát is tesz bele (ízlések és pofonok), de hogy hogyan kell hajtogatni a tekercseket (tekercselni, na), arra teljesen jó. Én persze csak utólag találtam meg a videót.

Forrás:
Starfokker

Marhacurry

500 gr marhahús, falatnyi kockákra vágva
1000 gr spárga, meghámozva, darabokra vágva
3 nagy ek. red curry paste
1 ek. földimogyoróolaj
1 doboz kókusztej (400 ml)
1 szál ázsiai citromfű (lemongrass), apróra vágva
2-3 szál újhagyma vagy csemegehagyma
fél marék bazsalikomlevél
kevés tejszín
esetleg só

A húskockákhoz hozzákeverem a red curry paste-t, majd lefedve jó pár órán keresztül pácolom. Én több mint 6 órát hagytam neki. Ezután kevés olajat forrósítok, majd ráteszem a húst, nagy lángon 3-4 percig kevergetve megpirítom. Hozzáöntöm a kókusztejet, majd mérséklem a lángot. Beleteszem a citromfüvet. A hús puhulásáig főzöm (lefedve!), majd beleteszem a spárgát is. Ha már félpuha a spárga (pár perc), hozzáadom a hagymát is. Ezután magas hőfokon, sűrűn kevergetve beforralom a mártást. Ha kell, utánasózom, tejszínnel dúsítom. Belekeverem az apróra vágott bazsalikomleveleket, összekeverem, lefedem, hagyom pár percig pihenni.

Előző currym, csirkével: itt

Az eredeti recept (kisebb módosításokkal persze:)) az epicurious-ról.

Forrás:
Starfokker

Szecsuáni csirke Kung Po szósszal


500 gr csirkemell, falatokra vágva
1 tojásfehérje
2 ek. étkezési keményítő
fél ek. só
1 ek. kristálycukor
1 ek. száraz sherry
1 ek. borecet
1 ek. halszósz (opcionális és nem kínai)
1 ek. szójaszósz
5 gerezd fokhagyma, összetörve
175 ml csirkehúsleves
2 ek. napraforgóolaj
2-3 szárított chili, darabokra vágva
fél bögre kesudió
vágott metélőhagyma, a díszítéshez

A tojásfehérjét felverem, majd belekeverem a keményítőt és a sót. A csirkehúsdarabokat jól megforgatom benne. Egy másik tálkában összekeverem a levest, a szójaszószt, a cukrot, a sherryt, az ecetet, a zúzott fokhagymát (és a halszószt), úgy, hogy az összes cukor feloldódjon.

A wokserpenyőt felforrósítom, majd beleöntöm az olajat, majd mikor már elkezd füstölögni, beleöntöm a keményítős-tojásfehérjés csirkedarabokat. Nagy lángon folyamatosan kevergetve pár percig sütöm. Ezután hozzáadom a chilipaprikát is, majd még egy-két percig, folyamatosan kevergetem. Ezután hozzáöntöm a leveses keveréket, felforralom, hozzáteszem a kesudiót is, majd megvárom, míg pár perc alatt jól besűrűsödik a szaft. Vágott metélőhagymával megszórom, főtt rizzsel tálalom. És az előző, édes-fokhagymás tojászöldséggel.

Inspiráció: Chinese Cookbook (szerk. Maggie Pannel és Jenni Fleetwood)

Forrás:
Starfokker

Sajtcsipsz rózsa


1.) SAJTCHIPS



Az MM fórumon, Toma osztotta meg velem, hogyan kell készíteni magát a sajtchipset, és azóta a mikró futószalagszerűen ontja magából. A Csipetkéim imádják, ketchup-ba mártogatják, úgy ropogtatják.



Elkészítés:


1.
Edámiból nagyon finom, amit fél cm-es szeletekre vágok.

2. A mikró tálcáján, egyenként sütöm meg, kb. 1-2 percig. Ezt ki kell tapasztalni, mikró- és sajtfüggő. Akkor jó, amikor már nem folyik sehol, de csak enyhén piros.

3. Amint kész azonnal felszedem egy tortalapáttal, mielött teljesen odaragad a tálcához.





2.) SAJTCHIPS RÓZSA





Imádom a rózsa formáját, a sajtchips formázásánál is "ő" adta az ihletet.



Elkészítés:

1.
Kockára vágott edámit tettem a mikróba, amiből a chips szép kerek lesz.

2. A felszedés után egy rövid ideig alakítható a formája. Műanyagtál aljára és oldalára nyomkodtam a meleg sajtszirmokat és kedvem szerint hajlítgattam, majd az elkészült, kihűlt remekművet kiszedtem. Így készítettem a sajtchipsrózsa alsó szirmait.

3. A közepét, mint a palacsintát feltekerem, majd minden újabb szirmot hozzáillesztve, a kezemben formáztam meg.

4. Miután elkészült rátettem a műanyagtálban megformázott alsó szirmokra és eligazítottam.




3.) BAZSALIKOMOS PARADICSOMSALÁTA SAJTCHIPSKEHELYBEN




Salátához:
  • paradicsom
  • edámi sajt
  • füstölt trappista
  • joghurt
  • fokhagyma
  • bazsalikom levél
  • bors

Elkészítés:

1.
A paradicsomot és a sajtokat kockára vágtam.

2. A joghurtot reszelt fokhagymával, apróra vágott bazsalikommal, sóval, borssal fűszereztem, majd ráöntöttem a paradicsomra és elkevertem. Hütőbe tettem.

3. A hideg salátát sajtchipsrózsa alsó szirmaira öntöttem. Végül beleszúrtam a rózsa középső szirmát.



Forrás: Toma, Mindmegette fórum

Meggyes charlotte

Hat tojásból piskótát sütöttem a sütőhöz kapott „gáztepsiben”. A lényeg, hogy szép vékony legyen a tészta, mert összetekertem. Még forrón, egy konyharuhába. A sütőpapírt sem szedtem le róla, csak miután kihűlt. Nagyon jól sikerült.
4-5 ek. meggylekvárral megkentem, majd összetekertem újra, és betettem a hűtőbe.

A krémhez:

2.5 dl habtejszín
1 cs. zselatin (ettől még stabilabb lesz, mint a habfixálótól)
pár ek. meggylé, hogy kellemesen rózsaszín legyen

A hozzávalókból kemény habot vertem.

A piskótatekercsből vékony szeleteket vágtam, majd egy fémtálat körberaktam velük. Kicsi tálat választottam, ezért kellett csak ilyen kevés tejszín.

A habot összekevertem meggyel, ki mennyire szereti, annyit használjon, de más gyümölccsel is biztosan nagyon finom. Majd megtöltöttem a tálat. Én az aljára is tettem piskótatekercseket, mégiscsak „torta”.

Nagyon szépen tartotta a formáját, és teszett Anyának, Mamának. Meg mindenkinek. Ja, és finom is volt, csak kicsi.

No de sebaj, majd legközelebb nagyobbat készítek :)

Pizzás csiga



Kelt tészta:

  • 5,5 dl tej
  • 1 mk kristálycukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kg liszt
  • 1 púpos tk só
Paradicsommártás:
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • 1 ü. sűrített paradicsom
  • 1 mk kristálycukor
  • oregano
Tetejére:
  • 1-2 tojássárga


Elkészítés:

1. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatom.

2. Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót.

3. Miután az élesztőm szépen felfutott hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat. Homogénre keverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem. A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik. Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még legalább 10 percig dagasztom. A további masszírozást, egyre több hólyagocskával hálálja meg, amitől még levegősebb, puha tésztát kapok.

4. Szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.

5. Elkészítem a paradicsommártást: kevés olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket és összeforralom.

6. A tésztát vékonyra nyújtom, megkenem paradicsommártással, csíkokra vágom és egyenként feltekerem.

7. Vajjal kikent tepsibe teszem nem túl szorosan, mert még híznak a csiguszok.

8. Tojássárgával megkenem a tetejüket, egy órát kelesztem.

9. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 30 percig sütöm. Rácson hűlni hagyom.

Csokis kosárka kókuszkrémmel töltve


Hétvégén nem voltunk itthon, így a szokásos sütés- főzés is elmaradt. Szerencsére tegnap kifogyott a kekszesdoboz, így újra nekiláthattam alkotni.:) Persze munka után egyből lelkesen belevetettem magam a tésztakészítésbe, úgyhogy mire a következő finomsággal kész lettem, jól el is fáradtam. Persze önelégülten dőltem az ágyra, hiszen sikert aratott az újítás.
Még otthonról hoztam jónéhány kicsi kosárkaformát, és már régóta terveztem, hogy használom is őket. Most eljött az idejük. Omlós kakaós tésztával töltöttem meg őket, amikbe aztán finom kókuszkrém került. Utóbbihoz Szepyke kókuszpudingja adta az alapötletet, no meg a hűtőben lévő kókusztej.:)
Így születnek a csokis kosárkák kókuszkrémmel töltve:

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
8 dkg porcukor
6 dkg kakaópor
10 dkg hideg vaj
1 nagyobb tojás
1 ek. tejszín
1/4 tk. sütőpor
csipet só

A krémhez:
4 dl kókusztej
1,5 ek. kukoricakeményítő
4 ek. cukor
1 tk. vaníliás cukor
5 dkg vaj

A tetejére:
2 dl tejszín (1 evőkanálnyi híján, amit a tésztába tettem)
1 ek. porcukor
kevés kakaópor

Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, akárcsak a pitetésztát. Ha összeállt, gombócot formázunk belőle, majd folpackba tesszük, kissé szétlapítjuk. Mehet a hűtőbe kb. 1 órára dermedni.
  2. Közben készítsük el a krémet, hogy ennek is legyen ideje jól kihűlni. Ehhez keverjük csomómentesre a kókusztejben a kétféle cukrot és a keményítőt is, majd lassú tűzőn hevítsük addig, amíg be nem sűrűsödik, és mint a puding, 'puffogni' nem kezd. Vegyük le a tűzről és időnkét átkeverve hagyjuk kihűlni.
  3. Amikor langyosra hűlt, keverjük benne simára a vajat is. Ha a krém állaga kissé rusztikus lenne, érdemes robotgéppel vagy botmixerrel egyneműsíteni, hogy igazán krémes legyen.
  4. A tésztát a folpackból kivéve kissé gyúrjuk át, majd nyújtsuk fél cm vastagságúra. Kevés olajjal vagy vajjal kenjük ki a formákat, nehogy beleragadjon a tészta, majd béleljük ki őket a tésztával. Közepükre tegyünk egy muffinpapírt vagy kisebb darab sütőpapírt, aminek a közepét töltsük meg száraz magokkal, esetleg rizzsel. Ez majd megakadályozza, hogy felpuposodjon a tészta.
  5. Tegyük egy sütőlemezre a kibélelt kosárkákat, és előmelegített sütőben 180 fokon süssük 20 percig.
  6. A formáben hagyjuk kissé kihűlni őket, majd sorakoztassuk mindet rácsra.
  7. A kihűlt kosárkákat töltsük meg a kókuszos krémmel. Ehhez használhatunk nyomózsákot, de egy kiskanál is megteszi.
  8. A tejszínt a porcukorral verjük kemény habbá, majd koronázzuk meg vele a kosarakat.
  9. Végül még egy leheletnyi kakaóporral hintsük meg az egészet, és készen is vagyunk!


Mr. P. azonnal rávetette magát a krémes falatokra. Persze menet közben is bőszen mutogatta, hogy neki melyik kosárkát töltsem meg, és külön kérés volt, hogy a választott darab tetejére sok tejszínhab kerüljön. Nem, Mr. P. nem egy kisgyerek, állítólag egy érett felnőtt, de ezt ki hiszi el?:)
Lehetőség szerint azért egy röpke órácskára tegyük a kész kosárkákat a hűtőbe, hiszen mégiscsak jól lehűtve a legfinomabbak. Nagyon krémes, kellemesen kókuszos, csokis sütemény. Szerintem bárkit levehetünk a lábáról egy ilyennel. Nekem sikerült.:P


Csokis- kókuszos réteges keksz

Általában abból az alapanyagból sütök, amit otthon találok, így most jött el az ideje, hogy kísérletezzek ezzel a keksszel. Judithnál találtam rá a receptre, s már akkor tudtam, hogy el fogom készíteni. A hozzávalók nagy többsége volt itthon, kisebb részét helyettesítettem. Mr. P. szerint gyakorlatilag egy teljesen új receptet hoztam létre ezzel, ezért is lett a névváltoztatás. Az eredeti recept önmagában is szuper, nem is bírom hangsúlyozni, és nem is szeretném elméltatni a szerzőtől; a szükség hozta a változtatást, meg persze nálam ez egyfajta dili, hogy nem recepttel megyek bevásárolni, aztán fele dolog lemarad.
Túl vagyok a tesztkóstoltatáson, íme a vélemények: mennyei lett a süti, hétvégén több kolléganő is ezt fogja sütni (ezért a gyors posztolás:P), másnap is puha, extra gyorsan elkészül, annak ellenére, hogy tölteni és söndörgetni (formázni) kell.


Hozzávalók (ahogy én készítem):
A tésztához:
500 g liszt
170 g cukor
250 g vaj vagy margarin
2 ek. kakaópor (az eredeti verzióban 5 ek. Nesquick szerepelt)
2 db tojás
2 tk. sütőpor
2 ek. hideg víz vagy tej
csipet só

A töltelékhez:
1 és 1/2 csésze kókuszreszelék
1/2 csésze őrölt mogyoró (lehet mandula vagy dió is)
1/2 csésze tejszín (eredetileg sűrített tej, amihez nem kell már pluszban cukor vagy méz)
2 ek. cukor vagy méz
100 g ét- vagy tejcsoki, nálam most Milka tejcsoki (opcionális)

A díszítéshez:
mandulaforgács

Megjegyzés: 1 csésze= 2,5 dl.

Elkészítése:
A lisztet, cukrot, sütőport, sót - vagyis a tészta száraz összetevőit - keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá a vajat, adjuk hozzá az előzőleg kissé felhabolt tojásokat. Kézzel kezdjünk el tésztát gyúrni, amit - ha szükséges- lágyítsunk 2 ek. folyadékkal (vízzel vagy tejjel). Alaposan gyúrjuk össze, majd tegyük félre, amíg a tölteléket elkészítjük.
Ez sem nagyobb feladat, mint a tészta összeállítása: mindent egybe, kivéve a csokit! A töltelék összetevőit mérjük ki, majd vegyítsük őket egy tálba, alaposan keverjük össze az egészet.
A csokit tördeljük kockákra, majd a kockákat még vágjuk félbe, s készítsük magunk mellé, a mandulaforgáccsal együtt.
Az eredeti receptben nyújtják a tésztát fél cm vastagra, aztán 7 cm átmérőjű köröket szaggatnak ki belőle, s ezt töltik meg. Én nem akartam bekoszolni a gyúródeszkát, így inkább diónyi darabokat téptem a tésztából, kb. 7 cm átmérőjű körré lapogattam a kezemmel, közepére pedig egy kiskanálnyi kókuszos tölteléket kanalaztam. Erre tettem a csokidarabkát, majd szépen betakargattam, golyót formáltam belőle, megfordítva az asztallapra tettem, tenyeremmel lenyomtam, s már kész is a keksz. Ha felülre szeretnénk a csokiréteget, először a csokikocka kerüljön a tésztakorongra, aztán a kókuszos krém.


Tegyük a kekszeket sütőpapírral bélelt lemezre, egymástól tisztes távolságra, mert a sütőpornak hála, szépen megnőnek. Tetejükbe nyomkodjunk mandulaforgácsot, s előmelegített sütőben 180 fokon, 12-15 percig süssük.


Tejmentes verziót is készíthetünk, ha a tésztába tej helyett vizet teszünk, a kókuszos tölteléket sűrített tej vagy tejszín helyett kevés cukorsziruppal állítjuk össze, illetve étcsokit használunk.

Juharszirupos-diós sajtos sütemény


Delia Smith receptje
Hozzávalók:
A töltelékhez:
3,3 dl tiszta juharszirup
5 dg dióbél
35 dg tehéntúró
35 dg lágy sajt
3 nagy tojás
Az alaphoz:
5 dg dióbél, apróra vagdalva
15 dg háztartási keksz
A krémhez:
5 dg dióbél
3,3 dl tiszta juharszirup
1,5 dl tejszín

Az alap elkészítése: Daráljuk le a kekszet, öntsük egy tálba, keverjünk bele 5 dg durvára vagdalt dióbelet, és egy evőkanál hideg vizet. A keveréket nyomkodjuk egyenletes rétegben sütőformába, és tegyük 15 percre sütőbe.

Közben elkészítjük a tölteléket: 5 dg dióbelet 8 percig pirítsuk ugyanabban a sütőben. Amikor az alap elkészült, vegyük ki a sütőből, és a sütő hőmérsékletét csökkentsük 150 C°-ra. 3,3 dl juharszirupot tegyük fel nagy lángra főni, hogy a felét elforrja. Ez 8-10 perc alatt megtörténik. De vigyázzunk, a szirup ne forrja túl magát. Öntsük ki egy üvegkancsóba, és hagyjuk kihűlni. A túrót, a sajtot és a tojásokat egy nagyobb tálban jól keverjük el, amíg teljesen sima nem lesz. A pirított diót daráljuk meg, vagy vagdossuk apróra. Öntsük a túrós sajtkeverékhez, a kihűlt juharszirupot is, és az egészet újból alaposan keverjük el. Töltsük az alapra, és a sütő középmagas polcán süssük 30 percig. Aztán vegyük ki a sütőformát, de a süteményt hagyjuk a formában. Hadd álljon néhány óráig vagy másnapig.

A krém elkészítése: Mint az első, a második adag juharszirupot is főzzük el félig, és hűtsük le. Hidegen öntsük össze a tejszínnel, és verjük fel. Végül a harmadik adag dióbelet vagdossuk durva darabokra, öntsük a felvert krémbe, mielőtt szervírozzuk.

Forrás:

Terebess

Mézes-málnás zabpelyhes pogácsa




Mézes-málnás zabpelyhes pogácsa


  • 1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
  • 12 deka méz
  • 1 egész tojás

A fenti hozzávalókat elkeverem és félreteszem. Közben egy másik tálban összekeverem a száraz hozzavalókat:

  • 20 deka liszt
  • 20 deka zabpehely
  • fél tk só
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • egy csipet frissen reszelt szerecsendió vagy fél bio-citrom reszelt héja, ízlés szerint
Továbbá:
  • 20 deka vaj (margarinból 15 deka is elég)
  • 10 deka fagyasztott málna

Amikor ez megvan,durva reszelőn lereszelem a jéghideg vajat és gyorsan elmorzsolom a száraz alkotóelemekkel. Apróra is lehet vagdalni a vajat, de sokkal könnyebben eloszlódik benne, és gyorsabban el is lehet morzsolni, ha reszelve van. Beleöntöm a joghurtos-mézes egyveleget, elkeverem, végül óvatosan beleforgatom a mélyhűtött málnát. A friss málna sajnos nem igazán alkalmas hozzá, mert óhatatlanul összetörik, kár érte. Fagyasztott málnám mindig van itthon, de aszalt meggyel is megsütöttem, avval szintén finom, csak egy kicsit szárazabb. Kanállal 14 darab teniszlabda méretű (na jó, annál valamivel kisebb) gombócot szaggatok a tésztából, a sütőpapíron még kicsit formára igazítom őket, és 180°C fokos sütőben hőlégkeverésnél kb. 25 percig sütöm. Kettévágva vajjal, krémsajttal, de akár egy kanál creme fraiche-el is finom reggeli.

Forrás:
Macikonyha

Rigó Jancsi



Hozzávalók:

Tészta:

8 db tojás
8 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt
2 evőkanál darált dió
1/2 csomag sütőpor

Töltelék:

5 dl habtejszín
1 evőkanál zselatin
1 evőkanál kakaópor
4 evőkanál vaníliás porcukor

1 evőkanál baracklekvár a kenéshez

Tetejére:

1 tábla étcsokoládés tortabevonó
3 cl rum

Elkészítés:

A tésztához felverjük a tojások fehérjét, hozzáadjuk a cukrot, egyenként a tojások sárgáit, majd a sütőporral, dióval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt, közepes tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 180 °C – on kisütjük, kb. 35-40 perc alatt.
Tűpróbát alkalmazzunk!

A tejszínt habosra verjük, hozzáadjuk a cukrozott kakaót is. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk óvatosan melegítve, langyosra hűtjük, egy-két kanál habot elkeverünk benne, s így adagoljuk a nagyobb mennyiséghez.

A tésztát két részre vágjuk, visszatesszük az egyik lapot a tepsibe, megkenjük lekvárral, ráöntjük a habos krémet, s hűtőbe tesszük.
A másik lapot bevonjuk rumos olvasztott csokival, amikor megkötött a máz, kockákra vágjuk, s így tesszük a dermedő töltelék tetejére.

Amikor a krém teljesen megkötött, a kockák mellett éles késsel feldaraboljuk az alsó lappal együtt.
Tortát is készíthetünk belőle.

Forrás:
Nassoló

Ruszwurm krémes



A lapokhoz leveles vajastészta kell, ezt készen is lehet vásárolni. Én gyors vajastésztából szoktam hajtogatni, amit ehhez csak réteslisztből készítek. Hájastészta is használható.

A krémhez az egységnyi adag hozzávalói:
1 dl tej (házi a legjobb)
1 tojás
35 g cukor
12 g liszt
1 dl tejszín
vanília vagy vaníliakivonat
stabilizáláshoz zselatint használok

8 tojásból készített krémest egy nagy gáztepsiben készítem és ehhez 20 g (4 lapnak felel meg) porzselatint használok fel.

Elkészítés:

Először kinyújtom a két lapot, a tepsinél kicsit nagyobbra, mert sütéskor össze fog húzódni. Egy nagy sütőlemezen (vagy tepsi hátulján) 200 fokon megsütöm. Sülés közben fel fog hólyagosodni, ezért hústűvel megszúrkálom előtte is, és ha kell sülés közben is, sőt óvatosan le is nyomogatom a púpokat. Ha kész, az asztalra csúsztatom. Nagyon kényes, törékeny! Ha mindkét lap kész, és ki is hűlt, akkor pontosan tepsi méretűre szabom őket. A szebbiket megfordítom, hogy a sima fele kerüljön felülre, egyenletesen kockákra vágom recés, vékonypengéjű késsel, ez kerül majd a tetejére. Az alsó lapot beleteszem a tepsibe (magasfalú legyen). Ezután alufóliából 3-4 rétegű csíkokat hajtok, és ezzel körbeveszem, ez lesz majd az egyenes perem. A tepsi és a fólia között hajtogatott újságpapírral szoktam megtámogatni, hogy tartása legyen. Így készítek magas peremet a krémnek. Akinek van magas, egyenes peremű tepsije, az ezt a lépést kihagyhatja.

Ezután fogok a krém készítéséhez.
A tojássárgáját és a cukrot habosra keverem robotgéppel, hozzáadom a lisztet, zselatint, majd hozzáöntöm a tejet. Gyenge tűzön sűrű krémet főzök belőle. Nem szabad forrnia, mert kicsapódik a sárgája. Kb. 80 fokig melegíthető. Ha elég sűrű, hozzáadom a vaníliát és időnként megkevergetve kihűtöm. Mikor már kézmeleg, akkor kemény habot verek a tejszínből egy magasfalú nagy tálban (az egész krém férjen el majd benne, mert a habhoz öntöm a tojáskrémet és nem fordítva). Csurgatva óvatosan keverve belevegyítem a habba a tojáskrémet és azonnal az alsó lapra öntöm. A felkockázott lappal kirakom a tetejét és a tepsit beteszem a hűtőbe. Legalább 4-5 óráig dermedjen, de jobb, ha egy éjszaka, mert a közepének is le kell hűlnie.

Én mindig igazi tejszínt (és igazi vajat) használok, mert utálom a növényi habot vagy a margarint. Egészen más ízű a sütemény, én csak műsütinek nevezem ezeket.
Ezzel azonban nehezebb bánni, mint a növényi habbal, mert annak sokkal jobb a tartása. Ezért lehet, hogy első kísérletnél esetleg érdemes ezzel próbálkozni.

Forrás:
Anya főztje

Thursday, August 12, 2010

Becsavarodott virslik és bacon-ös masnik

Csöppet lusta módon a mai vacsora elkészítésénél is a fagyasztóban meglapuló leveles tésztához nyúltam. Egyre nagyobb barátságban vagyok a kész leveles tésztával, hiszen nem drága, millióféleképpen és egyszerűen lehet ínycsiklandozó finomságokat sütni belőle. Szóval kész főnyeremény, ha nincs sok időnk bíbelődni a konyhában, ugyanakkor valami nagyon finomra vágyunk. Kétféle változatot sütöttem: tésztába csavart virslit és bacon-nel, sajttal ágyazott masnikat. Lássuk a rövid receptet:
Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta,
  • 1-2 csomag virsli (10 db),
  • reszelt trappista és füstölt edami sajt vegyesen (kb. 15-20 dkg),
  • 2 szelet füstölt bacon szalonna,
  • 1 tojás
Elkészítése:

Miután felolvadt a jeges tésztánk, kinyújtjuk kb. 1 ujjnyi vastagra és hosszú, vékony (kb. 1-2 cm-es) csíkokat vágunk

belőle, annyit, ahány virslink van. A virsli végéhez passzintva a csíkot szépen rácsavarjuk a tésztát a husinkra (vagy erős túlzás a virslit husinak nevezni?!) és ezt az összessel ugyanígy végigjátsszuk. A tepsire téve megkenjük a tetejét tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal. A bacon-ös masnit pedig a megmaradt kinyújtott tésztából készítjük el: a tésztát gondolatban megfelezve az egyik részére fektetünk egymás alá 2 szelet bacon szalonnát, megszórjuk sajttal, ráhajtjuk a másik felét és így is nyújtunk még rajta, hogy vékonyabb legyen és a hozzávalók jól összecsiszolódjanak. Majd kb. 6-7 cm hosszú csíkokat (3-4 cm-es vastagságú) vágunk belőle, a közepénél egyet csavarunk rajtuk, a tetejét szokás szerint tojással kenjük meg és sajttal szórjuk meg. Előmelegített sütőben nagy lángon pirosra sütjük. Akár vacsorára, uzsira, sörkorcsolyaként, vagy vendégek fogadására előétel gyanánt sütünk ilyet, biztosan mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját. Jó étvágyat kívánok hozzá!



Csülök, főtt tojás és cipó...mindez egyben

Húsvét van, "főzzünk valamit" - gondoltam, de tudtam azt is, hogy tavaszi nagytakarítás és napokon át tartó sütés-főzés kizárva a rengeteg program miatt.

Kinéztem hát egy olyan recepetet, melyben minden lényeges hozzávaló megtalálható, amit Húsvétkor szoktunk enni. Legyen benne valamilyen sonka, jelen esetben egy jó kis füstőlt csülök), legyen benne főtt tojás (mert anélkül elképzelhetetlen az ünnep), és hát nem utolsó sorban legyen kenyér féleség is, így lett a cipó.

Hozzávalók:

- 800-900 gr. füstőlt hátsó csontos csülök

- 3 főtt tojás

Cipóhoz:

- fél kg liszt

- 1 tasak szárított élesztő

- 100 ml tej

- 1 tk cukor

- pici só

- tojás sárgája a cipó tetejére.

- + 1,5 dl víz igény szerint

Összegyúrom a tésztát, annyi vízet adtam csak hozzá, hogy jó kemény, de nyújtható tésztát kapjak. Betettem a langyos sütőbe kelni kb. 3/4 órára - 1 órára.

Még előtte fel lehet tenni főni a csülköt a kuktában (én előző nap este megfőztem), és megfőzni a tojásokat.

A megfőtt csülökből ki kell szedni a csontot. Ha kihűlt, akkor a helyére be lehet rakni a tojásokat.

Ha megkelt a tészta, kinyújtani kb. fél centis vastagságúra, nagyjából kerek alakúra. A közepére belehelyezni a tojás csülköt és megkenni mustárral (a legjobb, ha csípős mustárral van bekenve). A tésztát ráhajtjuk a csülökre és további 30-40 percig még kelesztjük.

Előmelegített sütőben (kb. 180-200 fok) megsütjük (kb. 50 perc). A sütés felénél megkenjük a tetejét a tojássárgájával.

Az eredmény isteni és jó sok lett belőle :D

Kellemes Húsvétot Mindenkinek!!!


Forrás:

Aranygaluska

Már régóta ki akartam próbálni, hogy milyen is a házilag elkészített aranygaluska igazi vaníliasodóval, de mindig olyan bonyolultnak tűnt az elkészítése.

Mígnem egy napon megtaláltam itt a megfelelő receptet.

Mondanom sem kell, hogy azóta minden héten el kell készítenem, sőt múlt héten egyenesen dupla adagot kellett belőle csinálnom (el lehet képzelni két nagy tepsi galuskát és másfél liternyi sodót...durva volt!)

Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):

A tésztához:
250 g liszt (BL55)
25 g porcukor
25 g vaj
20 g élesztő
3 g só (vigyázat ezt inkább utoljára add hozzá az élesztő miatt!)
1 db egész tojás
130 ml tej
1 db citrom héja

A vaníliasodóhoz:
750 ml tej
1 db vaníliarúd belseje
4 db tojássárga
50 g cukor
40 g liszt
kevés rum (elhagyható, én enélkül csináltam)

A szóráshoz, kenéshez:
80-100 g darált dió
80-100 g kristálycukor
olvasztott vaj

A diót és a krisztálycukrot csak nagyjából írtam bele, nem muszáj pontosan lemérni.

Elkészítés:

A tésztát összegyúrod (én itt segítségül hívtam Tefal keverő spiráljait, igen hasznosak), majd pihentesd kb. 30-40 percet. A sót azért keverd bele utoljára, nehogy az élesztővel közvetlenül érintkezzen.

Keverd össze a diót és a cukrot, illetve egy kb. 26 cm-s kapcsos tortaformát vajazz ki és lisztezd be. Nyújtsd ki nagyjából 2 cm vastagságúra a tésztát (én csak kézzel kihuzogattam és lapitgattam, ez is megteszi), majd pogácsaszaggatóval, vagy egy kisebb méretű pohárkával szaggasd ki maradék nélkül (a lényeg, hogy nem muszáj szép kereknek lenni, csak nagyjából egyformák legyenek).

Egyesével jól kend be az olvasztott vajjal és hempergetsd meg a cukros dióban. Ezek után rakosgasd bele a formába jó szorosan egymás mellé. A mradék cukros diót pedig szórd a tetejére.

Megint lehet pihentetni 30-40 percet, nagyon szépen fel fog jönni. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30-35 perc alatt szépen aranybarnára fog sülni

Amíg kel a tészta el is lehet készíteni a sodót:

Lisztet és a cukrot keverd össze, majd add hozzá a tojás sárgákat és 100 ml tejet. A maradék tejet forrald fel a vaníliarúd kikapart belsejével.

Ha felforrt, folyamatos kevergetés mellett óvatosan öntsd a tojásos alaphoz. Majd mehet vissza a lábasba egy rotyantásnyi ideig (persze kevergesd, mert közben egyrészt odakozmálhat, másrészt pedig nem akarsz csomós sodót).

Kész a tészta, kész a sodó, jó étvágyat!!!


Forrás:

La cuisine de Christine

Tiramisu

Es akkor a tiramisu, az elozoleg keszitett hazi kremsajtombol. Ugyanolyan isteni finom lett, mint a mascarponeval keszult! Ajanlom mindenkinek, hiszen igy nem kell megvenni a mascarponet csillagaszati aron.

Hozzavalok:
  • 500 g mascarpone(nekem most 420 g hazi kremsajt)
  • 3 tojas
  • 100 g cukor
  • babapiskota(pontosan nem tudom mennyi)
  • nesszkave por
  • rumeszenc
  • cukrozatlan kakaopor
Elkeszites:

1. A tojassargakat habosra kavarom a cukorral, hozzaadom a kremsajtot.
2. A feherjeket csipet soval kemenyre folverem, majd hozzaadom a sajthoz ovatosan.
3. Kb 1,2 dl hideg vizben elkeverem a nesszkavet, majd masfel uvegcse rumeszencet adok hozza. Egy szelesebb talba ontom.
4. A babapiskotakat epp csak belemartom a rumos kaveba(1 mp), es sorba lerakom egy jenai aljara szorosan egymas melle.
5. Raontok egy reteg kremet, elkenem.
6. Ismet egy sor rumos kaveba martott piskotat rasorakoztatok a kremre.
7. Rakenem a krem masik felet.
8. Vegul raszitalom a kakaoport es mehet a hutobe legalabb 1 orara, hogy szepen megdermedjen, osszealljon.

Nagyan hamar elkeszitheto, es nincs sok munka vele.
Nagy kedvencunk, most mar gyakrabban keszithetek.
Sajnos nem kaloiaszegeny, de igy 12%-os tejfolbol keszult sajttal joval kevesebb a zsirtartalma, mint a mascarponenak.





Áfonyás cheesecake


Na persze, ez sajttorta, de megérdemli ezt az elegáns angolos megnevezést :)
Ez egy olyan desszert kéremszépen, ami képes az embert azonnal a mennybe röpíteni kóstolás után. Látványa az előjáték, íze pedig felér egy fél orgazmussal, ahogy szoktam mondani.
Amikor az első falatot a számba vettem minden ízlelőbimbóm rögtön dolgozni kezdett. Először a fehér csoki íze olvadt egybe a krémsajttal, aztán a világ legfinomabb zabpehelykeksze omladozott nyelvemen, végül az áfonya enyhe fanyarsága tette huncuttá a torta édességét. Nem beszélve arról, hogy mindenzt milyen mennyeien megkornázta a ropogós mandula.. Szóval, lejátszódótt minden, ami csak elképzelhető:)
Röviden, három szóban: maga a menyország.
Ja,s még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.


Hozzávalók:
  • 20 dkg győri édes zabpehelykeksz (vagy más édes keksz, esetleg babapiskóta)
  • 50 dkg mascarpone v. házi krémsajt
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 8 dkg vaj
  • tetejére: 20 dkg áfonya, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál kukoricakeményítő, mandulaforgács
Elkészítése:
  • A kekszet késes aprítóba tettem, apróra törtem, majd a vajat is hozzáadtam.
  • A masszát 20 cm átmérőjű tortaformába nyomkodtam és hűtőszekrénybe tettem, amíg a krém elkészült.
  • A csokit mikróban felolvasztottam, hozzákavartam a krémsajtot. Két evőkanálnyit kivettem, hozzákavartam egy tasak zselatinport (10 g), felrorrósítottam, majd visszakavartam a krémhez.
  • A kekszmassza tetejére öntöttem, középen kisebb mélyedést hagytam, hogy legyen hova önteni az áfonyát. Hűtőszekrénybe tettem dermedni.
  • Az áfonyát a cukorral és keményítővel összeforraltam, majd a krém tetejére öntöttem, a mélyedésbe.
  • A torta szélét mandulaforgáccsal szórtam meg, citromfúvel díszítettem.

Hűtőszekrényben jól megdermedt, lehetséges, hogy nem is kellett volna hozzá a zselatin, de nem akartam kockáztatni :)
Befőztem az áfonyadzsemet, ezt a keveset direkt ilyen célra hagytam meg, megérte.
Szóval aki utazni szeretne a menyországba, az föltétlen készítse el.

Túró dönci helyett túró kocka


Az idei karácsony vitathatatlanul legkevésbé szép, de leghamarabb elfogyó azaz legkelendőbb süteménye volt ez a túró döncinek induló túró kocka.

Többször megfogadtam már, hogy nem kísérletezem a piskótatekercs sütésével, mert soha nem sikerül olyanra amilyenre én szeretném. A pennyben lehet kapni egy fajta kész piskótát, aminek az íze sem annyira mű, mint más társainak. Nos hiába a saját magamnak adott jó tanács, megint beleestem a saját csapdámba. A piskótatekercsem pedig katasztrofálisan rossz lett. Nem volt nagy baja, csupán tekercselni nem lehetett, ami lássuk be jelen esetben komoly hiányosság. Ingadoztam a kidobás és az újrasütés között, végül a harmadik lehetőség nyert. Mivel a tekercselés, így azután a döncisítés is elmaradt, a piskótát téglalapokra vágtam és a túrókrémet ezek közé töltöttem. A végén még a csokimázzal is meggyűlt a bajom, de ezt már apátiába süllyedt nyugalommal vettem tudomásul.

Így esett azután, hogy lett egy tálca nem szép, de finom süteményem. A célközönség azonban hármasával ette, úgyhogy nem adom fel a próbálkozást, hogy egyszer szép kis dönciket gyártsak.

Túró dönci

1 piskótalap

Krém: 50 dkg túrót habosra keverünk robotgéppel, hozzárakunk 1 vaníliáscukrot, 15 dkg porcukrot ( ízlés szerint változtatható), 1 citrom héját és fél citrom levét. Ezt simára keverjük.

A piskótát kb.10*15-ös téglalapokká vágjuk, krémet töltünk bele, feltekerjük és a két végét csokiba mártjuk + a tetejét és díszíthetjük csokicirmozással.

*ha nem jön össze a tekercselés- lásd jelen esetben a blog írójának- akkor egyforma téglalapokat gyártsunk és azt töltsük meg a túrókrémünkkel.

Nagyon könnyű, finom édesség.


Forrás:

Maszatkonyha

Sunday, August 8, 2010

Jeges málnatorta

Mivel Bulcsú nem igazán süteményes, viszont a gyümölcsöt és a jégkrémet annál jobban szereti, előző évben ilyen tortát készítettem neki a születésnapjára:


Jeges málnatorta


Hozzávalók:

  • 200 gramm csokoládés keksz
  • 120 gramm étcsokoládé
  • 500 gramm málna
  • 4 evőkanál málnapálinka
  • 4 lap zselatin
  • 6 tojás sárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 2 egész tojás
  • 250 gramm cukor
  • 1 vaníliarúd kikapargatott belseje
  • 8 decilier tejszín
  • 100 gramm málna a díszítéshez

Elkészítés:
A kekszet egy nejlonzacskóban összetörjük, összegyúrjuk 10 deka felolvasztott csokoládéval, majd a masszát egy 24 cm-es tortaformába nyomkodjuk, és 20 percre hűtőszekrénybe tesszük. A málnát 2 evőkanálnyi pálinkával 5 percig főzzük, majd pürévé törjük, és szitába téve hűlni hagyjuk. A zselatint kevés hideg vízben megpuhítjuk. A tojások sárgáját csipetnyi sóval, az egész tojásokkal, 20 deka cukorral és a vaníliával összekeverjük. A tálat kézmeleg vízfürdőre rakjuk, és krémesre keverjük a masszát. A kinyomkodott zselatint feloldjuk a meleg krémben, amelyet hűlés közben többször megkeverünk. A masszát két adagra osztjuk. Az egyik felét elkeverjük a málnapürével, a másik feléhez pedig 2 evőkanálnyi pálinkát adunk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a maradék cukorral kemény habbá verjük. 7 deci tejszínt ugyancsak kemény habbá verünk. A tojás- és a tejszínhab felét a világos masszába forgatjuk. A maradék habokat a málnás krémbe forgatjuk, majd betesszük a hűtőszekrénybe. A világos krémet rásimítjuk a tésztalapra, majd 1 órára betesszük a mélyhűtőbe. Végül rásimítjuk a málnakrémet, és a tortát egész éjjel a mélyhűtőben tartjuk. Kemény habbá verjük a megmaradt 1 deci tejszínt. Tálalás előtt a jeges málnatortát tejszínhabbal, málnaszemekkel és a maradék olvasztott csokoládéval díszítjük.

Valószínűleg ízlett a kölöknek, mert a mai szülinapra már saját maga kérte ezt. Egy-két dologban azért megint változtattam az eredetin, mégpedig:
- málna helyett ribizliből készítettem, mert az volt itthon, de gyakorlatilag szinte minden gyümölcs alkalmas az elkészítésére
-kicsivel több gyümölcspürét készítettem, és a többletet kicsit beédesítve a torta tetejére öntöttem, amolyan üde gyümölcskéregnek - mint amilyen sok jégkrémen is van
-az alkoholt kihagytam.

Az eredmény pedig - mnyamm - még fincsibb, mint az tavalyi...

Néró teasütemény

35 dkg vaj, 35 dkg porcukor, ezeket jol kikeverni, egyenkent belekeverni 5 egesz tojast. Majd kb 50 dkg liszt fel csomag sutopor. Kicsi halmokat tenni a sutolemezre, kb dionyi nagysagut, mert megnonek. Nagy langon, de gyorsan sul! Kb 190 fokon sutni, nem kell sotetre sutni. Csokimazat racsurgatni.


Forrás:

Receptek magyarul