Monday, August 16, 2010

Kinder paradiso



Tészta:

4 tojás
15 dkg cukor
10 dkg puha vaj
10 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítő
1/2 csomag sütőpor
½ citrom reszelt héja / vagy 1 fiola citrom aroma
1 csipetnyi só

Krém:

2.5 dl tej
6 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipetnyi só
3 evőkanál liszt
1/2 citrom reszelt héja
2 evőkanál rum/vagy néhány csepp rumaroma
1 evőkanál zselatinpor
2 dl habtejszín

Elkészítés:

A tésztához a lisztet átszitáljuk az étkezési keményítővel és a sütőporral.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a sót, majd a lisztes keveréket. A végén óvatosan belekeverjük a tojások keményre vert habját.
Amennyiben a massza túl kemény lenne, kicsit lazíthatjuk 1-2 evőkanál hideg tejjel.

Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) közepes méretű (kb. 23x35) tepsibe simítjuk a masszát, és előmelegített 170 °C-os sütőben 30-35 perc alatt kisütjük.
A tésztát hagyjuk kihűlni.

A krémhez a lisztet, a sót, a cukrokat csomómentesre keverjük kevés hideg tejjel.
A maradék tejet felforraljuk, lassan hozzáöntjük a lisztes masszához, és kis lángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, a keveréket időnként megkavargatva teljesen kihűtjük, és ízesítjük a citromhéjjal és a rummal.

A zselatint kevés hideg vízbe áztatjuk, majd lassú tűzön, kevergetve áttetszőre feloldjuk. A krémből 1-2 evőkanállal belekeverünk, és így dolgozzuk el teljesen a nagyobb mennyiségű krémmel. Végül a keményre vert tejszínhabot is beleforgatjuk.
A kihűlt tésztát kettévágjuk, és megtöltjük.
Hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd porcukorral megszórjuk, és hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.



Utólag nézve a krémbe semmiképpen nem tennék zselatint, mivel a tejes massza elég sűrű, és teljesen feleslegesnek ítélem meg benne a zselatint.

A recept leírása többek között ezen az oldalon (is) megtalálható.

Forrás:
Nassoló

No comments:

Post a Comment