Tetszik ez a soklapos megoldás,kifejezetten jobb mint a 2 vastagabb piskóta.Olyan könnyűvé válik így az egész,hogy elolvad az ember szájában.
Hozzávalók
a piskótához:
- 12 dkg margarin
- 1/4 dl olaj
- 30 dkg cukor
- 3 tojás
- 20 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 kk vanília kivonat
- 8 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 5 dl zsíros tej
- 1 vaníliarúd
- 3 ek zselatin
- 5 dl tejszín
- 30 dkg áfonya
- 5 dkg cukor
- víz
- citromlé
Süssünk belőle 3 db 20 x 30 cm-es lapot.Tegyük félre.
A zseléhez, az áfonyára öntsünk annyi vizet,hogy kb. 1 ujjnyira ellepje,majd ízlés szerint adjunk hozzá cukrot és citromlevet.Forraljuk fel,majd turmixoljuk le.Oldjunk fel 3 ek. zselatint majd keverjük a gyümölcshöz.
Öntsük 2 db kivizezett, alufóliázott 20 x 30 cm-es formába.Hagyjuk megdermedni.
A krémhez a tojássárgákat keverjük fehéredésig a cukorral,közben a tejet a félbevágott,kikapart belsejű vaníliával lassan forraljuk fel.Óvatosan,kis mennyiségekben öntsük hozzá a tojáshoz,közben folyamatosan keverjük.Tegyük vissza a tűzhelyre és alacsony lángon sűrítsük be kissé.Vigyázzunk nehogy rántottát kapjunk.
A zselatint oldjuk fel és keverjük a krémbe.Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.Ha kihűlt keverjük hozzá a felvert tejszínhabot.
Összeállítás
A megdermedt zselét tegyük rá a piskótára,majd a zselére kenjük rá a krém harmadát,ismételjük meg.Érdemes kapcsos formát használni,de anélkül is meg lehet csinálni.
A legfelső réteghez kikevertem egy áfonyaszínt,evvel húztam csíkokat rá,majd még egy kis citromzselével fixáltam és áfonyával ,ribizlivel dekoráltam.
No comments:
Post a Comment