Friday, August 13, 2010

Tavaszi tekercs


a tésztához:

100 gr magas sikértartalmú finomliszt
1 felvert tojás
kevés hideg víz

a töltelékhez:

200 gr darált sertéshús
100 gr megtisztított garnélarák
4 szál finomra vágott újhagyma
2 kk. finomra vágott gyömbér
100 gr csíkokra vágott káposzta
75 gr babcsíra
1-2 ek. szójaszósz
só (ha szükséges)

Az átszitált liszthez hozzákeverjem a felvert tojás és a hideg víz elegyét. Puha, de tömör tésztává dolgozom össze: sokáig gyúrom, amíg rugalmas nem lesz. Lefedve (vagy becsomagolva) legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. Utána szobahőmérsékleten hagyom felengedni, majd lisztezett felületen kb. 5 mm vastagságúra nyújtom (eléggé vékonyra) és 12 egyenlő, 15x15 cm-es négyzetre vágom.

A tölteléket wokban legegyszerűbb elkészíteni. A húst, a rákot és az újhagymát olajban 2-3 percig, kevergetve sütöm. Hozzáadom a káposztát, a babcsírát, a gyömbért, a sárgarépát és rázogatva ugyancsak 2-3 percig sütöm. Ráöntöm a szójaszószt, esetleg sózom, összekeverem. Hagyom kihűlni.

A tészta-négyzeteket felhasználásig (ha előbb kinyújtottam), letakarom, hogy ne száradjon ki. A lapokat úgy terítem ki, hogy az egyik sarka felém nézzen. A széleit bekenem langyos vízzel. A töltelékből egy kis adagot a lap felénk néző sarkára halmozok. Kissé feltekerem (szorosan), majd a szemben lévő, még szabad két-két sarkot egymásra hajtom, hogy kissé átfedjék egymást. Ezután a felém néző, már félig-meddig tekercsre emlékeztető tésztával beborított töltelékdarabot szorosan feltekerem. A többi lapnál is ugyanígy járok el. Közepes lángon, de forró olajban 1-2 percig világosbarnára sütöm, majd hagyjuk, hogy lecsöpögjön. Forrón, vagy hidegen is lehet tálalni.

És tavaszi tekercsek még:

Törökparadicsom vegetáriánus tavaszi tekercse
Tavaszi tekercs kajanekem oldaláról (az oldal közepe felé)
Chili & Vanília kimerítő írása ugyancsak a tavaszi tekercsről (is), Vietnamból

Hogy miért tavaszi a tekercs, többek között a wikipediáról szedtem. Itt meg egy videó, ami megmutatja, hogy hogyan is készítsük az ételt. Mondjuk vegás változat, meg kaliforniai paprikát is tesz bele (ízlések és pofonok), de hogy hogyan kell hajtogatni a tekercseket (tekercselni, na), arra teljesen jó. Én persze csak utólag találtam meg a videót.

Forrás:
Starfokker

No comments:

Post a Comment