Sunday, August 8, 2010

Jeges málnatorta

Mivel Bulcsú nem igazán süteményes, viszont a gyümölcsöt és a jégkrémet annál jobban szereti, előző évben ilyen tortát készítettem neki a születésnapjára:


Jeges málnatorta


Hozzávalók:

  • 200 gramm csokoládés keksz
  • 120 gramm étcsokoládé
  • 500 gramm málna
  • 4 evőkanál málnapálinka
  • 4 lap zselatin
  • 6 tojás sárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 2 egész tojás
  • 250 gramm cukor
  • 1 vaníliarúd kikapargatott belseje
  • 8 decilier tejszín
  • 100 gramm málna a díszítéshez

Elkészítés:
A kekszet egy nejlonzacskóban összetörjük, összegyúrjuk 10 deka felolvasztott csokoládéval, majd a masszát egy 24 cm-es tortaformába nyomkodjuk, és 20 percre hűtőszekrénybe tesszük. A málnát 2 evőkanálnyi pálinkával 5 percig főzzük, majd pürévé törjük, és szitába téve hűlni hagyjuk. A zselatint kevés hideg vízben megpuhítjuk. A tojások sárgáját csipetnyi sóval, az egész tojásokkal, 20 deka cukorral és a vaníliával összekeverjük. A tálat kézmeleg vízfürdőre rakjuk, és krémesre keverjük a masszát. A kinyomkodott zselatint feloldjuk a meleg krémben, amelyet hűlés közben többször megkeverünk. A masszát két adagra osztjuk. Az egyik felét elkeverjük a málnapürével, a másik feléhez pedig 2 evőkanálnyi pálinkát adunk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a maradék cukorral kemény habbá verjük. 7 deci tejszínt ugyancsak kemény habbá verünk. A tojás- és a tejszínhab felét a világos masszába forgatjuk. A maradék habokat a málnás krémbe forgatjuk, majd betesszük a hűtőszekrénybe. A világos krémet rásimítjuk a tésztalapra, majd 1 órára betesszük a mélyhűtőbe. Végül rásimítjuk a málnakrémet, és a tortát egész éjjel a mélyhűtőben tartjuk. Kemény habbá verjük a megmaradt 1 deci tejszínt. Tálalás előtt a jeges málnatortát tejszínhabbal, málnaszemekkel és a maradék olvasztott csokoládéval díszítjük.

Valószínűleg ízlett a kölöknek, mert a mai szülinapra már saját maga kérte ezt. Egy-két dologban azért megint változtattam az eredetin, mégpedig:
- málna helyett ribizliből készítettem, mert az volt itthon, de gyakorlatilag szinte minden gyümölcs alkalmas az elkészítésére
-kicsivel több gyümölcspürét készítettem, és a többletet kicsit beédesítve a torta tetejére öntöttem, amolyan üde gyümölcskéregnek - mint amilyen sok jégkrémen is van
-az alkoholt kihagytam.

Az eredmény pedig - mnyamm - még fincsibb, mint az tavalyi...

No comments:

Post a Comment