Monday, August 16, 2010

Babapiskóta készítése házilag



Hozzávalók:

8 tojás
21 dkg cukor
17 dkg liszt
Kevés porcukor a hintéshez

A tojássárgáját 11 dkg cukorral habosra keverjük, a fehérjéből 10 dkg cukorral kemény habot verünk. A habot fakanállal hozzákeverjük a sárgájához, majd a lisztet is beleforgatjuk. Három-négy tepsibe sütőpapírt helyezünk, mindegyik papírt meghajtogatjuk úgy, hogy két 10 cm-es sort kapjunk, majd kisimítjuk (ez lesz a vezetőnk a piskóta hosszának). Természetesen aki rövidebbet szeretne, az kisebb hajtásokat készítsen, és hajtás helyett lehet ceruzával is meghúzni a sort, csak akkor fordítva tegyük a papírt a tepsibe. Nyomózsákba merjük a tésztát, majd egyforma hosszú piskóta alakzatokat idomítunk a papírra. Kevés porcukrot szitába teszünk, és egyszeri rázással harmatszerűen behintjük a piskótákat. 175-180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ha kisült, hagyjuk a tepsibe, amíg kihűl, utána szedjük le a papírról.
Ez a mennyiség kb. 90 db piskótát ad ki, bár én mindig csak fele mennyiséggel dolgoztam, és az 45-50 db volt. Ha vastagabban nyomjuk a piskótát, akkor is természetes, hogy kevesebbet fog kiadni.

Megjegyzésem: A sütését jól el kell találni, akkor jó, ha a széle kissé pirulni kezd, különben puha maradhat. Tanácsom, az első tepsit ne tedd tele, csak pár darabot süss, így kitapasztalod, hogy miről írok itt, és jól sikerülhet a többi.

Egyforma hosszú piskóta alakzatokat idomítunk a papírra.Porcukorral behintjük a piskótákat.Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.



Forrás:

No comments:

Post a Comment