Sunday, July 25, 2010

Csokival hajtogatott Hokkaido kalács


Csokis tészta:

60 g étcsokoládé
110 g tej
2 e.k. kakaópor
30 g liszt
1-3 csapott e.k. étk. keményítö
30 g cukor
4 e.k. sürített tej

A csokoládét üvegtálba tördeltem, majd a mikróban, alacsony fokozaton, többször átkeverve felolvasztottam. A többi hozzávalót is beletettem a tálba és simára kevertem, majd visszatettem a mikróba, ismét alacsony fokozatra. Limarának viszonylag kevés idöre volt szüksége ahhoz, hogy összeálljon a massza. Nekem legalább 8-10x kellett kevernem és újra visszatenni, hogy elérje a megfelelö állagot. No, és nekem bizony kellett bele a 3 e.k. keményítö. Amikor megkeményedett a csokis tészta, 2 réteg folpack között ujjnyi vastagra nyújtottam és betettem a hütöbe.
Kalács tészta:

2 dl tej
2 dl tejszín
1 tojás
4 e.k. cukor
2 e.k. tejpor
50 dkg finom liszt
10 dkg rétes liszt
csipet só
3 dkg élesztö

A tészta hozzávalóit a kenyérsütögép tartályába mértem és megdagasztottam a tésztát. Kelesztötálba tettem és a hütöben duplájára kelesztettem. Mindkét tésztát a konyhapulton további 10 percig pihentettem.Lisztezett felületen a tésztát kétszer akkora téglalappá nyújtottam, mint a csokoládé. A felső részére tettem, majd ráhajtottam az alsó felét. Ezután következett a nyújtás és a hajtogatás. kinyújtottam ismét egy téglalappá, majd a felső részét és az alsót is visszahajtottam a közepéig, majd ott félbe hajtottam. Elforgattam 90 fokkal, ismér kinyújtottam téglalapra, most hármas hajtogatás következett. A tészta felső harmadát a középsőre hajtottam, majd arra az alsó harmadot. Ismét nyújtás és ismét a négyes hajtogatás következett. Összesen ötször hajtogattam, de legalább négy legyen meg. (Limara oldalán a képek segítenek.) Az utolsó hajtogatás után a tésztát ismét téglalappá nyújtottam, majd egy pizzavágóval három egyforma, hosszú csíkot vágtam belőle.
Egyszerű hármas fonással megfontam, sütőpapírral bélelt nagy dobozformába tettem.
Hagytam duplájára kelni, majd 180 fokos sütőben sült kb. 40-45 percig. Rácsra téve hagytam kihülni.

No comments:

Post a Comment