Wednesday, October 20, 2010
Mango Pudding with Lime Jello Topping
1 Tin - Mango Pulp
1 Milk Cream Medium
1/2 Cup Sugar
2 Packets Gelatin
For Topping :
1 Packet Lime Jello
Method:
Mix Mango pulp, Sugar and Cream together.
To this add the gelatin mixture prepared following the instructions on the Gelatin box. (Which is usually - mixing the gelatin powder to 1/2 cup of cold water and adding it to 1/2 cup of boiled water.)
Allow the Mango, Cream, Sugar and Gelatin mixture to set in the desired container in the fridge for about 3 hours.
Mean while prepare jello with the instructions on the Jello box..(Boil 2 cups of water and add the jello powder to it, let cool)
Keep aside.
Once the Mango pudding is set pour the jello on it and again refrigerate for 1 hour or until the jello sets.
Serve cold.
Monday, October 18, 2010
Emeletes élvezet
Hozzávalók: 1. réteg 25 dkg darált háztartási keksz 5 dk Ráma margarin 5 dkg porcukor kevés tej 2. réteg 20 dkg túró porcukor 2 dl tejszín 1cs. vaníliás cukor 3. réteg 2cs. Aranka vaníliás krémpor 5 dl tej 1cs. vaníliás cukor 4. réteg 2 dl tejszín 5 dkg porcukor Tetejére kb. 5 dkg reszelt csokoládé Elkészítése: A darált kekszet összegyúrom a cukorral, a margarinnal és egy kevés tejjel. Csak annyival, hogy linzertészta keménységű legyen. Egy közepes tepsibe (30 x 30-as) vagy egy nagyobb piteformába egy kevés darált kekszet szórok, hogy ne ragadjon le, és belenyomkodom a keksztésztát. A túrót, ha nagyon darabos mixelő rúddal krémesítem, összekeverem a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd a habbá vert tejszínnel és a kekszre simítom. Az Aranka krémport a tejjel egy elektromos habverővel jó sokáig keverem. Minél tovább keverem, annál keményebb krém lesz belőle. Ezt a túrókrém tetejére simítom. A tejszínt felverem a porcukorral és a vaníliás krémre kenem. A tetejére reszelt csokit szórok, és a hűtőbe teszem tálalásig. Megjegyzés: a tetejére tejszín helyett mindenképpen Hullalát (cukrászhab) teszek, így biztos megtartja formáját és az állagát. (Ha tejszínt használok, egy kis zselatint vagy habfixálót keverek hozzá.) (Nem kell hozzá sütő, csak egy jó elektromos habverő. Gyorsan elkészül és nagyon finom. A túrókrém kicsit savanykás íze nagyon jól harmonizál a vaníliás krémmel.) forrás: |
Túróval töltött rétes muffin recept
* előkészület: 15 perc
* sütés: 25 perc
hozzávalók 4 főre
12 db muffinhoz:
* 1 csomag hatlapos rétestészta (15 dkg)
töltelékhez:
* 15 dkg cukor
* 2 tojás
* 1 vaníliarúd
* 12,5 dkg natúr Philadelphia
* 2 ekanál búzadara
* 1 bio citrom
* 50 dkg tehéntúró
réteslapok kenéséhez
* kb. 5 dkg vaj
tetejére:
* porcukor
* kakaós tortadara
elkészítés
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és ha nem szilikonos muffintepsit használunk, akkor kenőecsettel alaposan kivajazzuk a horpadásokat.
2. A cukrot, a tojást és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 1-2 perc alatt összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínes krémsajtot, a búzadarát, a citrom reszelt héját, a szétmorzsolt túrót és az egészet robotgéppel jól összedolgozzuk.
3. Nekilátunk a réteslap kosaraknak. A kenéshez szükséges vajat megolvasztjuk, kifektetünk magunk elé egy réteslapot, megkenjük kevés olvasztott vajjal, és felvágjuk 16 egyenlő méretű négyzetre.
4. A felvágott darabok közül nyolcat beteszünk a muffintepsi egyik horpadásába úgy, hogy az egymásra kerülő négyzeteken mindig fordítunk egy picit, így a négyzetek sarkai nem egymásra, hanem egymás mellé kerülnek.
5. Ha megvan az első kosár, jöhet a második, aztán folytatjuk a többi réteslappal, amíg a muffin tepsi 12 mélyedését ki nem béleltük, és 8 rétegből álló, cakkos szélű, nyers réteslapkosarak üldögélnek majd a tepsiben.
6. A kosarakba arányosan belekanalazzuk a túrós tölteléket, és a süteményeket kb. 25 perc alatt megsütjük.
7. Ha kihűltek, porcukrot, tortadarát szórunk rájuk
Vegyes savanyúság
Hozzávalók:
Vegyes savanyúság
3kg uborka
3kg paprika
3kg káposzta
1 kg vöröshagyma (ízlés szerint kevesebb)
14 dkg só
60 dkg cukor
4 dl+4evőkanál 20%-os ecet
2 kk szalicil
1 kk borkénpor
1 kk szódabikarbóna
Elkészítése: A hozzávalókat legyalulva összekeverni, légmentesen lezárni.
Csak a fele mennyiséget csináltam meg . . .meg is bántam, annyira finom lett, hogy egy újabb adagot kellett csinálnom, mert kevésnek bizonyul . . .
Virslis lepény
hozzávalók 4 főre
* 6-10 virsli (vagy kolbász)
* 2,5 dl liszt (125g)
* 1/2 tk sütőpor
* 1/2 tk só
* 2 nagyobb tojás
* 3 dl tej
* 3 ek olaj
* 2 ek aprított petrezselyemzöld
elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük. Egy jénait kikenünk olajjal, és a sütőbe tesszük melegedni 20 percre.
2. A lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük. A tojásokat a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, és az egészet simára keverjük. 20 percre félretesszük pihenni.
3. A virsliket (vagy kolbászokat) palacsintasütőben elősütjük.
4. Mikor a jénai 20 perce letelt, kivesszük, és belehelyezzük a virsliket. Petrezselyemmel megszórjuk, de a tetejére is hagyunk. Ráöntjük a virslikre a lisztes masszát, rászórjuk a maradék petrezselymet.
5. Visszatesszük a lepényt a sütőbe, megsütjük. Még melegen, friss salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.
sütési hőfok: 200 °C
Almás-túrós galuska
Almás-túrós galuska mákos bundában hozzávalók 3 főre * 25 dkg túró * 2 szikkadt zsemle * 3 nem túl leves alma * 4-5 ek liszt * 1 cs vaníliás cukor * 6 dkg cukor * 1 tojás * 5 dkg vaj/ margarin A mákos bundához: * 10-12 dkg darált mák * 8-10 dkg porcukor elkészítés 1. A szikkadt zsemléket kis kockákra vágjuk és a vajban megpirítjuk. 2. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. 3. A túrót egy villa segítségével összetörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a tojást, jól elkeverjük. Hozzákeverjük a reszelt almát és a lisztet, majd végül a pirított zsemlekockákat. 4. A jól összekevert masszát legalább fél órát pihentetjük. 5. Vizet forralunk, amit kicsit megsózunk, majd ezt követően két kanál segítségével galuskákat szaggatunk a masszából és a forró vízben kifőzzük. (Ha két kanállal formázzuk a galuskákat tömörebbek, szabályosabbak lesznek és nem esnek szét.) 6. Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük, majd a vízből kivéve lecsöpögtetjük őket. 7. A galuskákat porcukros darált mákba forgatjuk és kínálhatjuk is. forrás: | ||
Tortilla chips házilag
hozzávalók 4 főre * 1 bögre kukoricaliszt * 1 bögre finomliszt (búza) * 1 kk sütőpor * 1 kk só * 10 dkg margarin * forró víz (1,5-2 dl) 1 bögre= 3,5 dl elkészítés 1. A liszteket összekeverjük a sütőporral, sóval, hozzámorzsoljuk a margarint. Kevés forró vizet hozzáöntünk, és kanállal összedolgozzuk. Addig kell a vizet adagolni, amíg lágy tésztává összeáll, ekkor kézzel is meg lehet kicsit gyúrni, hogy el tudjuk dönteni, hogy megfelelő állagú lett-e már. Ne morzsolódjon! 2. Folpackon, esetleg nylon zacskón rudat sodrunk belőle, és nagyobbacska diónyi méretű gombócokat vágunk le belőle. 3. Egy vastagabb aljú serpenyőt tűzhelyen elkezdünk melegíteni. 4. Két nylon lap között (szétvágott zacskó is megteszi) kinyújtjuk a gombócokat, kb. kistányér méretű korongok lesznek belőle. Nagyon vékonyra el lehet nyújtani, és a fóliáról le is lehet szépen szedni. Ha már papírvékony, a felső fóliát lehúzzuk, és nyitott tenyerünkben felfogjuk a tésztát, amíg a másik fóliát is lehúzzuk. 5. A forró serpenyőbe rakjuk, de nem kell olajozni! Amikor kifehéredik, lapáttal átfordítjuk, másik oldalán is megsütjük. Közepes lángon dolgozzunk, és vigyázzunk, valamivel előbb megsül, mint amennyi idő a következő gombóc kisodrásához kell... Nem kell alaposan átsütni, maradjon hajlítható! 6. A kisült lapokat tegyük fedő alá, hogy a saját gőzében puha maradjon. 7. Ha kész, vágjunk 6-7 lapot cikkekre (kb. ennyi fér el szépen lazán a tepsiben, szórjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, fűszerezzük pikáns fűszerkeverékkel, spricceljük meg kevés olajjal, és tegyük közepesen meleg sütőbe, és inkább szárítsuk, semmint süssük kb. 10-15 percig. sütési hőfok: 175 °C tepsi mérete: 30*40 cm forrás: |
Könnyű, habos túrós pite
hozzávalók 4 főre
Tésztához:
* 18 dkg margarin
* 23 dkg liszt
* 1 tojássárgája
* 6 dkg porcukor
* pici só
Krémhez:
* 50 dkg túró
* 1 cs vaníliás pudingpor
* 3 tojássárgája
* 10 dkg cukor
* 1 doboz tejföl
* 1 citrom reszelt héja
Habhoz:
* 4 tojásfehérje
* 15 dkg cukor
* 1 ek ecet
elkészítés
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a hűtőben fél órát pihentetjük.
2. A krém hozzávalóit összekeverjük.
3. A tésztát egy kapcsos tortaformába nyújtjuk úgy, hogy legyen a karimán pereme.
4. Beleöntjük a krémet, előmelegített sütőbe toljuk, és 150-160 fokon lassan sütjük, addig amíg a teteje egy kis színt kap.
5. A tojásfehérjét a cukorral és 1 tk ecettel felverjük, és a megsütött sütire simítjuk, visszatesszük a sütőbe pár percre, amíg a habnak színe nem lesz. Ne süssük, csak szárítsuk rá a habot!
sütési hőfok: 150 °C
tepsi mérete: 26 cm
Csókos mákos
Tésztához:
* 30 dkg liszt
* 20 dkg vaj
* 10 dkg cukor
* 1 tojás
* 1/2 cs sütőpor
Töltelékhez:
* 30 dkg mák
* 30 dkg cukor
* 3 tojás
* 1 citrom
* 1 kisebb üveg sárgabarack lekvár
Tetejére:
* 2 tojás fehérje
* 10 dkg porcukor
* 1 ek limoncello / vagy fél citrom leve
elkészítés
1. A sütőporos lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást és a cukrot. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk, és nyújtófa segítségével tepsibe simítjuk.
2. A tésztán egyenletesen elosztjuk a lekvárt.
3. A mákot ledaráljuk, majd összekeverjük 20 dkg cukorral.
4. A tojások sárgáját kikeverjük 10 dkg cukorral, belereszeljük a citrom héját, és belekeverjük a cukros mákot.
5. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is beleforgatjuk a mákos krémbe, majd az egészet elkenjük a lekváros tésztán.
6. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30 percig sütjük.
7. Közben kemény habbá verjük a 2 tojás fehérjét, beleforgatjuk a porcukrot, beletesszük a limoncellot. Kivesszük a süteményt, és a tetejére nyomózsák segítségével, vagy egyszerűen kiskanállal kis csókokat pettyezünk.
8. Visszatoljuk a sütőbe, és további 5-10 percig sütjük, amíg a tetején a csókok rózsaszínes pírt kapnak. Akkor jó, ha a csókok belseje krémes marad, nem kell nagyon megsütni őket.
sütési hőfok: 120 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 24x38 cm
Karjalai lepény
A tésztához:
2dl víz
1-2 teáskanál só
2,5dl rozsliszt
2,5dl búzaliszt
2 ek olaj
töltelék:
5dl víz
3dl rízs
1 liter tej
kb. 1tk só
Elkészítés: 1.: a rízst főzzük pár percig vízben, amíg megduzzad. Ha felszívta az összes vizet, adjuk hozzá a tejet és folyamatosan keverjük. Főzzük készre (30-35 perc). Ízesítsük sóval, borssal és egy kevés vajjal. A tejberizsnek elég keménynek kell lennie. 2.: Gyúrjunk a lisztekből, vízből, sóból és olajból egy kissé kemény tésztát. Formáljukegy rúddá és vágjunk belőle kis darabokat. kb 25-30 részre osszuk. Lisztezett deszkán az egyes darabokat formáljuk kis golyókká, majd a golyókat egyesével nyújtsuk ki kis ovális alakú vékony lappá. Ha ragad, lisztezzük meg. Ez idő alatt a többi golyócskát takarjuk le, nehogy kiszáradjanak. 3: Az ovális tészta közepére tegyünk a rizstöltelékből egy kanállal és lapítsuk el, a széleinél egy cm-nyi távolságot kihagyva. 4: A széleit hajtsuk be kb 1cm-nyire. A hüvelykujjunkkal és a mutatóujjunkkal ezeket a széleket kissé redőzzük be. 5: Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe és süssük 250 fokon 10 percig a sütő felső részében, amíg a töltelék szép barna színt nem kap. 6: Ha megsültek, olvasszuk fel a vajat forró vízben vagy tejben, keverjük el és egyenként mártsuk bele a lepénykéket. Készen is vannak, lehet fogyasztani, frissen, még melegen, tojásos vajjal az igazi.
A tojásos vaj egyébk 2 főttojás összetörve, vajjal, egy kis sóval-borssal összekeverve.
UI: a lapénynek van sárgarépás és krumplis töltelékes verziója is.
Forrás:
Sunday, October 17, 2010
Mázas meggyes kalács
Tésztához
* 1 dl tej
* 60 g kristálycukor
* 2 dkg friss élesztő
* 2 tojás
* 5 dkg olvasztott vaj
* 1 cs Bourbon vaníliás cukor
* 1 mk só
* 450 g liszt
Töltelékhez:
* 1 üveg meggybefőtt
* 2 ek cukor
* 2 ek kukoricaliszt
Kenéshez:
* 1 tojás
Mázhoz:
* 2 ek porcukor
* 1 tk citromlé
elkészítés
1. 1 dl langyos tejben elkeverünk egy evőkanálnyi cukrot (20 g), a kenyérsütőgép üstjébe öntjük és belemorzsoljuk a 2 dkg friss élesztőt. 15 percig hagyjuk, hogy felfusson az élesztő, majd hozzáadjuk a maradék 40 g cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, az olvasztott vajat. A liszttel összeszitálunk egy mokkáskanálnyi sót és azt is az üstbe öntjük. Dagasztás + kelesztés programot választjuk.
2. Elkészítjük a tölteléket: a meggybefőtt levét, a cukorral felforraljuk, kukoricaliszttel besűrítjük. Belekeverjük a meggyszemeket és hűlni hagyjuk.
3. A megkelt tésztát átgyúrjuk és egy kivajazott 28 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk. Meleg helyen, letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
4. Egy evőkanál végét lisztbe mártva, nagyon óvatosan két kört szurkálunk a tésztába és kirakjuk meggyszemekkel.
5. Villával felvert tojással megkenjük a kalácsot. 180 °C-ra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. A sütés félidejében alufóliával letakarjuk. Rácson hűlni hagyjuk.
6. A két kör alakú mélyedésbe belekanalazzuk a tölteléket.
7. Elkészítjük a mázat: 2 evőkanálnyi porcukrot simára keverünk 1 teáskanálnyi citromlével. Kisebb zacskóba töltjük, pici lyukat vágunk annak a sarkára, majd a mázat a kalácsra csurgatjuk.
hókifli
Hozzávalók
50 dkg Liszt
20 dkg Margarin
10 dkg Porcukor
5 cl tej 2.8%
1/4 dkg Só
2 dkg Élesztő
1 db Tojás
1 dkg Vaníliás cukor
15 dkg Dió (darált)
6 dkg Cukor
15 g méz
15 g mazsola
1 db Citrom reszelt héja
1/2 dl Víz
50 dkg lisztet 20 dkg margarinnal 10 dkg porcukorral egy csipet sóval összemorzsoljuk. 2 dkg élesztőt és 1dl tejet, és 1 tojást hozzáadunk, majd az egészet összegyúrjuk. Kinyújtjuk kb 0,5 cm vastagra, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk vagy háromszög alakúra felvágjuk.
Töltelék:
15 dkg darált diót, 2 dkg édes morzsát, 1,5 dkg mazsolát és 1 citrom reszelt héját összekeverünk egy tálban. 6 dkg cukrot 1,5 dkg mézet felforralunk 0,5 dl vízzel, majd beleöntjük a diós keveréket.
A tésztákra osztjuk a tölteléket, feltekerjük kifli alakúra és sütőlemezre helyezzük őket.
Sütés:
180-190C'on 10 perc alatt világosra sütjük. Melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.