Thursday, August 19, 2010

Medeno srce /Mézes szívek

Gyermekkorom egyik kedvenc édessége, a Medeno srce (mézes szívek), amiből öcsémmel együtt irdatlan mennyiségeket el tudtunk fogyasztani rekord idő alatt. Ez az az édesség, amit Magyarországon is lehet kapni, tudjátok, mézeskalács szerű, isteni finom, fűszeres tészta, a közepén lekvár töltelék, és az egészet finom csoki veszi körül. Szilvia barátnőm tegnap emailen átküldte a receptjét, és egyszerűen nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy azonnal el ne készítsem. Annak ellenére, hogy a süti a legnagyobb jó indulattal sem mondható diétásnak, brutál sok csoki van benne, a lekvárról már nem is beszélve, amolyan "tömör gyönyör", de nagyon finom. Az eredeti, bolti, szív alakú, ezt is meg lehetett volna olyanra csinálni, szív alakú szaggatóval, egyenként csokimázba mártogatva, de hát azzal túl sok lett volna a macera, ízre pedig ugyanaz, így is tökéletes! Lássuk hát!

Tészta:
  • 2,5 dl rétesliszt
  • 2,5 dl finomliszt
  • 3 dl cukor
  • 3 dl tej
  • 10 ek sárgabarack lekvár
  • 2 kk szóda bikarbóna
  • 2 kk fahéj
Töltelék:
  • 200 gr csoki
  • 8 ek sárgabarack lekvár
Tetejére csokimáz:
  • 100 gr csoki
  • 80 gr margarin
  • 3-4 csepp étolaj

A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben keverd össze, majd a felét öntsd vajazott-lisztezett tepsibe, süsd addig, amíg a teteje meg nem sül. Közben olvaszd fel a 200 gr csokit, keverd bele a lekvárt, majd kend a tölteléket a megsült tésztára. A töltelékre öntsd rá a tészta másik felét, és tedd vissza a 180 C-os sütőbe olyan 20-25 percre, amíg meg nem sül. Ha kihűlt, vond be a tetejét csokimázzal: ehhez a margarint egy edényben forrósítsd fel, (akkor jó, ha már forr), ekkor vedd le a tűzről, és dobd bele a csoki kockákat, madj kézi habverővel kevergesd addig, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor még adj hozzá pár csepp olajat, keverj rajta egy utolsót, és öntsd a süti tetejére. Szobahőmérsékleten hagyd megszilárdulni a mázat, és már szeletelhető is:)



P.S: A fahéj helyett mehet bele mézeskalács fűszerkeverék is, én a töltelékbe "csak" 150 gr csokit tettem, mert 2,5 tábla csokim volt itthon, de így is teljesen jó volt. Ja, a sárgabarcklekvár helyett használható bármilyen más savanykás lekvár is, pl. meggy.

No comments:

Post a Comment