Monday, October 18, 2010

Karjalai lepény


A tésztához:

2dl víz

1-2 teáskanál só

2,5dl rozsliszt

2,5dl búzaliszt

2 ek olaj

töltelék:

5dl víz

3dl rízs

1 liter tej

kb. 1tk só

Elkészítés: 1.: a rízst főzzük pár percig vízben, amíg megduzzad. Ha felszívta az összes vizet, adjuk hozzá a tejet és folyamatosan keverjük. Főzzük készre (30-35 perc). Ízesítsük sóval, borssal és egy kevés vajjal. A tejberizsnek elég keménynek kell lennie. 2.: Gyúrjunk a lisztekből, vízből, sóból és olajból egy kissé kemény tésztát. Formáljukegy rúddá és vágjunk belőle kis darabokat. kb 25-30 részre osszuk. Lisztezett deszkán az egyes darabokat formáljuk kis golyókká, majd a golyókat egyesével nyújtsuk ki kis ovális alakú vékony lappá. Ha ragad, lisztezzük meg. Ez idő alatt a többi golyócskát takarjuk le, nehogy kiszáradjanak. 3: Az ovális tészta közepére tegyünk a rizstöltelékből egy kanállal és lapítsuk el, a széleinél egy cm-nyi távolságot kihagyva. 4: A széleit hajtsuk be kb 1cm-nyire. A hüvelykujjunkkal és a mutatóujjunkkal ezeket a széleket kissé redőzzük be. 5: Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe és süssük 250 fokon 10 percig a sütő felső részében, amíg a töltelék szép barna színt nem kap. 6: Ha megsültek, olvasszuk fel a vajat forró vízben vagy tejben, keverjük el és egyenként mártsuk bele a lepénykéket. Készen is vannak, lehet fogyasztani, frissen, még melegen, tojásos vajjal az igazi.

A tojásos vaj egyébk 2 főttojás összetörve, vajjal, egy kis sóval-borssal összekeverve.

UI: a lapénynek van sárgarépás és krumplis töltelékes verziója is.


Forrás:

veruny

No comments:

Post a Comment