Húsvéti epres rácsos Hozzávalók 4 személyre: Tészta - 50 dkg finom liszt - 25 dkg margarin - 20 dkg porcukor - 1 db tojás - 1-2 dl tej - 2 teáskanál sütőpor - 1 csomag vaníliás cukor - 1/2 adag reszelt citromhéj - 1 kávéskanál fahéj Töltelék - 60 dkg tehéntúró - 30 dkg eper - 10 dkg kristálycukor - 1 db tojás - 1 evőkanál búzadara - 2 dl tejföl - 1 adag reszelt citromhéj - 1 db citrom leve - ízlés szerint vaníliás cukor - 4 db tojásfehérje - 5-6 evőkanál lekvár |
Átszitálom a lisztet, hozzáadom a porcukrot, tojást, tejet vagy tejfölt, sütőport, vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat, majd belereszelem a vajat. Az egészet gyorsan összegyúrom - ügyelve, hogy a zsiradék ne olvadjon meg, a tészta ne legyen túl lágy -, s hűtőbe teszem kb. fél órára. Hűtés után félreteszem a tészta 1/3 részét - később ebből lesz a rács a sütemény tetején -, a maradékot pedig
kinyújtom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, azt kivajazom, kilisztezem, ráteszem a tésztát, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óráig sütöm.
Töltelék
Míg sül, a túrót krumplinyomóval összetöröm, hozzáadom a felszeletelt epret, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, búzadarát, tejfölt, citrom héját és levét, s végül óvatosan belekeverem a 4 tojásfehérjéből felvert habot. A félig sült tésztát kiveszem, megkenem lekvárral, majd a tölteléket egyenletesen elterítem rajta. A félretett tészta egy részéből bárány-, nyuszi- vagy virágformákat szaggatok, másik részéből vékony csíkokat sodrok, amelyeket az epres túróval beborított tésztára teszek. Újra a meleg sütőbe helyezem, s kb. 20 perc alatt teljesen megsütöm.
Ha kihűlt a sütemény, a díszítések mentén felkockázom.
(Vidék íze)
No comments:
Post a Comment