Saturday, July 31, 2010

Toffifee poharas krém

Toffifee poharas krém
Mogyorós ganache-krém narancsos karamellel

A csokoládés réteghez
100 g étcsokoládé (60%-os)
150-180 ml tejszín
2 nagy ek (40 ml) mogyorólikőr
1,5 ek barna nádcukor
30 szem (45 g) mogyoró
A karamellhez
180 g kristálycukor
100 ml tejszín
100 ml narancslé
csipet só

1. A mogyorót száraz serpenyőben alacsony hőfokon (3-9) lassan megpirítom. (Ez akár 20-30 perc is lehet.) Néha rázogatni kell és addig pirítani, amíg le lehet róla morzsolni a héját. Lassan kell pörkölni, nehogy kívülről megégjen. A pirítást nem érdemes kihagyni, egész más lesz így a mogyoró íze.
Ha kissé kihűlt, ledörzsölöm a két tenyerem között a héját. Nagyobb darabokra is lehet vágni, én egészben hagytam.
2. A csokoládét összetördelem, és a tejszínnel meg a nádcukorral alacsony hőfokon (2/9) összeolvasztom. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, ez nem tesz jót a csokoládénak. Ha kész, hozzákeverem a mogyorólikőrt.
3. A krémet hat pohárba elosztom, közben mindegyikbe teszek 5 szem mogyorót.
4. Közben elkezdem a karamellt. A kristálycukrot lábasba teszem és 4/9 fokozaton hagyom, hogy megolvadjon. Ha lassan készítjük, ez egy óra is lehet, néha át kell kavarni. Ha teljesen folyékony lett a karamell, hozzáöntöm a tejszínt és a narancslevet is, de vigyázat, rövid ideig sisteregve köpköd! Tovább kevergetve addig melegítem az egészet, amíg a karamell újra fel nem oldódik és a mártás egy kicsit be nem sűrűsödik.
5. Ha a karamellás krém kihűlt, óvatosan a csokis réteg tetejére csorgatom.
Hűtőbe kerül, amíg le nem hűl.

6 pohár / (2.149 kcal) 358 kcal / 17,6 g zsír / LF30 44,5% / P 47,17

Skót zabpelyhes keksz



115 g vaj (szobahőmérsékletű)
50 g kristálycukor
120 g barna nádcukor
1 db tojás
½ tk vaníliakivonat
70 g finom(búza)liszt (BL 55)
50 g mandula, őrölt
1 tk szódabikarbóna
½ mk só
1 mk fahéj, őrölt
120 g zabpehely (finomra aprított)

Egy nagy keverőtálban (lehetőleg kézi robotgéppel jó 10 perc alatt) először habosra keverem a vajat cukorral. Beledolgozom a tojást, (nagyobb mennyiség, tehát több tojás használata esetén egyenként verjük bele a tojásokat), majd hozzáadom a vaníliakivonatot (vagy egy fél vaníliarúd kikapart belsejét). Folyamatosan hozzákeverem a lisztet, szódát, sót, fahéjat, a legvégén pedig a finomra tört zabpelyet is.
Csak óvatosan, a massza a végén már nehezen kezelhető (magyarán, pont ekkor nem viszi már a robotgép, de erős kézzel bekeverhető), de pont így lesz jó.
Most jó órát hagyjuk állni, hogy a zabpehely kicsit megszívja magát a nedvességgel. Szerintem ez a titok egyik nyitja, bár biztosan akad még másik huszonhatezer.
Sütés előtt a sütőt (alsó-felső állásban) előmelegítem 160 °C-ra. Kikészítek egy pohár langyos vizet és egy kilökőkaros fagylaltos kanállal (tehát nem arról az ide-oda nyisszantós kanálról van szó, de lehet, hogy az valakinek kézre áll, hát nekem valahogy nem:)) egyenlő nagyságú gombócokat formázok és rányomom az előkészített sütőlapra (a nagyobbakból 3 sorba 3-at, ez kellő távolság ahhoz, hogy ne nőjjenek összel). Mikor minden gombóc rajta van a sütőlapon, 10-11 percig sütöm a gombócokat középső rácson. Lényeg, hogy a széle még ne égjen, illetve még ne barnuljon meg. Akkor kihúzom a rácsot és hagyom vagy öt percig pihenni, majd fogóval kiveszem egy rácsra. Ha teljesen kihűltek a kekszek (ez fél óra is lehet), dobozba teszem őket.
Első nap észvesztően puhák (őszinte legyek?? Ilyenkor pusztítsuk el őket, ahányan vannak, de tényleg!), utána kissé megkeményednek, de utána ismét élveznetőek lesznek. Zárt kekszes dobozban nálam még másfél hónap múlva is élvezhetőek voltak.
12 db kesz /


Így formázódtak a gombócok a fagylaltos kanállal. Kicsit nagyok voltak, de formára tökéletesek.

Grillázsos csokoládé mousse


Hozzávalók 4 kis pohárkához:
15 dkg mogyoró
10 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
30 dkg tejszín 35%-os

Egy teflonserpenyőt felforrósítok és apránként beleöntöm a cukrot amit karamellizálok. Amikor szép világos a színe hozzáöntöm a mogyorót és alaposan átforgatom, hogy mindenhol bevonja a karamell. Ha ez megvan azonnal enyhén olajozott sütőpapírra/alufóliára/fém tálcára vagy szilikonlapra borítom és hagyom kihűlni. Egy keveset félreteszek díszítésnek. Ha kihűlt egy konyhai aprítógépben szinte krémesre aprítom.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom és picit hagyom hűlni, majd belekeverem a grillázsmasszát és alaposan kikeverem.
A tejszínhabot keményre verem és a csokis-grillázsos keverékhez keverjük. A belekeveréskor a tejszínhab valamennyire össze fog esni és elég folyósnak fog tűnni a massza, de ne ijedjünk meg. A kész masszát 4 kis pohárba adagolom és 1-1 1/2 órára hűtőbe teszem dermedni. Durvára vágott grillázzsal díszítem.

Gesztenyés golyó


A 40 dkg masszához 4 evőkanál porcukrot és kb. 10 deka darált diót tettem. 2-3 evőkanálnyi sütőrumot, és némi meggylevet loccsintottam az egészhez, ami kicsit puha lett, mert, nagyon lazán loccsintottam. Jobb híján puffasztott amaránt magot tettem hozzá, ami igen jó ötletnek bizonyult, mert javított az állagán anélkül, hogy az íze megváltozott volna. Ping pong labda méretű gombócokat készítettem közepébe meggyet nyomtam. Egy két órára hidegre tettem, majd csokoládéba mártottam őket. Később az első golyók elfogyasztása után úgy döntöttem, hogy becsomagolom őket, na nem azért, hogy biztonságban legyenek, hanem ezzel is emelve a renoméjukat, így sokkal inkább bonbonnak látszanak.

Banános-tejcsokis muffin


10 muffinhoz (én kettőnknek feleztem a mennyiségeket):
15 dkg puha vaj
2 dl cukor
1 tk vaníliás cukor
2 tojás
0.5 dl tej
3 dl liszt
1 tk sütőpor
10 dkg tejcsoki, darabokban
2 banán, felkockázva

1. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Amíg melegszik, a vajat a cukorral fehéredésig kikeverem, hozzáadom a tojásokat, a vaníliáscukrot és a tejet. Egy másik tálban a lisztet a sütőporral elkeverem, majd ezt is a tojásos cucchoz adom. Pár laza mozdulattal összevegyítem, ne keverjük túl.
2. A masszát a muffinforma mélyedéseiben elosztom, mindegyikbe csoki- és banándarabkákat nyomkodok (ha 12-es a muffinforma, a maradék kettőbe töltsünk vizet). 15 perc alatt sül meg.

Forrás:
Zsófi

A legegyszerűbb csokiláva

2 személyre
1 tojás
2.5 dkg cukor (1 púpozott ek meg egy kiskanál)
1.5 dkg liszt (1 csapott ek)
5 dkg vaj
5 dkg min. 70%-os kakaótartalmú étcsoki

1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
2. Mikróban megolvasztom a csokit a vajjal.
3. A tojást fehéredésig kikeverem a cukorral. Hozzákeverem a lisztet, az olvadt vajat és a csokit. Elosztom két kis formába, 11 percre mehet a sütőbe. A teteje kicsit megkérgesedik, a belseje folyós marad. Pár percet állni hagyom, kiborítom a formából, vaníliafagyival, stb. tálalom.

Forrás:
Zsófi

Fehércsoki mousse eperrel

4 személyre
20 dkg fehércsoki
4 tojás
2.5 dl tejszín
friss eper

1. A csokit darabokra töröm, kis lábosban lassú tűzön 1 deci tejszínben felolvasztom.
2. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket egy csipet sóval habbá verem, a sárgájákat a közben kihűlt csokimixtúrába keverem.
3. A maradék tejszínt is habbá verem.
4. A tejszínhabot és a tojásfehérjét beleforgatom a csokiba. Legalább 6 órára a hűtőbe teszem. Friss eperrel tálalom.

Forrás:
Zsófi

Canelé


kb. 12 darabhoz
5 dl tej
5 dkg vaj
2 tojás + 2 sárgája
25 dkg cukor
10 dkg liszt
fél dl rum
1 rúd vanília
1 csipet só

1. A sütés előtt legalább 24 órával elkészítem a tésztát: egy lábasban a tejet összemelegítem (de nem forralom) a vajjal és a kikapart vaníliamagokkal.
2. Közben a tojásokat plusz a sárgákat a cukorral habosra keverem.
3. A tejet kis adagokban a habverővel folyamatosan keverve a tojásokhoz keverem, majd az átszitált lisztet, a rumot és a sót is.
4. Kihűtöm, lefedem, 24 órára a hűtőbe teszem.
5. 200 fokra előmelegített sütőben 60-70 percig sütöm. Szilikonformában a legegyszerűbb (a hagyományos rézformákat méhviasszal kenik ki, hogy ne ragadjon bele a tészta).

Forrás:
Zsófi

Rostban gazdag csokis cookie


kb. 15 cookie-hoz
1 bögre (cup) 2,5 dl

kétharmad bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
negyed bögre minőségi kakaópor (nem cukrozott)
fél tk szódabikarbóna
negyed tk só
11 dkg puha vaj
fél bögre barna cukor
vaníliakivonat, ha van
negyed bögre zabpehely
egyharmad bögre csokoládélencse (chocolate chips)

1. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
2. A puha vajat kikeverem a cukorral és a vaníliával, egy másik tálban a lisztet elvegyítem a kakaóporral, szódabikarbónával és sóval.
3. A szárazanyagokat jól belekeverem a vajas cuccba, majd a zabpelyhet és a csokilencsét is elvegyítem benne.
4. Tepsire sütőpapír, evőkanálnyi gombócokat helyezek kb. 3 centis távolságra egymástól, és egy pohár aljával szétlapítom. Kb. 14 percig sütöm, amíg a teteje megrepedezik.

Forrás:

Tiramisu



Hozzávalók, ahogy én készítettem:
40 dkg olasz babapiskóta (tartósítószermentes!)
50 dkg mascarpone krémsajt(olasz)
5 tojás
méz 3 evőkanálnyi
2 púpos evőkanál nescafé( német)+2,5 dl viz
1/2 dl rum
kakaópor hinteni ízlés szerint( holland)

A tojások sárgáját kikevertem a mézzel, hozzáadtam a krémsajtot, végül beleforgattam a felvert fehérjéket. A nescafét feloldottam a vízben és beleöntöttem a rumot. A képen látható, hogy két soros lett a süti, mert elég nagy méretű tálba rétegeztem. Az élvezeti értékéből természetesen ez nem von le semmit. A tál aljára kentem a krémből és meghintettem kakóval. Erre jött a rumos kávéban megáztatott piskóta. Az áztatás idejének eltalálása kis időt, és egy-két bekapott piskótát eredményez, de hát minden piskóta más. A krémet megint meghintettem kakaóval, újból piskóta következett, amíg el nem fogytak a hozzávalók. A tetejét jól meghintettem kakaóval és másnapig a hűtőbe tettem, hogy az ízek jól össze érjenek.

Mascarpone torta

Hozzávalók ahogyan készítettem:

15 dkg darált háztartási keksz
2 csapott kanál holland kakaópor
8 dkg vaj

5o dkg mascarpone
porcukor ízlés szerint
1 dl frissen csavart narancslé
2 narancs lereszelt héja
2 dl tejszín
1 zacskó zselatin fix

csokoládé a tetejére



Az olvasztott vajjal összekevertem a kakaós kekszport, majd a 20 cm széles tortaforma aljára simítottam. A hűtőbe tettem amíg a krémet elkészítettem. Az 50 dkg mascarponét cukorral és a narancslével összekevertem. A tejszínt kemény habbá vertem, a zselatin fixet a zacskón lévő leírás szerint használtam hozzá. Legvégül a habot és a mascarponét elegyítettem, a narancsok héját is hozzákeverve. Az egészet a kakaós tésztára simítottam, éjszakára a hűtőbe tettem dermedni. Tálalás előtt a zöldséghámozóval csokit forgácsoltam a tetejére.

Pavlova, az édes bűnbeesés

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
4 tojás fehérje
20 dkg porcukor
csipet só
1 evőkanál almaecet
1 evőkanál étkezési keményítő

1/2 l tejszin
ízlés szerint porcukor
1 zselatin fix
1/2 kg eper

A tojásfehérjéket kevés cukorral, sóval elkezdem habbá verni. Amikor már elég masszív, elkezdem hozzáadni a többi cukrot, közben folyamatosan robotolom, belekeverem az ecetet is. Végül beleszitálom az étkezési keményítőt is. Sütőpapíron kerekre halmozom a habot, a szélét magasabbra. 150 fokos előmelegített sütőben 40-45 percig sütöm.
A tejszinhabot felverem kevés cukorral, és a zselatin fixxel. Megtöltöm a torta mélyedését a habbal, jó sűrűn megrakom az eperrel. Tálalásig a hűtőben tartom, majd fényképet is készítek róla, sajnos elég gyengéket. A dicséret viszont kárpótol a rossz minőségű képekért.

Pita


Hozzávalók:
35 dkg liszt
210 ml víz
15 ml olívaolaj
7,5 ml só
5 ml cukor
5 g szárított élesztő

A tészta hozzávalóit jól összedolgoztam, dagasztottam. Langyos helyen 2 órát kelesztettem. Lisztes deszkára borítottam és gyengéden megdögönyöztem. 8 egyenlő darabra osztottam, és minden darabból 1-1 gömböt formáztam. Olajjal megkent fóliával letakartam és 10 percet pihentettem. A gömböket visszahelyezve a lisztezett deszkára kicsit meglapítottam, majd kb. 5 mm vastag körré nyújtottam. Szilikonlappal bélelt tepsire helyeztem 4 darabot, további 10 percet pihentettem sütés előtt. 230 fokra előmelegített sütőben 2 adagban 8-10 perc alatt megsütöttem (addig kell sütni, míg a tészta puffadni, majd barnulni nem kezd).

Ötletadó: Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez

Forrás:
Manókonyha

Tavaszköszöntő csokikosárkák

Hozzávalók:
Omlós tészta 12 darab kosárhoz:

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaópor
1 tojás
1 evőkanál tejföl


Csokikrém:
10 dkg 70 %-os étcsokoládé
1 dl tejszín

Citromkrém:
10 dkg mascarpone
1 dl joghurt
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
2 dl növényi tejszín
1 citrom

A vajat megolvasztottam. A lisztet összekevertem a vajjal, majd hozzáadtam a cukrot, kakaót, tojást, egy csipet sót és jól összedolgoztam. A tejfölből annyit kell hozzáadni, hogy a tészta jól összeálljon, nekem most kb. 1 evőkanálnyi volt szükséges. Ezután hűtőszekrényben pihentettem kb. 2 órát.
Pihentetés után a tésztát kinyújtottam és a sütőformánál (én fánkformát használtam) kicsit nagyobb köröket vágtam ki. Óvatosan belehelyeztem a formába a tésztákat, egyenként letakartam fóliával és lencsét szórtam a közepükbe a vak sütéshez. 180 fokra előmelegített sütőben 8 percet sütöttem vakon, majd további 4 percet levéve a fóliákat a lencsével.
A csokitöltelékhez a kockákra tört csokoládét gőz felett megolvasztottam, majd hozzákevertem a tejszínt.
A citromkrémhez felvertem a tejszínt a cukorral kemény habbá. A mascarponet összekevertem a joghurttal, a vaníliás cukorral, belereszeltem a citrom héját, majd belefacsartam a citrom levét is. Óvatosan összekevertem az egészet a tejszínhabbal (növényi tejszínt használtam, mert az nem esik össze, szerintem jobban tölthető a krém).
A csokikrémet és citromkrémet beletöltöttem a kihűlt kosárkákba.

Forrás:
Manókonyha


Kávé flan


Hozzávalók:

3 dl tej

3 dl főzött kávé

15 dkg cukor

3 tojás

10 dkg cukrot megolvasztottam, karamellizáltam, hozzáadtam 1 kiskanál vizet, majd megvártam, míg újra felolvad a cukor. 4 felfújt formát vékonyan kivajaztam. Az aljukra beleöntöttem a karamellt és hagytam megszilárdulni. A kávét, tejet, tojásokat és a maradék cukrot elektromos habverővel összekevertem. A formákat lefedtem alufóliával, egy tepsibe állítottam, a tepsit a tálkák feléig felöntöttem vízzel. 130 fokra előmelegített sütőben 45 percet sütöttem.


Ötletadó: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/12/xi-vkf-lnkt-kv-flan.html

Forrás:
Manókonyha

Habcsókos parfétorta

Hozzávalók:
A hablapokhoz:
20 dkg kristálycukor
12 dkg tojásfehérje (4 közepes tojás)
csipet só

A krémhez:
10 dkg darált mandula
10 dkg mogyorós tejcsokoládé
10 dkg étcsokoládé
½ dl narancslikőr
5 dl tejszín
2 evőkanál cukor

A kapcsos tortaformám alját felhasználva kivágtam 2 db kört sütőpapírból.
A hablapokhoz elkevertem 10 dkg cukrot 3 evőkanál vízzel, majd közepes hőfokon olvadásig forrósítottam (nem célszerű kevergetni, mert kikristályosodik, inkább csak rázni). A tojásfehérjéket a sóval félkemény habbá vertem, majd apránként folyamatosan keverve hozzáadtam a maradék 10 dkg cukrot. Végül lassan belefolyattam a meleg cukorszirupot és tömör habbá vertem. Mivel lusta voltam előszedni a habnyomót, ezért simán kanál és kés segítségével oszlattam el egyenletesen a habot a két sütőpapír körre. Néhány kanálnyi habot meghagytam a díszítéshez, amelyet szintén kiskanál segítségével halmoztam az egyik hablapra. 100 fokra előmelegített sütőbe helyeztem a hablapokat, majd 5 perc múlva visszakapcsoltam 50 fokra és fakanállal kitámasztottam a sütő ajtaját. 50 fokon 3 órát szárítottam a lapokat.
A krémhez a darált mandulát kicsit megpirítottam. Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztottam. A mogyorós csokoládét aprítógépben felaprítottam. A tejszínt a cukorral kemény habbá vertem, majd óvatosan az olvasztott csokihoz kevertem. Végül belekevertem a mogyorós csokit és a narancslikőrt.
A hablapok aljáról óvatosan lehúztam a sütőpapírt. Az alsó lapot a kapcsos tortaforma aljába helyeztem, majd ráöntöttem a krémet egyenletesen elosztva. 6 órára a mélyhűtőbe tettem. Fogyasztás előtt ráhelyeztem a felső lapot is és kakaóval illetve mandulaszeletekkel díszítettem.

Forrás:
Manókonyha



Friday, July 30, 2010

Fehér csokis ricottás málnatorta fehér csokis-kukoricapelyhes alappal


  • 1 db 18 cm kapcsos tortaformához
  • tortaalap:
  • 15 dkg fehér csoki,
  • 2,5 dkg blansírozott mandula (stift vagy durvára vágott)
  • 5 dkg vaj
  • 7,5 dkg kukoricapehely (natúr corn flakes)
  • krém:
  • 15 dkg málna
  • 4 gr zselatinpor
  • 15 dkg mascarpone
  • 10 dkg fehér csoki
  • 5 dkg cukor
  • 25 dkg ricotta
  • 1 marék friss citromfűlevél (finomra aprítva kb 2 púpos ek)

A tortaalaphoz egy vastag aljú serpenyőben szárazon, igen kis láng felett kissé megpirítjuk a mandulát, majd megy hozzá a vaj is. Ha már aranyszínű a mandula, belekeverjük az apróra darabolt csokit, és néhány kavarás után lehúzzuk a tűzről. Ennyi elég is s csokinak, hogy elolvadjon. Addig keverjük, amíg már nem maradnak benne nagyobb csokoládé darabkák, majd hozzákeverjük a kukoricapelyhet is.

A kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük méretre vágott sütőpapírral, és elegyengetjük benne a kukoricapelyhes masszát. Félretesszük hűlni.

A krémhez a málnát a zselatinnal összemelegítjük, majd ha már a zselatin feloldódott, hozzáadjuk a cukrot, és az apróra tördelt csokit is. Kis láng fölött addig melegítjük, amíg a csoki elolvad.

A tűzről lehúzva megy hozzá a mascarpone és s ricotta is, majd addig kavarjuk a krémet, amíg csomómentes nem lesz.

Végül megy hozzá az igen finomra aprított citromfű, ezzel is alaposan átkeverjük, majd a kukoricapelyhes alapra simítjuk.

Hűtőbe kerül 3-4 órára, amíg a krém teljesen meg nem dermed.

Forrás:

Flatcat

Póréhagymás-baconos lepény

Innen van a recept, tegnap ez volt az ebéd. Jó volt, próbáljátok ki. Ma nincs duma.

Hozzávalók:
250-300 g leveles tészta
1 nagy póréhagyma vékonyan felkarikázva
4-6 szelet bacon
10 dkg krémsajt
zöldfűszerek
5 dkg reszelt sajt

1. A bacont feldaraboljuk és megsütjük, majd kivesszük a serpenyőből és a zsírjában pár perc alatt megfonnyasztjuk a felkarikázott póréhagymát. A sütőt 200 fokra melegítjük.
2. A levelestésztát kinyújtjuk/hajtogatjuk és egy sütőformába terítjük, a peremeit felhajtjuk. A krémsajtot elkeverjük a zöldfűszerekkel, megkenjük vele a leveles tésztát, aztán rászórjuk a hagymát, a bacont és végül a reszelt sajtot.
3. 20-25 percig sütjük.

Málnás-citromos süti


12 normál vagy 24 minimuffin formához:
A tésztához:

10 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor
2 tojás
1 citrom leve és héja
8 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 mokkáskanál sütőpor

A krémhez:
250 ml tejföl/mascarpone
10 dkg porcukor
1 tojás
1 mokkáskanál vanília kivonat

20-25 dkg málna

0. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
1. A puha vajat habosra keverjük a kristálycukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a citromhéjat, és a citromlé felét. Utána belekeverjük a lisztet, a citromlé másik felét, és végül a sütőport.
2. A muffintepsikbe belerakjuk a papírokat, és annyi masszát kanalazunk beléjük, hogy kb. a felénél kicsit lejjebb érjen. Mindegyikbe teszünk 2 szem málnát, a miniformákba félbevágva. Kb 15 percig sütjük.
3. Eközben összekeverjük a krém hozzávalóit. A sütőböl kivett tésztára kanalazunk annyit óvatosan, hogy ne folyjon ki és visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg a krém megszilárdul, de még remeg egy kicsit. Nekem ez kb 10-12 perc volt.


A végén összerottyantott málnát kanalazunk a tetejére és kész is.

.

Almás batyuk

A szokásos recepttel készítettem, mert ezt nagyon szeretjük. Mostanában tej helyett már egyéb tejterméket használok, mert úgy puhább lesz a tészta. Jelen esetben tej helyett tejföl és egy kevés víz került bele.

Hozzávalók:

tészta:

- 3 dl langyos tej
- 1 lapos tk. só
- 10 dkg olvasztott margarin
- 3 ek. cukor
- 1 tojás
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg rétesliszt.

A töltelékhez almákat hámoztam ,kisebb kockára vágtam. Feltettem kicsit főni ízlés szerinti cukorral, sok fahéjjal és kevés vajjal. Mikor megpuhult, hozzáfacsartam egy citromot, és egy kevés zsemlemorzsával sűrítettem. Ezzel töltöttem a batyukat. Nagyon finomak lettek, olyan mintha almalekvár lenne benne. :-)

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléknek valót.
A töltelék természetesen bármi lehet, én almával szeretem, de a férjem a túrósért rajong, ízlés kérdése.
De tehetünk bele lekvárt, pudingot diót, egyebet....
A töltelék elkészítését követően, a megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
A kinyújtott tésztát 24/30 db négyzetre felvágjuk, és ezek közepére egy kisebb ek. túrót teszünk.
A tészta négy sarkát középen összefogjuk. Egyet csavarunk rajta s közben a nyílások széleit összenyomkodjuk, hogy a batyu szaftos maradjon.
A kész batyukat kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk s egy tojással lekenjük, pihentetjük pár percet, majd előmelegített sütőben kis fokozaton készre sütjük.
A forró batyukat szalvétával bélelt műanyag edénybe teszem, amit egy másikkal leborítok. Ebben a batyuk kellemesen megpuhulnak ill. 2-3 napig is puhán tarthatók.


Szerintem nagyon finom, a férjem szerint pedig olyan , mint a bolti.... nos ezt ő dicséretnek szánja általában...de engem a guta ütöget tőle....s ha egyszer nem vigyáz, őt is megütögeti a guta-személyemben... :-)
Elvégre ez a boltinál százszor jobb, hisz tudom mi van benne!
Nem rajongok a bolti cuccokért, mert ki tudja mivel javítják...ízfokozók, állományjavítók, egyebek.... -jó persze időnként ráfanyalodok, de ha lehet inkább itthon megsütöm, amit tudok.

Forrás:
Sütis néne

Barackos-csokoládés sütemény



Hozzávalók:

- 4 (fél)db (konzerv) barack

- 12 dkg liszt

- 12 dkg cukor

- 2,5 dkg kakaó

- 1 tk sütőpor

- 1/4 tk szódabikarbóna

- 15 dkg puha vaj

- 2 tk vanília kivonat

- 2 tojás

A barackokat felszeleteljük és legyezőszerűen elrendezzük egy kb. 26 cm átmérőjű kör alakú formában .
A többi hozzávalót összedolgozzuk és a barackra kenjük.
Sűrűbb lesz, mint egy átlagos piskóta tészta.
170 fokon 20 percig sütjük. Ez az idő lehet kevesebb is, ha krémesebbre akarjuk alul.(én úgy akartam volna, csak nem néztem rá időben.... így is jó volt csak átsült, nem lett puding-szerű rész benne.
Gyors és finom! :-)

Forrás:
Sütis néne

Áfonyás panna cotta


2-3 személyre:


2 lap zselatin, 2 deci tejszín, fél deci tojáslikör, 4 deka cukor, 5 deka áfonya és 1 zacskó vaniliáscukor


A zselatint hideg vízbe tettem. A tejszínt a cukorral, van. cukorral felforraltam, beletettem az áfonyákat és 5 percig tovább föztem.


A kinyomkodott zselatint és a tojáslikört a végén öntöttem bele, még utána 2-3 percig lassú tüzön kevergettem.


Hideg vízzel kiöblintett tálkákba öntöttem, ebböl az adagból 3 porció jött ki.


Pár órát hütöttem, majd kiborítva tálaltam.

Forrás:
Alchri

Thursday, July 29, 2010

Cukrozott sűrített tej készítése házilag

Hozzávalók:
5 dl tej
65 dkg porcukor
6 dkg, lehetőleg 82%-os vaj
1 vaníliás cukor

A hozzávalókat egy nagyobbacska, vastag aljú edénybe tesszük és lassú tűzön állandóan kavargatjuk, amíg a cukor feloldódik. A keveréket felforraljuk, majd a forrástól számított, kerek 10 percig hagyjuk forrni, állandóan kavargatva. A tűzről levéve hideg vízfürdőbe állítjuk és kihűtjük. Amint hűl, annál inkább sűrűsödik. Töltsük csavaros üvegbe és hűtőben tároljuk. Bármilyen krémhez, fagylalthoz, desszerthez felhasználhatjuk, de mindig vegyük figyelembe édességét. A receptben írt cukormennyiséget ennek függvényében csökkentsük!

Dulce de Leche (karamellakrém sűrű)

2 tubus cukrozott sűrített tejet egy kisebb rozsdamentes lábosba nyomtam. A műanyag nyelet jó vastagon alufóliába csavartam, a tetejét is gondosan leatakartam vele, a lábast egy mélyebb tepsibe állítottam és annyi forró vizet öntöttem köré, hogy a kisebb edénynek kb. a feléig érjen.

220 C°-ra előmelegített sütőbe toltam, és magára hagytam. Időnként megkevergettem és az alatta lévő vizet is ellenőriztem. Kb. másfél óra múlva érte el a kívánt állagot – aranybarna, sűrű, ellenállhatatlanul karamellás…

Forrás:

sajtkukac

Wednesday, July 28, 2010

Arab kávétorta másképp

Arab kávétorta másképp

Tortalap:
-6 tojás
-25 dkg cukor
-5 dkg csokoládé
-1 evőkanál őrölt pörkölt kávé
-1 vaníliarúd kikapart belseje
-4 evőkanál liszt
-1 csomag sütőpor

Krém:
-20 dkg mascarpone
-15 dkg porcukor
-3 tojás sárgája
-1 egész tojás
-2 dl tej
-2 evőkanál erős feketekávé
-5 dkg főzőcsokoládé
-1 csomag vaníliás cukor

A tésztához kemény habbá vertem a tojások fehérjét, a sárgáját szép habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a pörkölt kávét, a vaníliát, az olvasztott csokit, végül pedig a sütőporos lisztet.
A masszába forgattam a fehérjehabot.
A tortaforma nagyságától függően 35-40 perc alatt sül meg 175 fokon.

Közben megfőztem a krémet: a tojássárgákat és az egész tojást jó habosra kevertem a porcukorral, a vaníliával. Habverővel hozzáadtam a 2 dl tejet szép lassan, majd mérsékelt tűzön állandó keverés mellett felforraltam.Eközben ment bele a feketekávé és az olvasztott csoki is. Addig kevertem, míg szép lassan besűrűsödött-puding állagot kell öltenie. Nagyon kell vigyázni, ne legyen a művelet túl gyors-a tojás nehogy kicsapódjon!
Mikor a krém már majdnem teljesen kihűlt, akkor kevertem bele a mascarponét.

A rácson kihűtött tortalapot kettévágtam, betöltöttem a krémmel, úgy, hogy a tetejére is maradjon.
Csurgathatunk a tetejére is csokoládét, de a kész díszek is megteszik.

Sunday, July 25, 2010

Teraszos szivecskék

Hozzávalók:
250 g liszt
2 tojás sárgája
70 g cukor
1 citrom reszelt héja
125 g vaj

300 g málnazselé
40 g porcukor

A tésztát összeállítom és folpackba csomagolva 1 órára a hütöbe teszem.
A sütöt elömelegítem ( 190°-ra; légkeveréses: 170°). Lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagra nyújtom a tésztát.
Olyan formát választok, amiböl van 3 különbözö méret. Nekem most a szivek tetszettek; de lehet akár csillag, vagy virág forma is. Kiszúrom; ügyelve arra, hogy mindegyik méretböl 3 legyen pontosan. Sütöpapírral bélelt lemezre fektetem és 8-10 perc alatt megsütöm.
Teljesen hagyom kihülni.
A málnazselét felmelegítem és összeragasztom vele a 3 különbözö méretü szivecskét. Porcukorral megszórom.

Gyömölcsös lepény édes morzsával


Hozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg cukor
fél cs. szárított élesztö
125 ml tej
2 tojás
fél citrom reszelt héja
vanilia kivonat
fahéj
5 dkg olvasztott vaj

a kenéshez:
1 tojás
pici tejszín
fahéj

édes morzsa:
5 dkg liszt, sütöporral keverve
5 dkg hideg vaj
2,5 dkg örölt mandula
fahéj

2-2 e.k. cukor és barna cukor
2-3 e.k. szeletelt mandula

300 g erdei bogyós gyümölcs

Hagyományos módon kelt tésztát készítünk. Én belepakoltam mindent a kenyérsütögépbe, azzal dagasztottam. A kelesztötálat vajjal kikentem és az illatozó tésztát langyos helyen a duplájára kelesztettem. Átgyúrtam és a deszkán még kb. 20 percig pihentettem. A tepsit kivajaztam, kiliszteztem és a tésztát a kezemmel széthúzogattam a tepsin úgy, hogy a szélei kicsit vastagabbak lettek. Itt is hagytam még a tésztát jó negyed órát, majd lekentem a tojásos, tejszínes, fahéjas kencével. Elterítettem rajta a gyümölcsöt és megszórtam az idöközben elkészült édes morzsával.
Az édes morzsát úgy készítettem, hogy a hideg vajat elmorzsoltam a sütöporos liszttel és a darált mandulával és fahéjjal. Gyorsan kell dolgozni, amennyira csak lehet, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan a kéz melegétöl. Beleszórtam a 2 féle cukrot, a mandulaforgácsot, de ekkor már villával kevertem tovább.
Az édes morzsa tetejére – kicsi fiam kedvéért – még szórtam kevéske csoki forgácsot is. 180°-os sütöben, kb. 30 perc alatt készül el.

Crostata di ciliegie avagy a fúziós ropogós cseresznyés pite


Trinityomlós tésztája:
(2 adag!)
50 dkg liszt
25 dkg vaj
12,5 dkg cukor
csip. só

2 tojás sárgája
+ 1 tojás (tettem bele) 2 üveg rumosmeggy

1 cs. vaniliás pudingpor
2 maréknyi mandula forgács
A tésztához valókat összegyúrtam, csak még megtoldottam 1 egész tojással, mert nekem valahogy nem akart összeállni. Miután hozzáadatam a tojást, egy remek minöségü tésztát kaptam, amit folpackba csomagolva beküldtem a hütöbe egy fél órára. Közben a meggy levét
leszürtem. A felfogott levet felmelegítettem (cukrozni és füszerezni nem kellett, mert már adott volt!) és kézi habverövel elkevertem benne egy csomag pudingport. A lé kb. 3 dl volt, így elég sürü masszát kaptam. Kihütöttem és belekevertem a meggyet. A tésztát kivettem a hütöböl, elfeleztem, a másik felét beköltöztettem a fagyasztóba. A megmaradt tésztát szintén elfeleztem és az elsö felét lisztezett deszkán kerekre nyújtottam. Kibéleltem vele egy formát, széleit késsel levágtam. A tölteléket rásimítottam a tésztára. A maradék tésztát is kinyújtottam és derelyevágóval keskeny csíkokat vágtam, majd berácsoztam a tetejét. Tojás sárgával lekentem a rácsokat és forró sütöben készre sütöttem. Ropogós, krémes süti lett az eredmény. Langyosra hütve, vanilia fagyival maga a katarzis. De még másnap is finom, már, ha marad belöle!

Butterplätzchen – karácsonyi vajaskeksz


75 dkg liszt
25 dkg porcukor
4 tojás sárgája
25 dkg puha vaj
25 dkg vajzsír (Butterschmalz)
2 e.k. Arack (ez egy aroma)
2 e.k. fehérbor


A hozzávalókat összegyúrni, hogy teljesen homogén masszát kapjunk, majd legkevesebb fél órára hütöbe tenni. Sokkal több idö ne legyen, mert nagyon kemény lesz!
2 sütöpapír közé teszem a tésztát és kb. fél újjnyi vastagra nyújtani. Különbözö formákkal kiszúrni, sütöpapírral bélelt lemezre tenni és elömelegített sütöben, 200°-on világos arany színüre sütni.
Picit hülni hagyni, de még melegen fahéjas kristálycukorba forgatni.
Fémdobozban hetekig eláll.

Tejkrémes csokiskeksz nugáttal


300 g étcsokoládé (magas kakaó tartalmú)

100 g vaj

3 tojás

250 g cukor

100 g liszt

1 t.k. sütöpor

pici só

3 e.k. darált mogyoró

200 g Schmand (sürü tejföl)

100 g tejszín

1 cs. habfixálópor

kb. 100 g porcukor

250 g nugát massza

1 e.k. pálmazsír (esetleg margarin)

A csokoládét darabokra tördeltem (nekem 100 g narancsos ízesítésü is volt – csak javított az ízén!) és a vajjal egy lábasban felolvasztottam. A tojásokat a cukorral habosra kevertem. A lisztet, a sütöport és egy csipet sót a tojásos habhoz dolgoztam, majd az egészet az olvasztott csokihoz kevertem. A sütöt 180°-ra elömelegítettem (légkeveréses). Teáskanállal halmokat tettem egy sütölemezre és tetejüket kicsit lenyomtam. 8 percig sütöttem. Érdemes a sütési idöt pontosan betartani, mert akkor nem száradnak ki a kekszek. Amíg hültek a kekszek elkészítettem a krémet. A schmandot (tejfölt) 50 g porcukorral kikevertem. A tejszínt a fixálóval és 1 e.k. porcukorral kemény habbá vertem, majd összekevertem a tejföllel. Ha nem elég édes, lehet utána édesíteni. A krémet elosztottam a kekszek tetején. A nugátot a pálmazsírral felolvasztottam és bevontam velük a kekszek tetejét. Hideg helyen 3-4 napig teljesen megörzik az állagukat.

Fahéjas csiga karamell köntösben


90 g cukor
1 t.k. só
75 g puha vaj
1 nagy tojás
1 t.k. reszelt citromhéj
455 g liszt
2 t.k instant élesztö
125 ml tej

töltelék:
65 g fahéjas cukor

karamell:
65 g cukor
65 g barna cukor
225 g vaj
65 g kukorica szirup*
1/2 t.k. só
vanilia, narancs v. citromaroma
dió v. pekándió

Hagyományos módon kelttésztát készítettem. Miközben kelt a tészta elkészítettem a karamell alapot. Mixerrel összekevertem a hozzávalókat.

* Sajnálatos módon felénk nem kapható kukorica szirup, de erre vonatkozóan is találtam segítséget a neten: probléma nélkül lehet helyettesíteni juharsziruppal. Ezt tettem.

A karamellel kikentem egy magas falú négyszögletes tepsit és tettem rá pár szem diót is.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán négyszög alakúra nyújtottam. Egyenletesen elosztottam rajta a fahéjas cukrot és a hosszabbik oldalánál feltekertem. 8-10 egyenlö csigává kell vágni (nekem 9 db lett. Talán vághattam volna kicsit keskenyebbekre is) A csigákat szépen beleültettem a tepsibe, 1-2 cm távolságot tartva közöttük.
175° ra elömelegített tepsiben kb. 30 perc alatt sültek meg az illatos csoda csigák. Figyelni kell, hogy a karamell csak aranybarna legyen. Ha már sötétedik, vagy feketedik, akkor megégett és nem jó!
Amint kivettem a sütöböl azonnal alufóliával letakart tálcára borítottam. Gyönyörü látvány: még csordogált a folyékony karamell a csigák között. Hmmmm!
Nem szabad a tepsiben hagyni, mert annyira beleköt a karamell, hogy nem lehet késöbb kioperálni belöle.
Picit hülni hagyni, de langyosan a legfinomabb.

Forrás:
Ancsika konyhája

Csokival hajtogatott Hokkaido kalács


Csokis tészta:

60 g étcsokoládé
110 g tej
2 e.k. kakaópor
30 g liszt
1-3 csapott e.k. étk. keményítö
30 g cukor
4 e.k. sürített tej

A csokoládét üvegtálba tördeltem, majd a mikróban, alacsony fokozaton, többször átkeverve felolvasztottam. A többi hozzávalót is beletettem a tálba és simára kevertem, majd visszatettem a mikróba, ismét alacsony fokozatra. Limarának viszonylag kevés idöre volt szüksége ahhoz, hogy összeálljon a massza. Nekem legalább 8-10x kellett kevernem és újra visszatenni, hogy elérje a megfelelö állagot. No, és nekem bizony kellett bele a 3 e.k. keményítö. Amikor megkeményedett a csokis tészta, 2 réteg folpack között ujjnyi vastagra nyújtottam és betettem a hütöbe.
Kalács tészta:

2 dl tej
2 dl tejszín
1 tojás
4 e.k. cukor
2 e.k. tejpor
50 dkg finom liszt
10 dkg rétes liszt
csipet só
3 dkg élesztö

A tészta hozzávalóit a kenyérsütögép tartályába mértem és megdagasztottam a tésztát. Kelesztötálba tettem és a hütöben duplájára kelesztettem. Mindkét tésztát a konyhapulton további 10 percig pihentettem.Lisztezett felületen a tésztát kétszer akkora téglalappá nyújtottam, mint a csokoládé. A felső részére tettem, majd ráhajtottam az alsó felét. Ezután következett a nyújtás és a hajtogatás. kinyújtottam ismét egy téglalappá, majd a felső részét és az alsót is visszahajtottam a közepéig, majd ott félbe hajtottam. Elforgattam 90 fokkal, ismér kinyújtottam téglalapra, most hármas hajtogatás következett. A tészta felső harmadát a középsőre hajtottam, majd arra az alsó harmadot. Ismét nyújtás és ismét a négyes hajtogatás következett. Összesen ötször hajtogattam, de legalább négy legyen meg. (Limara oldalán a képek segítenek.) Az utolsó hajtogatás után a tésztát ismét téglalappá nyújtottam, majd egy pizzavágóval három egyforma, hosszú csíkot vágtam belőle.
Egyszerű hármas fonással megfontam, sütőpapírral bélelt nagy dobozformába tettem.
Hagytam duplájára kelni, majd 180 fokos sütőben sült kb. 40-45 percig. Rácsra téve hagytam kihülni.

Málnás sajt torta


Hozzávalók:
300 g mélyhütött málna

150 g liszt

250 g cukor

2 cs, vaniliás cukor

1 késhegynyi sütöpor

csipet só

100 g vaj

6 tojás

500 g Ricotta (olasz túró)

500 g tejszínes túró (német túró-Lidl)

2 cs. tejszínes pudingpor

3 e.kanál málnazselé

200 g tejszín

A málnát kiolvasztjuk.
A lisztet, 75 g cukrot, 1 cs. van.cukrot, a sütöport és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, 1 tojást és összemorzsoljuk. A tésztát egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk egyenletesen, majd betesszük a hütöbe.
A málnát egy pár szem kivételével pürésítjük, majd szitán áttörjük.
5 tojást a maradék cukorral és 1 cs. van.cukorral habosra keverünk. A Ricottát, a túrót és a 1 cs. pudingport kikeverünk, majd összevegyítjük a tojásos krémmel.
A málnapüréhez hozzákeverünk 1 cs. pudingport, valamint a túrós massza 1/4-ét. A két masszát váltakozva belekanalazzuk, “belepötyögtetjük” a tortaformába, majd egy villával kicsit összehúzogatjuk, hogy márványos mintát kapjunk.
Elömelegített sütöben (villany: 175°C/légkeveréses:200°C/gáz: 2 fokozat) cca. 1 órát sütjük. 45 perc után, ha nagyon pirulna a teteje takarjuk le.
A formában hagyjuk teljesen kihülni.
A málnazselét felmelegítjük. A tejszínt felverjük, habzsákba töltjük és a “csillag” csövel megdíszítjük a torta tetejét. A félretett málna szemeket a málnazselébe forgatjuk és ezzel is díszítünk. A maradék zselét a tejszín tetejére csurgatjuk.