Hozzávalók:
a piskótához:
- 3 tojás
- 12 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 3 evőkanál hideg víz
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 2 kávéskanál cukor
a grillázshoz:
- 1 marék mandula
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál citromlé
A mandulákat előző nap leforráztam és megpucoltam. Egy tiszta konyharuhán hagytam őket kiszáradni (a jó grillázshoz fontos, hogy a mandula/dió amit beleteszünk száraz legyen). a piskótát is előző nap szoktam megsütni. Szétválasztom a 3 tojást, a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verek. A tojássárgájákat habosra keverem a cukorral és a vízzel. Apránként hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a tojásfehérjét. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alják kivajazom és megszórom liszttel (vagy kibélelem sütőpapírral). Belesimítom a masszát, és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30-35 perc alatt megsütöm. Másnap háromba vágom a piskótát. Elkészítem a grillázst: egy tepsit kivajazok. Egy vastag aljú serpenyőben a cukrot és a citromlevet elkezdem melegíteni, amikor az összes cukor folyékonyra karamellizálódott, hozzáadom az összevágott (nem kell nagyon apróra) mandulát, és addig melegítem, amíg a karamell kellően sötét lesz. Evőkanállal több kupacot rakok belőle a kivajazott tepsibe (ha egyben van egész, sokkal nehezebb felszedni). Ha kihűlt egy késsel felszedem a grillázst (nem baj, ha darabokban jön csak fel)., és durvára vágom. A tejszínhabot felverem a cukorral, és összekeverem a mascarponéval. Hozzáadom a grillázs felét. Ezzel a krémmel töltöm meg a tortát és kenem meg a külsejét. Pár órára beteszem a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Ezután megszórom a tetejét és az oldalát a maradék grillázzsal. Én egy kis karamellszószt is csurgattam a tetejére, de ez csak elvakult karamell-mániásoknak ajánlott.
No comments:
Post a Comment