Saturday, July 31, 2010

Skót zabpelyhes keksz



115 g vaj (szobahőmérsékletű)
50 g kristálycukor
120 g barna nádcukor
1 db tojás
½ tk vaníliakivonat
70 g finom(búza)liszt (BL 55)
50 g mandula, őrölt
1 tk szódabikarbóna
½ mk só
1 mk fahéj, őrölt
120 g zabpehely (finomra aprított)

Egy nagy keverőtálban (lehetőleg kézi robotgéppel jó 10 perc alatt) először habosra keverem a vajat cukorral. Beledolgozom a tojást, (nagyobb mennyiség, tehát több tojás használata esetén egyenként verjük bele a tojásokat), majd hozzáadom a vaníliakivonatot (vagy egy fél vaníliarúd kikapart belsejét). Folyamatosan hozzákeverem a lisztet, szódát, sót, fahéjat, a legvégén pedig a finomra tört zabpelyet is.
Csak óvatosan, a massza a végén már nehezen kezelhető (magyarán, pont ekkor nem viszi már a robotgép, de erős kézzel bekeverhető), de pont így lesz jó.
Most jó órát hagyjuk állni, hogy a zabpehely kicsit megszívja magát a nedvességgel. Szerintem ez a titok egyik nyitja, bár biztosan akad még másik huszonhatezer.
Sütés előtt a sütőt (alsó-felső állásban) előmelegítem 160 °C-ra. Kikészítek egy pohár langyos vizet és egy kilökőkaros fagylaltos kanállal (tehát nem arról az ide-oda nyisszantós kanálról van szó, de lehet, hogy az valakinek kézre áll, hát nekem valahogy nem:)) egyenlő nagyságú gombócokat formázok és rányomom az előkészített sütőlapra (a nagyobbakból 3 sorba 3-at, ez kellő távolság ahhoz, hogy ne nőjjenek összel). Mikor minden gombóc rajta van a sütőlapon, 10-11 percig sütöm a gombócokat középső rácson. Lényeg, hogy a széle még ne égjen, illetve még ne barnuljon meg. Akkor kihúzom a rácsot és hagyom vagy öt percig pihenni, majd fogóval kiveszem egy rácsra. Ha teljesen kihűltek a kekszek (ez fél óra is lehet), dobozba teszem őket.
Első nap észvesztően puhák (őszinte legyek?? Ilyenkor pusztítsuk el őket, ahányan vannak, de tényleg!), utána kissé megkeményednek, de utána ismét élveznetőek lesznek. Zárt kekszes dobozban nálam még másfél hónap múlva is élvezhetőek voltak.
12 db kesz /


Így formázódtak a gombócok a fagylaltos kanállal. Kicsit nagyok voltak, de formára tökéletesek.

No comments:

Post a Comment