Na persze, ez sajttorta, de megérdemli ezt az elegáns angolos megnevezést :)
Ez egy olyan desszert kéremszépen, ami képes az embert azonnal a mennybe röpíteni kóstolás után. Látványa az előjáték, íze pedig felér egy fél orgazmussal, ahogy szoktam mondani.
Amikor az első falatot a számba vettem minden ízlelőbimbóm rögtön dolgozni kezdett. Először a fehér csoki íze olvadt egybe a krémsajttal, aztán a világ legfinomabb zabpehelykeksze omladozott nyelvemen, végül az áfonya enyhe fanyarsága tette huncuttá a torta édességét. Nem beszélve arról, hogy mindenzt milyen mennyeien megkornázta a ropogós mandula.. Szóval, lejátszódótt minden, ami csak elképzelhető:)
Röviden, három szóban: maga a menyország.
Ja,s még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.
Hozzávalók:
- 20 dkg győri édes zabpehelykeksz (vagy más édes keksz, esetleg babapiskóta)
- 50 dkg mascarpone v. házi krémsajt
- 20 dkg fehér csokoládé
- 8 dkg vaj
- tetejére: 20 dkg áfonya, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál kukoricakeményítő, mandulaforgács
Elkészítése:
- A kekszet késes aprítóba tettem, apróra törtem, majd a vajat is hozzáadtam.
- A masszát 20 cm átmérőjű tortaformába nyomkodtam és hűtőszekrénybe tettem, amíg a krém elkészült.
- A csokit mikróban felolvasztottam, hozzákavartam a krémsajtot. Két evőkanálnyit kivettem, hozzákavartam egy tasak zselatinport (10 g), felrorrósítottam, majd visszakavartam a krémhez.
- A kekszmassza tetejére öntöttem, középen kisebb mélyedést hagytam, hogy legyen hova önteni az áfonyát. Hűtőszekrénybe tettem dermedni.
- Az áfonyát a cukorral és keményítővel összeforraltam, majd a krém tetejére öntöttem, a mélyedésbe.
- A torta szélét mandulaforgáccsal szórtam meg, citromfúvel díszítettem.
Hűtőszekrényben jól megdermedt, lehetséges, hogy nem is kellett volna hozzá a zselatin, de nem akartam kockáztatni :)
Befőztem az áfonyadzsemet, ezt a keveset direkt ilyen célra hagytam meg, megérte.
Szóval aki utazni szeretne a menyországba, az föltétlen készítse el.
No comments:
Post a Comment