- 5,5 dl tej
- 1 mk kristálycukor
- 5 dkg friss élesztő
- 2 ek olívaolaj
- 1 kg liszt
- 1 púpos tk só
- 1 fej vöröshagyma
- olaj
- 1 ü. sűrített paradicsom
- só
- 1 mk kristálycukor
- oregano
- 1-2 tojássárga
Elkészítés:
1. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatom.
2. Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót.
3. Miután az élesztőm szépen felfutott hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat. Homogénre keverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem. A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik. Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még legalább 10 percig dagasztom. A további masszírozást, egyre több hólyagocskával hálálja meg, amitől még levegősebb, puha tésztát kapok.
4. Szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.
5. Elkészítem a paradicsommártást: kevés olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket és összeforralom.
6. A tésztát vékonyra nyújtom, megkenem paradicsommártással, csíkokra vágom és egyenként feltekerem.
7. Vajjal kikent tepsibe teszem nem túl szorosan, mert még híznak a csiguszok.
8. Tojássárgával megkenem a tetejüket, egy órát kelesztem.
9. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 30 percig sütöm. Rácson hűlni hagyom.
No comments:
Post a Comment