Sunday, July 25, 2010

Gyömölcsös lepény édes morzsával


Hozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg cukor
fél cs. szárított élesztö
125 ml tej
2 tojás
fél citrom reszelt héja
vanilia kivonat
fahéj
5 dkg olvasztott vaj

a kenéshez:
1 tojás
pici tejszín
fahéj

édes morzsa:
5 dkg liszt, sütöporral keverve
5 dkg hideg vaj
2,5 dkg örölt mandula
fahéj

2-2 e.k. cukor és barna cukor
2-3 e.k. szeletelt mandula

300 g erdei bogyós gyümölcs

Hagyományos módon kelt tésztát készítünk. Én belepakoltam mindent a kenyérsütögépbe, azzal dagasztottam. A kelesztötálat vajjal kikentem és az illatozó tésztát langyos helyen a duplájára kelesztettem. Átgyúrtam és a deszkán még kb. 20 percig pihentettem. A tepsit kivajaztam, kiliszteztem és a tésztát a kezemmel széthúzogattam a tepsin úgy, hogy a szélei kicsit vastagabbak lettek. Itt is hagytam még a tésztát jó negyed órát, majd lekentem a tojásos, tejszínes, fahéjas kencével. Elterítettem rajta a gyümölcsöt és megszórtam az idöközben elkészült édes morzsával.
Az édes morzsát úgy készítettem, hogy a hideg vajat elmorzsoltam a sütöporos liszttel és a darált mandulával és fahéjjal. Gyorsan kell dolgozni, amennyira csak lehet, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan a kéz melegétöl. Beleszórtam a 2 féle cukrot, a mandulaforgácsot, de ekkor már villával kevertem tovább.
Az édes morzsa tetejére – kicsi fiam kedvéért – még szórtam kevéske csoki forgácsot is. 180°-os sütöben, kb. 30 perc alatt készül el.

No comments:

Post a Comment