Mézes-málnás zabpelyhes pogácsa
- 1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
- 12 deka méz
- 1 egész tojás
A fenti hozzávalókat elkeverem és félreteszem. Közben egy másik tálban összekeverem a száraz hozzavalókat:
- 20 deka liszt
- 20 deka zabpehely
- fél tk só
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- egy csipet frissen reszelt szerecsendió vagy fél bio-citrom reszelt héja, ízlés szerint
- 20 deka vaj (margarinból 15 deka is elég)
- 10 deka fagyasztott málna
Amikor ez megvan,durva reszelőn lereszelem a jéghideg vajat és gyorsan elmorzsolom a száraz alkotóelemekkel. Apróra is lehet vagdalni a vajat, de sokkal könnyebben eloszlódik benne, és gyorsabban el is lehet morzsolni, ha reszelve van. Beleöntöm a joghurtos-mézes egyveleget, elkeverem, végül óvatosan beleforgatom a mélyhűtött málnát. A friss málna sajnos nem igazán alkalmas hozzá, mert óhatatlanul összetörik, kár érte. Fagyasztott málnám mindig van itthon, de aszalt meggyel is megsütöttem, avval szintén finom, csak egy kicsit szárazabb. Kanállal 14 darab teniszlabda méretű (na jó, annál valamivel kisebb) gombócot szaggatok a tésztából, a sütőpapíron még kicsit formára igazítom őket, és 180°C fokos sütőben hőlégkeverésnél kb. 25 percig sütöm. Kettévágva vajjal, krémsajttal, de akár egy kanál creme fraiche-el is finom reggeli.
No comments:
Post a Comment