Friday, October 29, 2010
Ökörszem
Sajt és sonka muffin zsemle



- készits egy kevés zsömle tésztát (ez édes zsömle tésztát irt)
- szendvics /gépsonka - 15 szelet
- sajt(Cheddar sajt volt a receptbe) - 4szelet, 8 részre vágva
- 1 fölvert tojás sárgája a kenéshez
Utensils: 30 db muffin sütöforma & 30 darab papi forma (tedd a papir formát a sütöformákba)
Method:
- Oszd föl a tésztát kicsikre 40 grammosak legyenek egyenként. nyujtsd ki öket hogy egy négyzet lapot kapjanak .
- tedd rá a sonka szeletet a tetejére és csavard föl vágd 2 részre és csavard ahogy a képek mutatják alább.
- tedd a zsemléket a papiformába és utána a sütöbe hogy megkeljen 45 percre anélkül hogy elinditanád a sütöt.
- Óvatosan kend be a felvert tojással a tetejét a zsemléknek és tegyél egy szelet sajtot a tetejére . Süsd meg elömelegitett sütöben 170 C fokon 10-12 percig.
Tippek: Ne süsd tul mert külömber a tészta kemény és száraz lesz a puha és levegös helyett . Az én sütömnél, én a 170c fokot szeretem a 180c helyett.
tekerd föl
Igy néz ki a zsömle sütés után.
Forras:
Fasírt tekercs
Semmi extra nincs ebben az ételben, épp csak fehérje napom volt, valami fűszeresebbre vágytam, dde nem akartam olajban sütni. Bekevertem 0,5 kg darált húst fasírtnak ( só-bors-pirospaprika-majoranna-tojás-áztatott zsömle-fokhagyma )
majd egy sütőpapíron elnyomkodom teljesen a papíron. Erre tettem sonkát, majd reszelt sajtot és a papír segítségével feltekertem.
Sütőbe (szomszédéba, mert nekem még mindig nincs sütőm) került, addig krumplipüré készült és kukorica saláta. ( tartárt készítek, abba teszek apróra vágott újhagymát és kukoricát )
forras:
Epres-túrós finomság
Hozzávalók:
- 1 nagy cs. babapiskóta
- 4 dl tej
- fél kg túró
- citrom
- vaniliáscukor
- 2 dl tejszín
- cukor
- fél kg eper
Előkészítek egy nagyobb tégla alakú jénait, majd a tejet meglangyosítom. A babapiskótát egyesével megforgatom benne, majd a tálat kibélelem vele, alul-oldalt körbe. Rákenek egy kis túrókrémet, ami áll: a túró, reszelt citromhéj, vaniliáscukor , cukor és a felvert tejszín keverékéből.
Erre a réteg túrókrémre fektetem a felezett eperszemeket, majd megint túró következik , majd áztatott piskóta végül túrókrém. Egy órára a hűtőbe teszem , addig a maradék epret felkockázom, és ugyanannyi cukorral kissé felfőzöm. Tálaláskor ezzel csorgatottuk meg a sütit.
forras:
Wednesday, October 27, 2010
Criss Cross Strip Swiss Roll
It has been a long break I did not bake Swiss Roll and today it crossed my mind to bake it with 'self-thought' pattern. That's make my friend wonders, how that is done and how a swiss roll is rolled without cracks. Hmmm!!!!! definitely, there is technique of rolling swiss roll. Now I'm going to demostrate you the correct way of rolling. Ingredients(A):- 4 nos. cold egg
- 80gm. caster sugar
- 40gm. Cake Flour
- 40gm. Cornflour
- 1/2tsp. Baking Powder
- 1tsp. Ovallet
- 1/2tsp. Vanilla Essence
- 1tbsp. Cold Milk
- 1/8tsp. Fine Salt
- 60gm. Melted Butter
- 1tsp. Cocoa Powder + 1 1/2 tsp. of hot water & mix well
- Line a 12"x 12" square swiss roll pan. Preheat oven at 180c.
- Combine all the ingredients(A) & whisk at high speed till batter become thick.
- Mix in melted butter & mix well.
- Spoon 25gm of the batter & mix well with cocoa mixture, transfer the cocoa batter into a piping bag & set aside.
- Pour the rest of the batter into the swiss roll pan.
- Hold the piping bag & pipe out the cocoa batter onto the white batter, pipe out diagonally, use a chopstick to draw your desire pattern.
- Place the swiss roll pan into the oven & bake for 15 minutes.
- When the cake is done, let it rest in the pan for a few minutes & wait for the pan to cool down.
- When the pan is not so hot, invert the cake onto a piece of greased proof paper by holding the cake lined, remove the cake lined & roll up immediately with the paper, just leave it until the cake is cool.
- When the cake has cooled down, unroll it & spread with your desired filling, roll up again & chill in the refrigerator before serving.
I piped it diagonally & use a chopstick to criss cross the cocoa batter.
When you bring out the cake from the oven, just let it rest in the pan for a few minutes.
When the pan is not so hot, invert the cake onto a piece of greased proof paper & remove the cake lined immediately.
When the cake is still warm, roll up the cake together with the greased proof paper, this method will help the swiss roll to stay in shape.
Let the cake cool before you unroll it.
Greased proof paper should be rolled in between the cake.
Spread your desired filling evenly Cheese & Ham Cup Bun

- Prepare a portion of basic sweet bun dough
- Sandwich Ham - 15 slices
- Sandwich Cheddar Cheese - 4 slices, cut into 8 slices
- 1 beaten egg yolk for glazing
Utensils: 30nos. of muffin cup & 30pcs of paper cup (place paper cups into muffin cups)
Method:
- Divide Basic Sweet Bun Dough into small doughs weighing 40gm each. Use a rolling pin to flatten the dough into a square sheet.
- Place a slice of ham on top of the square dough, roll up, cut it into 2pcs & twist as shown in the pictures below.
- Place the buns into the paper cups & put into the oven to proof for 45 minutes without plug-in the current.
- Gently brush some beaten egg yolk on the surface of each bun & place a slice of cheese on top. Bake in the pre-heated oven at 170c for 10 to 12 minutes.
Tips: Do not over bake during the baking process, as the bread will become hard & dry instead of soft & fluffy. For my oven, I prefer to set the temperature at 170c instead of 180c.
Roll up together
This is how the bun looked like after baking.
Forras:















