Sunday, August 1, 2010

Millionaire's Shortbread - Milliomos szelet

Milliomos szelet
Caramel Shortcake - Millionaire's Shortbread

A tésztához:
  • 17 deka liszt
  • 12 deka vaj
  • 5 deka cukor (nádcukor előnyben!)
  • egy csipet só
A karamellréteghez:
  • 10 dkg vaj
  • 2 doboz (80 deka) cukrozott sűrített tej (pl. Nestlé Milchmädchen)
  • egy jó csipet só
A csokimázhoz:
  • 25 deka olvasztott csoki (ét-, és tejcsoki vegyesen)
  • 1 ek. étolaj
Egy 20x20 cm-es sütőformát kibélelek sütőpapírral. A lisztet, sót, és a cukrot gyorsan elmorzsolom a vajjal. A homogén morzsát a formába szórom és egy kanállal alaposan lenyomkodom, amíg egy egyenletes tészteréteggé válik. Villával megszúrkálom, és 10 percre a hűtőbe teszem, közben előmelegítem a sütőt 180°C fokra. Kb.15 perc alatt halványbarnára sütöm a tésztát.

A sűrített tejet a sót és a vajat egy vastag aljú edénybe öntöm és folyamatos kevergetés mellett felforrósítom. Addig keverem tovább, amíg szemmel láthatóan jól besűrűsödik és egy kis színt kap. A megsült tésztára öntöm a krémet és hűlni hagyom.

A csokit mikróban megolvasztom és alaposan elkeverem az olajjal. A langyosra hűlt karamellre öntöm, majd éles késsel 2x2 cm-es praliné méretű kis kockákra vágom amint megdermedt a csoki. (Nem szoktam olajat tenni a csokimázba, de most kicsit attól tartottam, hogy megreped a vastag csokiréteg, és nem lehet szépen vágni ha teljesen megkeményedik.)
Most pedig fogyókúrázom!

Forrás:
Maci konyha

No comments:

Post a Comment