Friday, July 30, 2010

Almás batyuk

A szokásos recepttel készítettem, mert ezt nagyon szeretjük. Mostanában tej helyett már egyéb tejterméket használok, mert úgy puhább lesz a tészta. Jelen esetben tej helyett tejföl és egy kevés víz került bele.

Hozzávalók:

tészta:

- 3 dl langyos tej
- 1 lapos tk. só
- 10 dkg olvasztott margarin
- 3 ek. cukor
- 1 tojás
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg rétesliszt.

A töltelékhez almákat hámoztam ,kisebb kockára vágtam. Feltettem kicsit főni ízlés szerinti cukorral, sok fahéjjal és kevés vajjal. Mikor megpuhult, hozzáfacsartam egy citromot, és egy kevés zsemlemorzsával sűrítettem. Ezzel töltöttem a batyukat. Nagyon finomak lettek, olyan mintha almalekvár lenne benne. :-)

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléknek valót.
A töltelék természetesen bármi lehet, én almával szeretem, de a férjem a túrósért rajong, ízlés kérdése.
De tehetünk bele lekvárt, pudingot diót, egyebet....
A töltelék elkészítését követően, a megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
A kinyújtott tésztát 24/30 db négyzetre felvágjuk, és ezek közepére egy kisebb ek. túrót teszünk.
A tészta négy sarkát középen összefogjuk. Egyet csavarunk rajta s közben a nyílások széleit összenyomkodjuk, hogy a batyu szaftos maradjon.
A kész batyukat kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk s egy tojással lekenjük, pihentetjük pár percet, majd előmelegített sütőben kis fokozaton készre sütjük.
A forró batyukat szalvétával bélelt műanyag edénybe teszem, amit egy másikkal leborítok. Ebben a batyuk kellemesen megpuhulnak ill. 2-3 napig is puhán tarthatók.


Szerintem nagyon finom, a férjem szerint pedig olyan , mint a bolti.... nos ezt ő dicséretnek szánja általában...de engem a guta ütöget tőle....s ha egyszer nem vigyáz, őt is megütögeti a guta-személyemben... :-)
Elvégre ez a boltinál százszor jobb, hisz tudom mi van benne!
Nem rajongok a bolti cuccokért, mert ki tudja mivel javítják...ízfokozók, állományjavítók, egyebek.... -jó persze időnként ráfanyalodok, de ha lehet inkább itthon megsütöm, amit tudok.

Forrás:
Sütis néne

No comments:

Post a Comment