- 120 g finomliszt
- 30 g étkezési keményítő (kihagytam)
- 1 kávéskanál sütőpor
- 4 tojás
- só
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
+ a kenéshez eperlekvár
A lisztet, sütőport összeszitáltam. Ebbe a keverékbe került volna az étkezési keményítő is.
A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét 4 evőkanál hideg vízzel, 1 csipet sóval, majd az apránként hozzáadott cukorral és vaníliás cukorral kemény, fényes habbá vertem. Egyenként beledolgoztam a tojássárgáját, majd a lisztet.
Sütőpapírral bélelt kb. 30 x 40 cm-es tepsibe simítottam és 200 fokos sütőben kb. 10 percig, tűpróbáig sütöttem.
Benedvesített, jól kicsavart konyharuhára borítottam, lehúztam róla a sütőpapírt és még forrón, eperlekvárral megkentem a piskótalapot. Ezután hagytam hűlni.
Elkészítettem a tölteléket.
Hozzávalók:
- 6 zselatinlap
- 400 g krémes állagú tehéntúró
- 60 + 30 g porcukor
- 1 citrom
- 1,5 + 3 dl tejszín (én 1,5 + 3,5 dl-t használtam, mivel 5 dl-es kiszerelésben vettem)
- 1,5 tasak habfixáló (én 2 tasakot használtam)
+ a díszítéshez eper
A zselatinlapokat beáztattam bő hideg vízbe. A túrót, 60 g porcukrot, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és 2 evőkanál átszűrt citromlét simára kevertem. A zselatint kinyomkodtam és annyi vízzel amennyit magába szívott egy lábasban, gyenge tűzön felolvasztottam. Lehúztam róla, hozzákevertem 1 evőkanál túrókrémet, aztán a krém egészéhez kevertem.
1,5 dl tejszínt fél csomag habfixálóval kemény habbá vertem és óvatosan beleforgattam a túrókrémbe.
A piskótalapot egy tálcára emeltem. Egyenletesen megkentem a túrókrémmel, majd fél órára betettem a hűtőbe hogy dermedjen.
Ezután 6 db kb. 4,5-5 cm széles hosszanti csíkra vágtam a sütit. Egy lapos tálon kezdtem el feltekerni csigaszerűen a csíkokat, úgy hogy szorosan és folytatólagosan egymás után, a krémes felével befelé helyezkedjenek el a piskótacsíkok. Szabályos, kerek tortaformát kell kapnunk a végén.
Állítható tortakarikát helyeztem köré, és egy éjszakára betettem a hűtőbe.
Másnap délelőtt leemeltem a karikát a tortáról. Az epret megmostam, megtisztítottam, felitattam róla a nedvességet és a legnagyobb szem kivételével mindet félbevágtam. :)
A maradék 3 dl (nálam 3,5 dl) tejszínt 30 g cukorral és az 1 csomag (nálam 1,5 csomag) habfixálóval kemény habbá vertem és bevontam vele a tortát. Az eperrel szépen feldíszítettem. Középre helyeztem az egyben hagyott eperszemet. :)
Ha tökéletesen nem is sikerült utánoznom az újságban látott képet, azért szerencsére eléggé hasonlóra sikerült. Az íze is olyan lett, amilyenre számítottam. A tejszínhab édességét és a túró töménységét ellensúlyozta a friss citrom és eper íze. A piskóta pedig... imádtam vele dolgozni. Lágy, puha, rugalmas tésztája volt, abszolút nem morzsálódott, töredezett. És ami a lényeg: mindenkinek nagyon ízlett!
No comments:
Post a Comment