Monday, May 30, 2011

Csokoládélekvár


Hozzávalók 2 db 375 ml-es üveghez:

2 púpozott ek keserű kakaópor (valamilyen jobb fajta)
picike csipet só
400 ml víz
2 tábla étcsokoládé (sima is jó, nem kell magas kakótartalmú, én Bociból készítettem)

20 dkg cukor és 1 csomag dzsemfix szuper, vagy dzsemfix extra (Dr. Oetker) vagy
20 dkg dzsemfix cukor (ebben már a dzsemfix is benne van)
5 dkg teavaj

A kakaóport, a cukrot és a dzsemfixet csomómentesre keverjük a vízzel, csipet sóval (bevallom, én egy kis frissen őrölt chilit is csempésztem bele...) és lassú tűzön felforraljuk, kissé besűrítjük, majd a tűzről levesszük, beletördeljük a csokoládét, kevergetjük, míg felolvad, majd a tűzre visszatesszük és 3 percig főzzük.

Tiszta üvegekbe töltjük, az üveget lezárjuk és legalább 5 percre fejtetőre állítjuk. Felbontás után elvileg hűtőszekrényben kellene tárolni, de szerintem semmi romlandó nincs benne, maximum a csokiban lévő zsír illetve a vaj avasodhat meg- na már persze, ha eltart olyan sokáig...

Tipp: tejcsokoládéval is elképzelhető.

Fontos tanács Esztertől: "ha sütibe szeretnénk tölteni, ne keverjük tejszínhabbal, mert a dzsemfixben lévő citromsav megtúrósítja! Vajjal, mascarponéval ajánlom kikeverésre."

Ami a módosítást illeti: kipróbáltam úgy, hogy vajat tettem bele (a csokoládé hozzáadásakor) így még krémesebb az állaga, viszont nem dermed megy annyira, mint a vaj nélküli. Ezt a változatot a vaj miatt hűtőben kell tartani.

Figyelem: meleg állapotában folyós, de másnapra elnyeri igazi állagát. Ritmus visszajelzése szerint másnapra még jobban összeér az íze.

No comments:

Post a Comment