Friday, August 6, 2010

Gubarúd


Évek óta rászoktam, hogy én sütöm előző este, mikor másnap mákos gubát szeretnék készíteni; elegem volt utána mászkálni. Kifejezetten gubarudat csak egy tőlünk pár kilométerre lévő üzletben láttam, de csak délelőtt volt mindig. Ha meg aznap jutott eszembe, amikor mákosra vágytam, képtelen voltam legalább valami állott kiflit beszerezni. Egyszer rákerestem az interneten, találtam valahol egy receptet, amit azóta természetesen továbbfejlesztettem, és íme ez lett belőle! Azt meg csak mellékesen jegyzem meg, hogy így minimális összegbe kerül a vásárolthoz képest!

Hozzávalók:

60 dkg BL-80 kenyérliszt (75 Ft)
3,5 dl langyos tej (BociMobiltól 55 Ft)
3 dkg friss élesztő (30 Ft)
2 dkg + 1 mk cukor
3 lapos mk só
2 ek olaj vagy 3 dkg olvasztott margarin
1 kk darálatlan mák (elmaradhat, inkább csak szép benne:)

Az élesztőt felfuttatom 1 dl tejben az 1 mk cukorral. A lisztet kimérem, beleteszem a sót és a cukrot, összekeverem, a közepére lyukat képzek, beleöntöm az élesztős tejet, ráhúzok pici lisztet szélről. A többi tejet is ráöntöm és a robotgéppel addig dolgozom, amíg felveszi az összes tejet, majd utána öntöm a zsiradékot azzal is jól eldolgoztatom, végül belekerül a mák is; közepesen kemény kelt tésztát kell kapjak. Ekkor a tésztát kézzel kicsit átgyúrom, a tál alját picit belisztezem, beleteszem a tésztagombócot, a tetejét bekenem olajos kézzel, letakarom.


Kb. 1 órát pihentetem, míg szépen legalább a duplájára nő. Ezután kicsit megpüfölöm, átgyúrom, majd 10 részre osztom. Ebből nem igazán szoktam presztízskérdést csinálni, általában nem lesznek teljesen egyformák, de itt nem is lényeges. A darabokból akkora rudakat formázok, mint a gáztepsi szélessége és szép sorban lefektetem őket nem túl messze egymástól - a lényeg most az, hogy ne legyenek egyben, de ha kicsit összenőnek, az sem nagy tragédia, viszont ne kelljen 2 tepsivel lavírozni.


30 percet pihentetem a tepsiben, majd 17-20 percre teszem őket sütőbe 200 fokos légkeverésre, addig sütöm, míg egy kis színt is kapnak.


Amikor készen vannak, azonnal meg szoktuk egy kicsit dézsmálni...annyira finom tud lenni! Másnap pedig jöhet belőle a mákos guba.

Volt már rá eset, hogy elkészítettem esti kenyérpótlónak, mert nagyon hamar készen van, nem kell vele sokat bíbelődni.

Forrás:
Katakonyha

No comments:

Post a Comment