Tuesday, July 12, 2011

Rongyos lángos

Rongyos lángos

Rongyos tésztának hívták azt a tésztát, amit a kenyérsütéskor külön,
feltekerve megsütöttek. Ez lehetett a dagasztó teknőben összekapart
maradék tészta (vakarék), vagy külön szakítottak ki a kenyértésztából.
Ebből készítették az öntöttnek nevezett tésztát (laksa, rongyos). Ez
egy nagyon vékonyra elnyújtott tésztát jelentett, amit aztán kiszárítottak,
összetörtek, majd ezt ették valamilyen folyadékkal leöntve reggelire.
Ugyan így készítettek lángost is. A kinyújtott tésztát megkenték
zsiradékkal, feltekerték, felvágták karikákra és a forró kemence alján
megsütötték. Ez volt a rongyos langallo vagy lángos. Ennek a modern
változata már forró zsiradékban sül, hiszen a kemence, forró levegőjét
egy háztartási sütővel nem tudjuk reprodukálni.


Abban már többen is megegyeztünk, ha lángos, akkor az fehér
kenyér tészta, minden hókuszpókusz nélkül. Lehetőleg frissen
készített tésztával, mert a hosszan kelesztett tészta nem lesz
olyan. Ennek nagyon jó az állaga, ropogós, könnyű és nem szívja
meg magát olajjal.




Hozzávalók:

- 18 dkg rétes liszt
- 42 dkg sima liszt
- 2 TK só
- 4 dkg olaj
- 40 dkg víz
- 1 TK cukor
- 3 dkg élesztő
- 2 EK burgonyakeményítő (elhagyható)

Kenéshez:

- 2 EK olvasztott zsír vagy vaj

A sütéshez: olaj



Puha, lágy tésztát dagasztunk, és letakarva hagyjuk kelni 30-40
percet. Kinyújtjuk fél centi vastagra, megkenjük az olvasztott zsírral,
és szorosan feltekerjük. Felvágjuk 1,5-2 centis szeletekre, majd
letakarva pihentetjük 20 percet.




Melegítsünk olajat, közepes hőfokra. A tekercset egy kicsit
nyomjuk meg a tenyerünkkel, majd süssük szép pirosra
mindkét oldalát a meleg olajban. Vigyázzunk, mert gyorsan sül
, és ha teljesen bemelegszik az olaj, vegyük egy kicsit lejjebb a
hőfokot, nehogy megégjen a tészta.



Papírtörlőre szedjük, és hagyjuk lecsepegni az olajat.Melegen,
tejföllel és reszelt sajttal fogyasszuk.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: Max

No comments:

Post a Comment