Hozzávalók:
38 dkg liszt
27 dkg Ráma
12 dkg cukor
10 dkg őrölt mandula
4 db tojássárgája
csipetnyi só
½ citrom reszelt héja
10 dkg piskótamorzsa
1,5 kg cseresznye
szóráshoz porcukor
A krémhez:
25+10 dkg cukor
10 dkg liszt
4 tojás
7 dl tej
2 cs. vaníliás cukor
A tésztához összekeverem a lisztet a mandulával, elmorzsolom benne a margarint, hozzákeverem a cukrot, a sót, és a citromhéjat. Összegyúrom, és a hűtőben pihentetem 20 percig.
Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral, a tésztát kinyújtom (én a sütőpapíron nyújtottam ki), a tepsibe teszem és előmelegített sütőben halvány sárgára sütöm. Megszórom a piskótamorzsa felével és a kimagozott cseresznyét elosztom rajta. A közben elkészített krémet egyenletesen elosztom a cseresznyén, a maradék morzsával meghintem a tetejét és visszateszem a kb. 180 °C-os sütőbe. Kb. 15 percig sütöm, illetve addig, míg a piskótamorzsa a tetején kicsit elszíneződik.
Krém: a 25 dkg cukrot, a tojások sárgáját, a lisztet és a vaníliás cukrot egy kis tejjel simára keverem. A többi tejet közben a mikróban felforrósítom és a tojásos masszához öntve sűrűre főzöm. A maradék cukorral kemény habbá verem a tojások fehérjét, majd a forró krémet 3-4 részletben a habhoz öntöm, miközben habverővel gyorsan keverem. (Így nem csomósodik össze a tojáshab.)
Ha kihűlt felkockázom és porcukorral meghintem a tetejét.
Megjegyzés: meggyel is készíthető cseresznye helyett.
Forrás: 2000-es Magyar Konyha (picit módosítottam)
Forrás:
No comments:
Post a Comment