Sunday, October 17, 2010

Mázas meggyes kalács


hozzávalók 4 főre

Tésztához


* 1 dl tej

* 60 g kristálycukor
* 2 dkg friss élesztő
* 2 tojás
* 5 dkg olvasztott vaj
* 1 cs Bourbon vaníliás cukor
* 1 mk só
* 450 g liszt

Töltelékhez:


* 1 üveg meggybefőtt

* 2 ek cukor
* 2 ek kukoricaliszt

Kenéshez:


* 1 tojás


Mázhoz:


* 2 ek porcukor

* 1 tk citromlé



elkészítés

1. 1 dl langyos tejben elkeverünk egy evőkanálnyi cukrot (20 g), a kenyérsütőgép üstjébe öntjük és belemorzsoljuk a 2 dkg friss élesztőt. 15 percig hagyjuk, hogy felfusson az élesztő, majd hozzáadjuk a maradék 40 g cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, az olvasztott vajat. A liszttel összeszitálunk egy mokkáskanálnyi sót és azt is az üstbe öntjük. Dagasztás + kelesztés programot választjuk.
2. Elkészítjük a tölteléket: a meggybefőtt levét, a cukorral felforraljuk, kukoricaliszttel besűrítjük. Belekeverjük a meggyszemeket és hűlni hagyjuk.
3. A megkelt tésztát átgyúrjuk és egy kivajazott 28 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk. Meleg helyen, letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
4. Egy evőkanál végét lisztbe mártva, nagyon óvatosan két kört szurkálunk a tésztába és kirakjuk meggyszemekkel.
5. Villával felvert tojással megkenjük a kalácsot. 180 °C-ra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. A sütés félidejében alufóliával letakarjuk. Rácson hűlni hagyjuk.
6. A két kör alakú mélyedésbe belekanalazzuk a tölteléket.
7. Elkészítjük a mázat: 2 evőkanálnyi porcukrot simára keverünk 1 teáskanálnyi citromlével. Kisebb zacskóba töltjük, pici lyukat vágunk annak a sarkára, majd a mázat a kalácsra csurgatjuk.

Forrás:

No comments:

Post a Comment