Enchillada, lépésenként 1., a ragu
Ahogy lehült az idő odakint, kívánja a nép a tartalmas, melegséget adó ételeket.
Sok családi kedvenc van, de az igazi nagybetüs KEDVENC az az enchillada (encshilláda). Ez a tex-mex étel, rengeteg verzióban szerepel nálunk, sőt már régebben egyszer postoltam is, de az akkori fotók nem igazán sikerültek jól, meg azóta csiszoltam is a receptet, ezért úgy gondoltam hogy újra felteszem lépésenként.
Elsőként a ragu készítését gépelem be, majd utána következik a tortilla tészta készítése, és a végén a betöltés illetve a készre sütés.
Jót tesz a ragunak ha egy nappal előbb elkészítjük, és összeérnek benne az ízek.
Hozzávalók 8 tekercshez (kb 6 főre):
1 kis fej vörös/fehér hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
50 dkg darált sertés/marha hús
10 dkg főtt tarja vagy füstölt sonka
1 doboz mexikói zöldség keverék
4 ek főtt kukorica
2 ek mexikói fűszerkeverék (vagy 2 cs mexikoí chillis bab alap, akkor a továbbiak nem kellenek)
1 tk fűszerpaprika
egy lehelletnyi chilli (opciós, ki mennyire szereti csípősen)
3-4 tk keményítő a besűrítéshez
Kevés zsiradékon a szalonnát kipirítom.
A hagymát üvegesre párolom, majd rá teszem a darált húst, és fehéredésig pirítom. Ha hús megpárolódott, jöhet rá a tarja, azt is lepírítom egy kicsit.
Megszórom a paprikával és a fűszerkeverékkel és fel engedem kb fél liter vízzel. (ha a chillis alapot választjuk akkor azt öntsük rá keverjük át és engedjük fel vízzel. További sűrítést már nem igényel)
A fűszerekkel és a paprikákkal összeforralom, majd bele öntöm a zöldség keveréket és a kukoricát.
Egy kis szárított fűszerpaprikát apróra vágok és rászórom, majd a kellő állagra sűrítem egy kis vízben feloldott keményítővel.
Beforralom a keményítővel, nem kell nagyon sűrűnek lennie, de ne is legyen nagyon híg. Ha kész tegyük félre érni.
Természetesen lehet frissen is készíteni, de az ízeknek jót tesz egy kis érés.
folyt. köv.
Enchillada 2. a tortilla készítése és a befejezés
Így néz ki egybesütve az enchillada. Nem tudtam még megkezdeni, mert ha most vágom meg akkor biztosan szétdől.
De folytatnám a készítését, a tortilla receptjével.
Tortillát lehet venni is készen, de szerintem horror ára van, még nem számoltam ki, de az alapanyagok mennyisége is nevetséges.
Ha a megsült tortillát felvágjuk háromszögekre, és forró olajban kisütjük, akkor ott az isteni tortilla chips. Ha a darabolás után sütőlemezre tesszük, és megszórjuk egy kis reszelt sajttal, így kisütjük a forró sütőben akkor kész a natchos (nácsosz).
Tészta, 8 db kb. 25 cm-es tortillához:
10 dkg kukorica liszt
20 dkg rétes liszt (jó a sima is)
1 ek olíva olaj
1 ek étolaj
kb. 3 dl hideg víz
az enchillada tetejére szórásnak kb. 12 dkg félkemény sajt reszelve
A liszteket az olajjal kikeverem, és annyi vizet adok hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjak. Félre teszem pihenni legalább 1/2-1 órára.
Lisztezett gyúrótáblán henger alakúra sodrom, és nyolc darabra osztom, és golyónak formázom kézzel.
Darabonként kinyújtom, de közben sokszor lisztezem, mert hamar ragad. Egyszerre csak egyet rakjunk félre mert összeragadnak.
Teflon serpenyőben, kis energián mindkét oldalát megsütöm. Fontos hogy amikor új darabot teszek a serpenyőbe, elötte a lehullott lisztet kitörlöm egy papírtörlővel. Ha elcsípjük a ritmust akkor csinálhatjuk úgy, hogy egy sül, egy pihen, egyet meg nyújtunk.
A töltelékkel betöltöm, majd jó szorosan összetekerem.
Kiolajozott sütőtálba fektetem szorosan egymás mellé.
Ha kész az alsó sor, arra terítek ragut, és jöhet a második sor.
A maradék ragut elterítem a tetején, egy kis olívaolajjal meglocsolom, és beterítem reszelt sajttal. Ha túl száraznak érezzük a ragut, pár korty vizet lehet alá önteni.
180 c-on fél óra alatt készre sütöm. Hagyom egy kicsit pihenni, majd tálalom. Laktató egytál étel, és jól lehet variálni.
Készíthetjük marha húsbol is, vagy pulykából, bár az egy kicsit szárazabb lesz. Mehet bele bab, párolt sárgarépa, cukkini, padlizsán, de készíthető húsmentes verzióban is. Lehet a ragu tejfölös-tejszínes, vagy paradicsomos.
Jó étvágyat hozzá.