Wednesday, August 18, 2010

Szederhabos kocka


Hozzávalók:
Tészta: 5 dkg puha vaj v. margarin, 5 dkg porcukor, csipet só, 1 tojás, 1 kk sütőpor, 10 dkg finomliszt
A krémhez: 75 dkg szeder, 2 dl félszáraz vörösbor,20 dkg kristálycukor, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, egy darabka fahéj, 1 citrom leve, 12 lap v. 2 tasak zselatin, 1 vaníliás pudingpor, 8 ek narancs v mandula likőr, 5 dl + 1,5 dl tejszín ( Hulala , ebből 5 dl elég díszíteni is ) tejszínhöz egy cs vaníliás cukor, egy habfixáló, citromfű levelek

Készítése: a tésztának valókat összekeverjük, sütőpapírral kibélelt tortaformába símítjuk, 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt világosra sütjük, kihűtjük.
A szedret 16 szem kivételével lábasba tesszük, ráöntjük a bort , a cukrot, a fahéjat, szegfűszeget, a citrom levét, és mérsékelt tűzön 5 percig főzzük. Sűrű szitán átpasszírozzuk. Jól használható a paradicsompasszírozó, néhány mag nem zavar később.
A masszát visszaöntjük a lábasba.
A zselatinlapokat hideg vízben megduzzasztjuk, és amikor jó, beletesszük a szederpépbe.
Hozzáadjuk az 5 ek vízzel elkevert pudingport, és épp csak felforraljuk.
Beleöntjük a likőrt is és kihűtjük.
A tésztát visszatesszük a tortaformába.
Kemény habot verünk a hulalából és óvatosan összeforgatjuk a szederrel.
Ráöntjük a tésztára és hűtőbe tesszük. Fagyaszthat, sőt úgy a finomabb félig fagyva.
Tejszínhabbal, a félretett szederszemekkel , citromfűlevelekkel és csokiforgáccsal díszítjük.

Én tepsiben csináltam, kockákra vágva.



Ezt a sütit régebben, két éve csináltam. Egy másik blogba beírtam, aztán azt abbahagytam, töröltem. Az újság is elkallódott, ahol a receptet találtam.


A múltkor a Gyöngyi fórumában nézelődtem, és sok régi kedves beírást, sütött főzött receptet találtam. Ezt is.
Lassan színesedik a bokron a szeder......

Forrás:
Kemencetűz

No comments:

Post a Comment