Sűrű hetem volt.Erdély,érettségi,aztán vendégek tömegesleg,majd a végszó: kedvenc hugicám elsőáldozása-persze az ehhez tartozó hatalmas ünnepi ebéddel,sok emberrel.
Sokat agyaltam,hogy mi legyen a desszert!Először valamilyen tortára gondoltam,de semmiképpen sem akartam valami snassz dolgot.Meg aztán mostanában olyan kevés időm van a sütikkel foglalkozni,ilyenkor legalább hadd élvezkedjek egy kicsit.
Hát végül nem torta lett...egyszemélyes desszertek lettek,egy elég komplex ízvilággal.
Sós csokis piskótán ét-és tejcsoki mousse,belsejében egy adag folyékony arannyal-dulce de leche-vel és egy szem törökmogyoróval.Működik a dolog...amikor az ember belekanalaz a sütibe ,annak belsejéből elkezd kicsordogálni a karamell,amit a sós piskóta méginkább kiemel,ráadásul a csoki ízét is a magasba emeli.
Kicsit féltem,hogy az erdélyi,mondhatni konzervatív nagyszüleim mit fognak hozzá szólni ,de nem hallottam panaszt.
És akkor a recept:
Csokis sós piskóta:
Dulce de leche:recept itt
Összeállítás:
Veszünk 9 db desszertgyűrűt,vagy fóliát.MIndegyik aljába egy-egy csokis süti korong kerül,amire habzsákkal egy réteg étcsoki mousset nyomunk,úgy hogy csinálunk egy kis peremet neki,így a mousse közepén lesz egy üreg,amibe a dulche de lechet töltjük.Aztán jön a tejcsoki mousse.Egyenlőre ezt is csak a szélére töltjük,hogy az üreget növeljük.Ha kész ,mindegyik desszertbe 2-3 kk-nyi dulche de leche kerül,amit aztán befedhetünk a maradék tejcsoki mousse-val.Ezt így érdemes egy éjszakát pihentetni.Másnap megszórjuk kakaóporral,majd óvatosan leválasztjuk a gyűrűről.Csokidísszel díszítjük.
Sokat agyaltam,hogy mi legyen a desszert!Először valamilyen tortára gondoltam,de semmiképpen sem akartam valami snassz dolgot.Meg aztán mostanában olyan kevés időm van a sütikkel foglalkozni,ilyenkor legalább hadd élvezkedjek egy kicsit.
Hát végül nem torta lett...egyszemélyes desszertek lettek,egy elég komplex ízvilággal.
Sós csokis piskótán ét-és tejcsoki mousse,belsejében egy adag folyékony arannyal-dulce de leche-vel és egy szem törökmogyoróval.Működik a dolog...amikor az ember belekanalaz a sütibe ,annak belsejéből elkezd kicsordogálni a karamell,amit a sós piskóta méginkább kiemel,ráadásul a csoki ízét is a magasba emeli.
Kicsit féltem,hogy az erdélyi,mondhatni konzervatív nagyszüleim mit fognak hozzá szólni ,de nem hallottam panaszt.
És akkor a recept:
Csokis sós piskóta:
- 1 adag a muffin tésztából,de fél teáskanál helyett mehet az 1tk só
- 12 dkg étcsoki
- 12 dkg tejcsoki
- 5 tojássárgája
- 5 ek. víz
- 6 ek. cukor
- 6 dl tejszín
- 1 cs. zselatinfix
Dulce de leche:recept itt
Összeállítás:
Veszünk 9 db desszertgyűrűt,vagy fóliát.MIndegyik aljába egy-egy csokis süti korong kerül,amire habzsákkal egy réteg étcsoki mousset nyomunk,úgy hogy csinálunk egy kis peremet neki,így a mousse közepén lesz egy üreg,amibe a dulche de lechet töltjük.Aztán jön a tejcsoki mousse.Egyenlőre ezt is csak a szélére töltjük,hogy az üreget növeljük.Ha kész ,mindegyik desszertbe 2-3 kk-nyi dulche de leche kerül,amit aztán befedhetünk a maradék tejcsoki mousse-val.Ezt így érdemes egy éjszakát pihentetni.Másnap megszórjuk kakaóporral,majd óvatosan leválasztjuk a gyűrűről.Csokidísszel díszítjük.
Forrás:
Kiskanál
Kiskanál
No comments:
Post a Comment