Friday, August 13, 2010

Juharszirupos-diós sajtos sütemény


Delia Smith receptje
Hozzávalók:
A töltelékhez:
3,3 dl tiszta juharszirup
5 dg dióbél
35 dg tehéntúró
35 dg lágy sajt
3 nagy tojás
Az alaphoz:
5 dg dióbél, apróra vagdalva
15 dg háztartási keksz
A krémhez:
5 dg dióbél
3,3 dl tiszta juharszirup
1,5 dl tejszín

Az alap elkészítése: Daráljuk le a kekszet, öntsük egy tálba, keverjünk bele 5 dg durvára vagdalt dióbelet, és egy evőkanál hideg vizet. A keveréket nyomkodjuk egyenletes rétegben sütőformába, és tegyük 15 percre sütőbe.

Közben elkészítjük a tölteléket: 5 dg dióbelet 8 percig pirítsuk ugyanabban a sütőben. Amikor az alap elkészült, vegyük ki a sütőből, és a sütő hőmérsékletét csökkentsük 150 C°-ra. 3,3 dl juharszirupot tegyük fel nagy lángra főni, hogy a felét elforrja. Ez 8-10 perc alatt megtörténik. De vigyázzunk, a szirup ne forrja túl magát. Öntsük ki egy üvegkancsóba, és hagyjuk kihűlni. A túrót, a sajtot és a tojásokat egy nagyobb tálban jól keverjük el, amíg teljesen sima nem lesz. A pirított diót daráljuk meg, vagy vagdossuk apróra. Öntsük a túrós sajtkeverékhez, a kihűlt juharszirupot is, és az egészet újból alaposan keverjük el. Töltsük az alapra, és a sütő középmagas polcán süssük 30 percig. Aztán vegyük ki a sütőformát, de a süteményt hagyjuk a formában. Hadd álljon néhány óráig vagy másnapig.

A krém elkészítése: Mint az első, a második adag juharszirupot is főzzük el félig, és hűtsük le. Hidegen öntsük össze a tejszínnel, és verjük fel. Végül a harmadik adag dióbelet vagdossuk durva darabokra, öntsük a felvert krémbe, mielőtt szervírozzuk.

Forrás:

Terebess

No comments:

Post a Comment