Monday, July 19, 2010

Húsvéti epres rácsos



Húsvéti epres rácsos

Hozzávalók 4 személyre:

Tészta
- 50 dkg finom liszt
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1-2 dl tej
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 adag reszelt citromhéj
- 1 kávéskanál fahéj

Töltelék
- 60 dkg tehéntúró
- 30 dkg eper
- 10 dkg kristálycukor
- 1 db tojás
- 1 evőkanál búzadara
- 2 dl tejföl
- 1 adag reszelt citromhéj
- 1 db citrom leve
- ízlés szerint vaníliás cukor
- 4 db tojásfehérje
- 5-6 evőkanál lekvár
A tészta
Átszitálom a lisztet, hozzáadom a porcukrot, tojást, tejet vagy tejfölt, sütőport, vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat, majd belereszelem a vajat. Az egészet gyorsan összegyúrom - ügyelve, hogy a zsiradék ne olvadjon meg, a tészta ne legyen túl lágy -, s hűtőbe teszem kb. fél órára. Hűtés után félreteszem a tészta 1/3 részét - később ebből lesz a rács a sütemény tetején -, a maradékot pedig
kinyújtom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, azt kivajazom, kilisztezem, ráteszem a tésztát, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óráig sütöm.

Töltelék
Míg sül, a túrót krumplinyomóval összetöröm, hozzáadom a felszeletelt epret, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, búzadarát, tejfölt, citrom héját és levét, s végül óvatosan belekeverem a 4 tojásfehérjéből felvert habot. A félig sült tésztát kiveszem, megkenem lekvárral, majd a tölteléket egyenletesen elterítem rajta. A félretett tészta egy részéből bárány-, nyuszi- vagy virágformákat szaggatok, másik részéből vékony csíkokat sodrok, amelyeket az epres túróval beborított tésztára teszek. Újra a meleg sütőbe helyezem, s kb. 20 perc alatt teljesen megsütöm.
Ha kihűlt a sütemény, a díszítések mentén felkockázom.
(Vidék íze)

Forrás:
yaskane

No comments:

Post a Comment