Friday, August 13, 2010

Pizzás csiga



Kelt tészta:

  • 5,5 dl tej
  • 1 mk kristálycukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kg liszt
  • 1 púpos tk só
Paradicsommártás:
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • 1 ü. sűrített paradicsom
  • 1 mk kristálycukor
  • oregano
Tetejére:
  • 1-2 tojássárga


Elkészítés:

1. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatom.

2. Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót.

3. Miután az élesztőm szépen felfutott hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat. Homogénre keverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem. A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik. Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még legalább 10 percig dagasztom. A további masszírozást, egyre több hólyagocskával hálálja meg, amitől még levegősebb, puha tésztát kapok.

4. Szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.

5. Elkészítem a paradicsommártást: kevés olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket és összeforralom.

6. A tésztát vékonyra nyújtom, megkenem paradicsommártással, csíkokra vágom és egyenként feltekerem.

7. Vajjal kikent tepsibe teszem nem túl szorosan, mert még híznak a csiguszok.

8. Tojássárgával megkenem a tetejüket, egy órát kelesztem.

9. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 30 percig sütöm. Rácson hűlni hagyom.

No comments:

Post a Comment