Hozzávalók (egy 23 cm-es tortaformához): 40dkg édes,
teljes kiőrlésű vagy tetszés szerinti keksz,
1 egész tojás és 1 tojás sárgája, 2ek magas zsírtartalmú kakaó,
1ek rum, 3,5dl tejszín, 1dl tej, 10dkg vaj, 2dl erős feketekávé, kb. 2ek cukor
teljes kiőrlésű vagy tetszés szerinti keksz,
1 egész tojás és 1 tojás sárgája, 2ek magas zsírtartalmú kakaó,
1ek rum, 3,5dl tejszín, 1dl tej, 10dkg vaj, 2dl erős feketekávé, kb. 2ek cukor
Elkészítés: A kekszet ledaráljuk, majd elfelezzük. A vajat felolvasztjuk (mikroban.) Az egyik adag kekszhez adjuk a kakaót, a rumot és a vaj felét. Alaposan összedolgozzuk, majd egyenletesen a forma aljára terítjük. A keksz másik feléhez hozzáadjuk a vaj másik felét és darabosra morzsoljuk, majd félretesszük. A tojást és a tojássárgát a tejjel egyneműre keverjük, majd vízgőz felett folyamatosan keverve besűrítjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt. A krémet is elfelezzük, az egyik feléhez hozzáadjuk a 2dl kávét. Ettől kissé híg lesz, de majd a mélyhűtőben megköt és a kekszalap is beszívja egy részét. A kévés krémet a kekszalapra öntjük, és a mélyhűtőbe tesszük egy órára. A krém másik feléhez adjuk a cukrot (ízlés szerint.) Ha a kávés réteg megkötött, rászórjuk a félretett kekszet, majd ráöntjük a tejszínes krémet. Még egy órára mélyhűtőbe tesszük. (Később már tarthatjuk a hűtő valamelyik polcán.) Én friss, cukrozatlan tejszínhabbal és balzsamecetkrémmel tálaltam. Utóbbi nem tudom, mennyire passzol hozzá gasztro-tudományos alapon, de a színéhez megy, és persze hálásabb fotóalany, mint a hófehér tejszín, amitől mindig tartok...
No comments:
Post a Comment