Monday, July 19, 2010

Mozart torta


Hozzávalók: egy 26 cm-es tortaformához

piskóta:

4 tojás

12 dkg cukor

12 dkg liszt

3 dkg kakaópor

2 kávéskanál sütőpor

3 evőkanál olaj

3 evőkanál víz

krém:

6 tojás

25 dkg cukor

1 teáskanál vaníliakivonat

3 evőkanál liszt

3 dl tej

20 dkg vaj

1,5 flakon zöld színű mandulaaroma

marcipán massza kb. 25-30 dkg

1 üveg nutella

díszítéshez:

10 dkg étcsokoládé

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra és a tortaformába két sütőpapírkorongot vágok.

A tészta hozzávalóit felezve 2 lapot sütök. 6 dkg lisztet elkeverek 1,5 dkg kakaóporral és 1 kávéskanál sütőporral. 2 egész tojást 6 dkg cukorral habosra keverek a robotgéppel, legalább 10 percig. A tál oldalán belecsurgatom a 1,5-1,5 evőkanál vizet és olajat, lekapcsolom a gépet, innentől óvatosan kézi habverővel keverem el a kakaós lisztet a tojáskrémben. A formába tett sütőpapírra simítom és 10-12 perc alatt megsütöm.

Ezalatt elkészítem a második lap tésztáját, ha van még egy formám, akkor abba teszem. Ha nincs, akkor a kész piskótalapot a karimát levéve a sütőpapírral kicsúsztatom az asztalra. Elmosogatom a formát és a második adag tésztát beletéve megsütöm.

A krémhez az egész tojásokat elkeverem a cukorral, vaníliakivonattal, liszttel, mandulaaromával, felöntöm a tejjel és kis lángon állandó keveréssel besűrítem. Hagyom kihűlni.

A puha vajat habosra keverem 2 evőkanál porcukorral és beledolgozom a főzött krémet. 16 teáskanálnyit félreteszek egy habzsákban belőle.

A marcipánt porcukron fél centi vékonyra nyújtom és a tortaforma alja mentén kivágom a kört belőle. A nutellát üvegestül egy kislábosban meleg vízben folyósra melegítem.

Az egyik piskótalapot megkenem vékonyan a zöld krémmel, utána ráborítom a marcipánlapot, picit lenyomkodom. Megkenem a folyós nutellával és beteszem a mélyhűtőbe 20 percre. Ezalatt a nutella megkeményedik annyira, hogy rá tudom kenni a következő zöld krémréteget, erre kerül a másik piskótalap. A maradék krémmel kívülről is bekenem a tortát, a habzsákból 16 krémrózsát nyomok rá körben.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztom, egy pici lyukú zacskóból csokidíszeket rajzolok egy darab sütőpapírra és beteszem a mélyhűtőbe szilárdulni. A maradék csokival becsíkozom a torta tetejét, a díszeket a krémrózsákba nyomom.

Forrás:

No comments:

Post a Comment