Friday, August 13, 2010

Csokis- kókuszos réteges keksz

Általában abból az alapanyagból sütök, amit otthon találok, így most jött el az ideje, hogy kísérletezzek ezzel a keksszel. Judithnál találtam rá a receptre, s már akkor tudtam, hogy el fogom készíteni. A hozzávalók nagy többsége volt itthon, kisebb részét helyettesítettem. Mr. P. szerint gyakorlatilag egy teljesen új receptet hoztam létre ezzel, ezért is lett a névváltoztatás. Az eredeti recept önmagában is szuper, nem is bírom hangsúlyozni, és nem is szeretném elméltatni a szerzőtől; a szükség hozta a változtatást, meg persze nálam ez egyfajta dili, hogy nem recepttel megyek bevásárolni, aztán fele dolog lemarad.
Túl vagyok a tesztkóstoltatáson, íme a vélemények: mennyei lett a süti, hétvégén több kolléganő is ezt fogja sütni (ezért a gyors posztolás:P), másnap is puha, extra gyorsan elkészül, annak ellenére, hogy tölteni és söndörgetni (formázni) kell.


Hozzávalók (ahogy én készítem):
A tésztához:
500 g liszt
170 g cukor
250 g vaj vagy margarin
2 ek. kakaópor (az eredeti verzióban 5 ek. Nesquick szerepelt)
2 db tojás
2 tk. sütőpor
2 ek. hideg víz vagy tej
csipet só

A töltelékhez:
1 és 1/2 csésze kókuszreszelék
1/2 csésze őrölt mogyoró (lehet mandula vagy dió is)
1/2 csésze tejszín (eredetileg sűrített tej, amihez nem kell már pluszban cukor vagy méz)
2 ek. cukor vagy méz
100 g ét- vagy tejcsoki, nálam most Milka tejcsoki (opcionális)

A díszítéshez:
mandulaforgács

Megjegyzés: 1 csésze= 2,5 dl.

Elkészítése:
A lisztet, cukrot, sütőport, sót - vagyis a tészta száraz összetevőit - keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá a vajat, adjuk hozzá az előzőleg kissé felhabolt tojásokat. Kézzel kezdjünk el tésztát gyúrni, amit - ha szükséges- lágyítsunk 2 ek. folyadékkal (vízzel vagy tejjel). Alaposan gyúrjuk össze, majd tegyük félre, amíg a tölteléket elkészítjük.
Ez sem nagyobb feladat, mint a tészta összeállítása: mindent egybe, kivéve a csokit! A töltelék összetevőit mérjük ki, majd vegyítsük őket egy tálba, alaposan keverjük össze az egészet.
A csokit tördeljük kockákra, majd a kockákat még vágjuk félbe, s készítsük magunk mellé, a mandulaforgáccsal együtt.
Az eredeti receptben nyújtják a tésztát fél cm vastagra, aztán 7 cm átmérőjű köröket szaggatnak ki belőle, s ezt töltik meg. Én nem akartam bekoszolni a gyúródeszkát, így inkább diónyi darabokat téptem a tésztából, kb. 7 cm átmérőjű körré lapogattam a kezemmel, közepére pedig egy kiskanálnyi kókuszos tölteléket kanalaztam. Erre tettem a csokidarabkát, majd szépen betakargattam, golyót formáltam belőle, megfordítva az asztallapra tettem, tenyeremmel lenyomtam, s már kész is a keksz. Ha felülre szeretnénk a csokiréteget, először a csokikocka kerüljön a tésztakorongra, aztán a kókuszos krém.


Tegyük a kekszeket sütőpapírral bélelt lemezre, egymástól tisztes távolságra, mert a sütőpornak hála, szépen megnőnek. Tetejükbe nyomkodjunk mandulaforgácsot, s előmelegített sütőben 180 fokon, 12-15 percig süssük.


Tejmentes verziót is készíthetünk, ha a tésztába tej helyett vizet teszünk, a kókuszos tölteléket sűrített tej vagy tejszín helyett kevés cukorsziruppal állítjuk össze, illetve étcsokit használunk.

No comments:

Post a Comment