Saturday, October 16, 2010

Szerencshozó malackák


Hozzávalók a tésztához:
-50dkg liszt
-25dkg margarin
-15dkg fehér marcipánmassza lereszelve
-15dkg cukor

-4 tojássárgája
-4 evőkanál tej

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd pár órára hűtőbe tesszük. Előfordulhat, hogy kicsit ragadós lesz a tészta, akkor picit lisztezni
kell még, de vigyázni kell vele, ne legyen túl kemény sem.
Kinyújtjuk kb. 3-4mm vastagságúra és kétféle méretű kerek formával kiszúrjuk. A nagyobb korongból dupla mennyiséget kell készíteni, mert félbevágva, abból lesznek a fülek.
A képen látható módon elkészítjük a malackákat, az orrára két lukat szúrunk, majd a szemeit mazsolával kirakjuk. Én a tepsiben szoktam összeállítani. Tejjel megkenjük.
A tepsit vagy kibéleljük sütőpapírral, vagy kivajazzuk és lisztezzük. Még melegen leválasztjuk, mert később már nehéz.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, kb 12-15 percig készre sütjük.


Forrás:
endi

Pillangó muffin




Hozzávalók: 10 dkg vaj v. margarin, 2 cs. vaníliáscukor, 13 dkg cukor, 2 tojás, 1 citrom, 20 dkg liszt, 1/2 sütőpor, 2 dl tej, csipet só, 1 csomag epres Oetker puding 4 dl tejjel elkészítve, kihűtve.

Egy keverőtálban tesszük a felolvasztott vajat, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a két tojást, egy csipet sót, a cirtom reszelt héját és átszűrt levét, majd alaposan kikeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojásos masszához adjuk, végül a tejet is hozzákeverjük. Simára dolgozzuk. Kb. 24 db muffinformát félig töltünk a tésztával és előmelegített sütőben megsütjük. Mikor langyosra hült, éles késsel levágjuk a tetejét kicsit kúposan, és ebbe a fészekbe töltjük a pudingot. A levágott kalapocskákat kettévágjuk, ezek lesznek a szárnyak. Porcukorral hintjük.

Forrás:
habzsolda

Vakondtúrás




Hozzávalók:Tészta: 6 tojásból a szokásos módón kakaós piskótát készítünk egy 24 cm átmérőjű tortaformába. Ha kihűlt a tészta egy részét kikanalazzuk, úgy hogy a szélén 1 cm perem maradjon. A kikanalazott tésztát összemorzsoljuk. Krém: 750 g tejszínt felverünk 1 csomag vaníliás cukorral, 1 púpozott evőkanál porcukorral, 1 csomag habfixálóval, és végül hozzáadjuk a kikanalazott és szétmorzsolt tésztát. Elkészítés: A tortalapra kenünk egy keveset a krémből. Majd ráhelyezünk 2 db közepes nag
yságú félbevágott banánt, melyet előzőleg citromlében megáztattunk. Erre rakunk egy doboz lecsöpögtetett mandarinbefőttet, majd púpozzuk rá a maradék krémet úgy, hogy egy vakondtúráshoz hasonlítson. Kenjük meg vele a torta oldalát is. Végül szitáljunk rá egy kevés kakaóport.

Forrás:
Ildike

Raffaello szelet

















A tésztához:

* 6 tojásfehérje
* 20 dkg cukor
* 10 dkg liszt
* 10 dkg kókuszreszelék
* csipetnyi só
* késhegynyi sütőpor

A krémhez:

* 6 tojássárgája
* 1 cs vaníliás pudingpor
* 4 dl tej
* 25 dkg cukor
* 25 dkg margarin
* 1 cs Dr.Oetker zselatin fix
* 1 mk mandulaaroma
* 10 dkg kókuszreszelék
elkészítés

1. A tojásfehérjéket a cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet a sütőport és a kókuszt hozzákeverjük.
2. gy kb 27 x 35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát és kb. közepes lángon (180 fokon), légkeveréses sütőben 20 percig sütjük (em szabad pirosra sütni, mert akkor kemény, rágós lesz a tészta).
3. A tojássárgákat a tejjel, a cukorral, a mandulaaromával és a pudingporral összekeverjük és pudingot készítünk belőle.
4. Ha kihűlt, akkor a margarinnal és a zselatin fix-szel robotgép segítségével kikeverjük, rákenjük a tészta tetejére és megszórjuk a kókuszreszelékkel.
5. Hűtőben dermesztjük, majd szeleteljük.

Forrás:

Barackos csíkos szelet

Talán kissé komplikáltnak tűnhet ez a sok rétegű sütemény, de nagyon finom.
Ezt a sütit jó néhány receptből raktam össze, mivel barackbefőtt volt itthon
barackos csíkos lett a neve, de szerintem bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető.

Hozzávalók:

A piskótához:
5 tojás,
csipetnyi só,
12,5 dkg cukor,
12,5 dkg liszt,
3/4 tasak sütőpor.
(az én tepsi méretem 27x38-as, nagyobb tepsihez, 6 tojásos kell)

Az első réteghez:

2 csomag vaníliás pudingpor,
6 dl baracknektár,
barackbefőtt.

Második réteg: 4-5 dl tejszín


Harmadik réteghez egy csomag omlós keksz.
Elkészítés:
Piskóta:
A tojásfehérjéket a sóval habbá verjük, apránként beleszórjuk a cukrot,
majd a tojás sárgákat egyenként, majd legvégül belevegyítjük a sütőporos lisztet.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben 175 fokon 20 -30 percig sütjük, tűpróba.

Első réteg:
A barackok egy részét apróra vágjuk. A pudingport a baracknektárral elkészítjük,
mint a pudingot, tetszés szerint tehetünk bele vaníliás cukrot és cukrot.
Amikor elkészült a puding beleforgatjuk a barackdarabokat. Hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt rákenjük a piskótára.

A második réteghez 4- 5 dl tejszínt kemény habbá verünk. Rákenjük a pudingos rétegre.

A harmadik réteg:
A kekszek alját a befőtt levével egy ecset segítségével megkenegetjük
és a megkent oldalukkal lefelé fordítva kirakjuk a sütemény tetejét.
A süteményt egy fél órára hűtőbe rakjuk. Addig gőz fölött felolvasztunk
15 dkg étcsokoládét másfél evőkanál olajjal és rákenjük a süteményre.
Tálaláskor minden sütire teszünk a maradék barackbefőttből.

forrás:
Aranyeső Nyugdíjas Klub Dánszentmiklós

Karamellás diós kocka




Hozzávalók:


15 dkg makadám- és pekándió, 30 dkg étcsokoládé (70 % kakaótartalommal),
15 dkg + 1 tk vaj, 39 dkg cukor, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor,
4 tojás, 10 dkg liszt, 1-2 tk. citromlé, vajdarabka, sütőpapír
Elkészítés:

A makadám- és a pekándiót éles késsel vagy robotgéppel durvára aprítjuk.
Az étcsokoládét nagyobb darabokra tördeljük, és 15 dkg felkockázott vajjal együtt forró vízfürdőben megolvasztjuk.
A csipetnyi sóval és a vaníliás cukorral együtt hozzáadunk 24 dkg cukrot,
majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
Végül lazán beleforgatjuk a lisztet meg a makadám- és a pekándiót.
Egy 24 x 24 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük.
Belesimítjuk a tésztát és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
A sütőből kivéve a kerettől óvatosan elválasztjuk, és kihűtjük.
Kb. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a maradék cukrot 1 tk. vajjal meg a
citromlével szép aranybarnára karamellizáljuk, és a süteményen azonnal elosztjuk.
Egy vajdarabkán végighúzott késsel a karamellmázba 16 részes négyzethálót rajzolunk.
Így a karamell megszilárdulása után a süteményt kenyérvágó késsel könnyen kockákra darabolhatjuk.

Friday, October 15, 2010

szivárvány sajttorta

Szivárvány sajttorta magyar fordítása , a recept egy Brownie süteményt alapporból készíti, de ez megtalálható az interneten vagy lehet helyettesíteni piskótával is.



Az alappor süteményt megsüti egy kerek kapcsos formába utána félreteszi hülni utána elkezdhetünk dolgozni a sajttortán.


Másodszorra, egy kérdés,megsütöd a Browniet és ráöntöd a sajttortát a Brownie tetejére és utána megsütöd?nem égeti meg vagy túlsüti a Browniet ?

A sajttorta réteg nedvessége megvédi elég jol,de addig a pontig amíg teljesen kész nem lesz . Én szeretem a Browniet amikor majdnem kész és puha , szóval lehet kicsit kevesebb ideig sütöm az alsó réteget mint az előírt ha sütök még egy réteget.

Sajttorta:

  • 453 g krémsajt, szoba hőmérsékletű
  • ½ bögre cukor
  • 2 teáskanálnyi vanília aroma
  • 2 nagy tojás (tojtoj)
  • ¼ bögre tejföl
  • ételszínezék... rengeteg ételszínezék


Melegítsük elő a sütőt 162 C fokra.

Egy nagy tálba verd föl a krémsajtot,cukrot, vanília aromát amíg sima nem lesz. Keverd bele a tojtojt egyesével,utána tedd bele a tejfölt.

Oszd föl a tésztát annyi részre amennyi színed van kis tálkákba és tedd bele az ételfestéket.

Az én piros,zöld és sárgám az alap színekből vannak..a kékem és a lilám a neon szettből.

A narancssárga az a sárga meg neon rozsaszin keveréke.

Csorgasd rá a tésztákat a Brownie alapra a 22 cm-es kapcsos tortaformában (Én kb ráfröcsköltem meg rácsorgattam a sajátomat kanállal,vagy csak beleöntheted őket és összehúzod a színeket ha gyorsabban akarsz kész lenni..ne félj játszani a színekkel.)

Süsd 35 percig,addig amíg a közepe is kezd megszilárdulni amikor megrázod a formát.

Hagyd kihűlni teljesen és utána tedd hűtőbe tálalás előtt.

Késsel válaszd el a tortaforma szelétől a tortát mielőtt leszeded a szélét a formának.


Óvatosan vágd föl a tortát mert nem akarjuk hogy keveredjenek a színek. A kés éle legyen tiszta és ne húzzad,vagy az összes széled ilyen lilás szürkések lesznek...egy kicsi extra munka de megéri.

Sajttorta 2


alap (puha vaníliás keksz)

  • 1/3 bögre cukor
  • ½ bögre puha vaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • ételszínezék
  • 1 ½ bögre teljes kiőrlésű liszt
  • ¼ teáskanál só


Melegítsd elő a sütőt 180 fokra . Enyhén vajazd ki a 22 x33 cm tepsidet. Egy nagy tálba keverd össze a cukrot,vajat és a vanília kivonatot. Add hozzá a tetszésed szerinti ételszínezéket . Keverd bele a sót és a lisztet apránként ,amíg a tészta nem lesz darabos.


Nyomkodd bele a tepsid aljára és süsd 15-17 percig.


Krém:

  • ½ bögre cukor
  • ½ bögre, fele fele arányba tejszín meg tej.
  • 2 226 g-os krémsajt, szoba hőmérsékleten
  • 3 nagy tojás,szoba hőmérsékleten
  • 2 teáskanál vanília aroma (vagy 1 ½ vanília aroma és ½ menta kivonat)
  • ételszínezék
  • 1 evőkanál liszt


Amíg az alap sül addig keverd össze a cukrot , tejszínes tejet,és a krémsajtot amíg sima nem lesz. Add hozzá a tojásokat egyenként,teljesen elkeverve az előzőt mielőtt a következőt adjuk hozzá.

Keverd bele az aromát/aromákat és a lisztet...ha több színű krémet készítesz, akkor tedd külön tálakba és add hozzá az ételfestéket.


Öntsd rá a krémet a meleg alapra amikor már megsült,utána tedd vissza a tepsit a sütőbe és süsd 20-25 percig ami meg nem szilárdul a krém és nem remeg.

Várd meg hogy kihűljön mielőtt szeleteled (vagy nagyjából kihűlt,ha türelmetlen vagy mint én..)

Ez egy nagyon könnyű és levegős sajttorta szóval a színek nem keverednek annyira amikor vágod.


Forrás:
aliastriona_angerboda