Friday, December 17, 2010

aszalt és cukrozott

Cukrozott narancshéj
A narancs lepucolt héját vízbe áztatjuk három napra, de a vizet legalább naponta egy-két alkalommal cseréljük le! Harmadik nap vágjuk össze a narancshéjat apró kockákra vagy csíkokra (nem baj, ha rajta marad a fehér rész), tegyük föl vízben forrni. Ezt az első főzővizet is öntsük le róla! Öntsünk a narancshéjra annyi kristálycukrot, hogy ellepje, majd vizet is annyit, hogy a cukor fel tudjon olvadni benne. Főzzük, amíg a szirup el nem fő (ez legalább háromnegyed óra), majd ha kész, terítsük szét fémtálcán. Ha akarjuk, vagy ha véletlenül nem főtt el eléggé a szirup, hempergessük meg kristálycukorban. Az sem baj, ha kicsit karamelles lett a narancshéj, csak ne égessük meg.
Citrom- és mandarinhéjból is készíthetjük.
Innen

Aszalt almaszeletek

Az őszi és téli érésű fajták javasoltak aszalásra. A sokáig fán hagyott almák közül az egészséges darabokat válogassuk ki, és mossuk meg. Hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, majd szeleteljük fel, tegyük azonnal 2%-os citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Negyedórás áztatás után csepegtessük le, majd szellősen terítsük a sütőpapírra. Három-négy napos folyamatos, óvatos szárítás után egy kiló almából 10-15 dkg csemegét készíthetünk.

Aszalt szilva

A legrégebbi idők óta ismert. Csak a magvaváló, késői érésű fajták alkalmasak erre, mint például a besztercei szilva. Az egyetlen, amit egészben aszalunk, nagyon óvatosan, lassan, mert ha megreped, elfolyik a leve, ezért rágóssá és fogyaszthatatlanná válik. Egy kiló szilvából egy hét alatt lesz 30-40 dkg aszalt gyümölcs.


Aszalt barack

Mind a kajszi-, mind az őszibarack alkalmas szárításra. Gondos válogatás után felezzük meg a barackokat, és vegyük ki a magjukat. Mossuk meg, és az almához hasonlóan negyed óráig citromos vízben áztassuk. A lecsöpögtetett fél barackokat bőrös felükkel lefelé terítsük szét a sütőpapíron. Így 5-6 nap alatt egy kiló gyümölcsből elkészül 12-15 dkg.

innen

ITT van mégtöbb kandirozott...

itt meg aszalásrol